asus-a6000u-aneb-akorat-tak-na-kancelarinu
Mobilní zařízení Článek ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu

Kuchař Martin

Kuchař Martin

15. 2. 2006 01:00 37

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Testy - procesor a operační paměť 3. Testy - Grafická jádra 4. Testy - pevný disk, baterie a výdrž

ASUS je nejen světoznámý výrobce základních desek, grafických karet  ale nějaký čas už pracuje i na výrobě notebooků a PDA. Nám se dostal na otestování model A6000U, který je vybaven procesorem AMD Sempron. Na jeho parametry a celkovou kvalitu se podíváme už samotném článku.

Reklama

Notebook je primárně řazen do low-end segmentu, a jak si následně ukážeme, přesně do něj zapadá. Tomu odpovídá i cena, která jej činí poměrně dostupným a přijatelným řešením pro zájemce, kteří nedisponují vysokým finančním obnosem. U ASUSu už jsme také zvyklí na netradiční provedení a neobvyklá řešení v mnoha směrech. Ukážeme si, že ani tento notebook není výjimkou.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Design je opravdu zajímavý a neotřelý. (Pro zvětšení klikněte)

Nedávno jsme si popisovali low-end notebook ACER TravelMate 2413LMi postavený na platformě Intel s čipovou sadou i910GML. Dnes si ale ukážeme, že levný notebook dokáže pracovat i na odlišné rodině čipových sad - tou je SiS M760GX. V této sadě operuje procesor Mobile AMD Sempron 3100+ (25W). Pro zobrazení graficky slouží integrovaný grafický adaptér SiS M760GX se sdílenou pamětí.

Pro uložení dat slouží pevný disk ATA-100 s kapacitou celých 80GB. Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. Grafický výstup je prezentován na širokoúhlém TFT panelu 15.4” WXGA (1280x800).

Komponent

Specifikace

procesorMobile AMD Sempron 3100+
chipsetSiS M760GX
operační paměť2 x 256MB DDR PC-2700
grafická kartaSiS M760GX
pevný disk80GB 4200rpm
optická mechanikaDVD±RW+DL
TFT15.4” WXGA (1280x800)
audioRealtek AC97 Audio
WiFiASUS 802.11a,b,g
LANRealtek RTL8139/810x 100Mbit
porty a sběrnice4x USB 2.0, VGA, RJ11, RJ45, line-out, mic, VGA, PCMCIA, MMC,SD,MS, Fire-Wire, IRDA, COM,LPT, Tv-Out
Záruka24 měsíců
Cena bez DPH23 300,- bez DPH

Design a ergonomie

Notebooky ASUS měly a mají prakticky vždy svůj zajímavý, futuristický a neotřelý design. Ať už se jedná o zajímavě řešené vyvedení reproduktorů nebo decentně řešený touchpad, ASUS má prostě v tomto směru vždy o chlup napřed oproti konkurenci - pouze SONY vyrábí své notebooky VAIO v podobné koncepci.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Čelní pohled žádné specialitky neodhaluje. (Pro zvětšené klikněte)

Pokud se podíváme na otevřený notebook, tak na první pohled nás prakticky nic nepřekvapí. Při detailnějším pohledu si ale jistě všimnete velmi tenkého profilu, který není až tak běžný a na zkosené horní hraně se pak nacházejí tlačítka Audio DJ.

Kvalita provedení je lehce nadprůměrná. Jedná se sice o plast, ten je ale značně pevný a tvrdý. Je ale potřeba pochválit vnitřní stranu TFT panelu, která je tvrdší než je zvykem a není tedy tak snadné ji prolomit či prohnout - dá se na ní tedy s přehledem položit například kniha (toto například nedávno testovaný ACER příliš neumožňoval).

Poměrně kvalitně je proveden kloub pro uchycení TFT displeje. Ten je uchycen šesti bodově skrze tři klouby, což zajišťuje slušnou pevnost a dostatečný odpor při otevírání a zavírání. Velice nešikovně je ale zvolen způsob otevření zavřeného notebooku - není možné toto provést jednou rukou, neboť výrobce použil dvě pojistky a to na opačných stranách.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte se dvou černých pojistek. (Pro zvětšení klikněte)

Notebook je vybaven dnes velmi oblíbeným typen TFT panelu. Jedná se o širokoúhlý displej s úhlopříčkou 15.4” - základní rozlišení je tedy 1280x800px. Je zvoleno velice estetické a účelné tenké lemování, které dodává notebooku čistý vzhled. Výrobce využil opravdu maximální možný prostor.

Detailní pohled

Pokud jste detailně četli první část článku, tak v tabulce popisující technické parametry jste si mohli všimnout velkého množství konektorů a portů, kterými notebook disponuje. Aby bylo vše naprosto jasné, podíváme s nyní na jednotlivé strany a části přístroje hezky postupně. Začneme tradičně - čili čelním pohledem.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Tlačítka Audio DJ jsou dostupná i v zavřeném stavu. (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu na čelní stranu jsou na první pohled velice zajímavé tlačítka na zkosené hraně. Ty slouží pro ovládání funkcí Audio DJ (režim přehrávání CD bez potřeby startovat operační systém). Po pravé straně jsou pak diody indikující především způsob napájení či dobíjení, ale také jsou zde diody pro indikaci práce pevného disku a aktivitě bezdrátové sítě. Jasně patrné jsou také dva zámky víka displeje, které je pro otevření potřeba posunout současně - jakékoliv snahy o otevření jednou rukou jsou tedy zcela bezúspěšné.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Prakticky všechny nejčastěji používané konektory. (Pro zvětšení klikněte)

Na pravé straně se nachází prakticky všechny nejpoužívanější konektory. Bohužel ale kompletně chybí USB 2.0 ort, které jsou všechny na straně zadní. Abychom ale neodbočovali, tak na pravé straně uživatel najde PCMCIA slot, čtečku multimediálních karet typu MMC, SD a MS, dále pak všechny audi-jacky (line-in, mic a headphones). Samozřejmě nechybí ani RJ 11 zdířka pro zapojení telefonního kabelu k modemu a port RJ45 pro síťový kabel. Kapku se ztrácí IRDA port a S-VIDEO pro Tv-Out. Malou specialitkou je přítomnost Fire-Wire portu.Tato strana je natolik bohatá, že poněkud znemožňuje pohodlnou práci s myší nebo jinou periferií, která se po pravé straně notebooku nejčastěji používá. Osobně bych uvítal výměnu S-VIDEO, Fire-Wire a RJ11 + RJ45 za dva USB2.0 porty - ty mají jistě častější použití.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Decentní provedení levé strany. (Pro zvětšení klikněte)

Narozdíl od velice bohaté pravé strany, nenajdeme zde kromě optické mechaniky prakticky nic. Optická mechanika slouží pro čtení i zápis DVD+/-R, RW s rychlostí 8x dual-layer. Velice výrazně je zde viditelné zúžení přední hrany notebooku, čímž vznikl prostor pro umístění reproduktorů do spodních rohů.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si neobvyklého LPT a klasického D-Sub portu. (Pro zvětšení klikněte)

Již na začátku jsem se zmínil o přítomnosti dvou nepříliš běžných portů v tomto segmentu. Z obrázku je patrné, že se jedná o LPT a COM porty, které mnoho uživatelů i v dnešní době používá například pro připojení tiskárny. Opět se tedy ukazuje, že notebook je primárně určen pro nasazení v kanceláři než například pro hráče. Na této straně dále najdete všechny USB 2.0 porty - bohužel jsou příliš pohromadě a tím je znemožněno zapojení několika flash-disků. Samozřejmě nechybí zdířka pro napájení a kryt nasávání chladného vzduchu za kterým je jasně patrný měděný chladič.

Notebook je celý koncipován pro základní použití v kanceláři, kde se jistě využije veliká bohatost všech portů. Na cestách je ale dozajista COM a LPT v dnešní době skoro nevyužitelný. Vyvedení všech USB portů na jednu stranu a navíc takto dohromady je také velice nešikovné. Osobně preferuji mít alespoň jeden z nich na levé nebo pravé straně, kde je snadno a rychle přístupný.

Klávesnice a touchpad

Zde musím výrobce opravdu pochválit. Provedení klávesnice je až na drobné detaily velice kvalitní. Všechny klávesy jsou velmi tiché, mají dobrou tuhost a lehce nadprůměrný zdvih. Psaní je na ní pohodlné a nedochází k častým překlepům díky dobrému odstupu tlačítek. Rozvržení je klasické s umístěním kláves Home, End, PgDown... po pravém boku vedle Enteru a šipek. Jediné co bych vytknul je umístění klávesy Fn - čím dál tím více notebooku ji má na místě, kde mnoho uživatelů očekává tlačítko Ctrl. Dochází tak z počátku k častým omylům při použití kombinací stylu Ctrl+C a Ctrl+V. Je však pouze otázkou času než si na toto rozvržení každý zvykne.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasické rozvržení až na klávesu Fn v dolním levém rohu. (Pro zvětšení klikněte)

Pro speciální funkce slouží kombinace klávesy Fn s tlačítky F1,F2, F5-F8 a F10-F12. Díky těmto kombinacím je možno plynule měnit hlasitost zvukového výstupu, aktivovat či deaktivovat bezdrátovou síť či upravovat jas displeje. Nechybí ani numerická klávesnice používaná opět s tlačítkem Fn.

Je také dobrým zvykem, že notebook vlastní mimo klávesnici i několik funkčních tlačítek. Není tomu jinak ani u tohoto přístroje. Na pravé straně po víkem TFT jsou tlačítka pro nastavení výkonnostního profilu, spuštění e-mailového klienta nebo webového prohlížeče. V neposlední řadě je zde i programovatelná klávesa a samozřejmě tlačítko pro zapnutí notebooku. Pod těmito klávesami se nachází LED pro indikaci činnosti HDD, aktivitě Num-Lock, Scroll-Lock a Caps-Lock.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Velice estetické řešení tlačítek touchpadu.

Výrobce si pohrál i s provedením touchpadu. Bohužel ale toto řešení není kromě estetické stránky příliš povedené. Tlačítka prakticky splývají s hranou notebooku a tak se často stává, že místo na něj kliknete na tělo přístroje. Jejich odezva a tuhost je ale naprosto v pořádku. Funkce scrollovací lišty je průměrná - její citlivost lze samozřejmě nastavit ale klasickému kolečku se bezesporu nemůže rovnat, Je také trochu škoda, že touch-pad neobsahuje také lištu pro scrollování do bočních stran.

TFT a multimédia

TFT panel je lehce nadprůměrný pro tento segment. 15,4'' je dnes velmi moderní velikost a poměr stran 16:9 získává také čím dál tím více na své oblibě. Díky širokoúhlému provedení je nutné také upravit nativní rozlišení, které je 1280x800px. To e v tomto segmentu opravdu trošku více než je mnoho uživatelů zvyklých. Toto rozlišení je poněkud praktičtější než klasických 1024x768 avšak high-edn modelům dozajista nekonkuruje.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si hlavně krásně tenkého lemu. (Pro zvětšení klikněte)

Povedené je ale fyzické umístění displeje. Ten narozdíl od mnoha konkurenčních notebooků vyplňuje prakticky celý možný prostor. Notebook tedy není zbytečně rozšířen kvůli širokému lemu TFT.Doba odezvy se pohybuje ve zcela běžných hodnotách - 22-25ms. Ve vertikální i horizontální rovině je notebook dobře pozorovatelný z poměrně velkých úhlů což se jistě hodí.

Zvuk

Notebook pracuje s AC 97 S/W SoundBlaster Pro kompatibilní se stereo reproduktory 3D Effect & Full Duplex. Tato zvuková karta sice nedosahuje kvalit Intel High Definition Audio avšak je bohat postačující a díky pomrn kvalitným a slušn provedeným reproduktorům dokáže bezproblémov ozvučit jednu menší místnost. Ve výsledku je tedy tato kombinace nadprůmrná.

Audio DJ

Tento speciální režim notebooku umožňuje uživatelům poslouchat svá oblíbená CD bez nutnosti zapínat samotný notebook. Neběží tedy ani TFT panel, tak ani pevný disk či jiné součásti. Díky tomu je zajištěna velice dlouhá výdrž baterie a uživatel má tak možnost si například na cestách užívat poslechu hudby po opravdu dlouho dobu.

ASUS A6000U aneb akorát tak na kancelařinu
i Zdroj: PCTuning.cz


Zmíněná tlačítka systému Audio DJ.

Veškeré funkce se ovládají pomocí Audio DJ panelu, který je umístěn na zkosené čelní hraně. Pro zapnutí stačí pouze stisknout levé tlačítko a chvíli počkat. Poté již vložíte Audio CD a stisknete Play, čímž zahájíte samotnou reprodukci hudby.

Veškeré ovládání je tedy velice snadné což přispívá k ještě pohodlnějšímu a rychlejšímu užívání. Výhodou je také funkčnost i bez operačního systému, takže například krach Windows XP vás neodkáže k úplnému tichu.

Optická mechanika

Popisovat vlastnosti zcela běžné optické mechaniky, která dnes už skoro u žádného notebooku nechybí by bylo jako nošení dříví do lesa. Veškeré vlastnosti jsou rozepsány níže.

  • "Dual Layer" DL, podpora DVD±R/RW
  • 24x CD-R (zápis i čtení)
  • 8x DVD-R, DVD+R (zápis)
  • 4x DVD±RW (zápis)
  • 8x DVD-ROM (čtení)
  • 2x DVD-RAM (čtení)
  • CD-TEXT Support
  • CD-DA transfer přes ATAPI Bus

Nabídka je zcela klasická a nepřináší žádné speciality či nečekané parametry - pro většinu uživatelů je ale tento rozsah bohatě postačující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama