AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 9. 2020 05:00 29

Seznam kapitol

1. Herní sezóna nekončí 2. Specifikace počítačů 3. Hardware I. (CPU, GPU) 4. Hardware II. (disky, paměť) 5. Software notebooků 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a teploty 8. Baterie, výdrž a spotřeba 9. Aplikační výkon AC napájení 10. Aplikační výkon na baterii 11. Testy herního výkonu s RTX 2060 12. Závěr

Dnes porovnáme dva podobné herní notebooky, které jsou postavené na konkurenčních platformách Intel a AMD. Mají obdobnou cenu a stejný grafický adaptér GeForce RTX 2060. Rozdíl je hlavně v procesoru. Kdy bude lepší Ryzen 7 a kdy Core i7? Zaměříme se na výkon v aplikacích, hrách, výdrž baterie a provozní vlastnosti. 

Reklama

Herní sezóna nekončí

I když je léto pomalu za námi a na hraní bude teď méně času, hlavní herní šílenství nás letos teprve čeká. V následujících měsících vyjde DLC k DOOM Eternal, Serious Sam 4, FIFA 21, Shadowlands z univerza World Of Warcraft, Watch Dogs: Legion, Assassins Creed Valhalla, Call Of Duty: Black Ops Cold War a hlavně Cyberpunk 2077. Navíc se blíží vánoce a prodeje hardware budou enormní. Hrát bude co, teď je důležité na čem. Pokud už vám desktop nic neříká, zbývají notebooky a konzole, ty ale nechme pro dnešek stranou.

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

Dva počítače v testu

Požádali jsme našeho největšího prodejce hardwaru, aby nám na srovnání půjčil dva herní notebooky z těch, které se v ČR nejlépe prodávají. Hlavní podmínka byla zastoupení jednoho procesoru od Intelu a druhého od AMD. Rozhodování nakonec nebylo těžké, jelikož tyto dva stroje jsou opravdu v TOP prodejích. Chtěli jsme stroje s cenou kolem 35 000 korun s daní, jelikož jde herní notebooky z tohoto segmentu jsou v současnosti nejprodávanější. Protože nejvýkonnější GPU, které dnes seženete v noteboocích na platformě AMD, je RTX 2060, byl výběr zjednodušený. I když ne tak docela. V obchodě je 79 počítačů s tímto grafickým čipem. Když jsme omezili výběr na Ryzen 7 4000 a Comet Lake, zbylo jich 25. Vybrali jsme dva co nejpodobnější a hlavně cenově srovnatelné.

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

Oba počítače mají hlavní rysy společné: Jde o 15,6" LCD notebooky s rozlišením 1080p a 144Hz panelem IPS. Oba vypadají i dost podobně co do vzhledu. V případě Intelu byl zvolen Core i7-10750H se šesti jádry, to bude proti osmi jádrům Ryzen 7 4800H u AMD nevýhoda v určitých aplikacích. Oba procesory mají 45 W TDP. Operační paměť je u AMD 16 GB, jelikož s větší kapacitou se neprodávají. Intel má také 16 GB, ale zase pomalejších DDR4-2933 MHz. Oba počítače mají 1TB systémový disk. V případě notebooku ASUS si za něj musíte tisíc korun připlatit, v základu je disk pouze 500 GB. Výbava porty, hmotnost a nabíjení skrze USB-C mají oba stroje stejné.

AMD proti Intelu: ASUS TUF A15 a Lenovo Legion 5P
i Zdroj: PCTuning.cz

Myslím, že zvolené stroje jsou plně srovnatelné co do výbavy a hlavních vlastností. Koupí ani jednoho z nich o nic nepřijdete, teď už jen záleží na výkonu. Dá se očekávat, že Ryzen 7 bude výkonnější v aplikacích vyžadující mnoho jader, Intel naopak povede ve hrách. To ostatně změříme, zajímat nás ale bude také spotřeba, hlučnost a výdrž na baterii. To jsou podstatné věci, které mohou naklonit misky vah na jednu nebo druhou stranu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama