2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek 2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III

2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 7. 2019 03:00 10

Seznam kapitol

1. Léto s notebookem 2. OLED vs LCD 3. Obsah balení počítačů 4. Hardware I. (CPU, GPU) 5. Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS a software
7. Zpracování, konektory a repro 8. Klávesnice, chlazení a teploty 9. Baterie, výdrž a spotřeba 10. Výkon procesoru (Intel Core i7-9750H) 11. Testy herního výkonu (RTX 2070) 12. Závěr

Je horké léto a herní notebooky se k němu skvěle hodí. Hrát můžete kdekoliv, hlavně na dovolené. Oba stroje mají šest jader Coffee Lake a grafiku RTX 2070. Liší se hlavně displejem a cenou, Asus má FHD 144 Hz IPS a Eurocom exklusivní OLED 4K. Takových je na světě zatím je hrstka.

Reklama

Léto s notebookem

Léto je období roku, kdy je na hraní většinou nejvíce času. Hraje se doma, na dovolené a třeba na zahradě. Notebook je k tomu ideální věc, pokud pominu mobily a tablety, které jsou omezené herními tituly i výkonem. Přenosný počítač je nejlepší letní společník pro hraní her. Dnes vám ukážeme dva počítače, které určitě stojí za pozornost. Mají dostatečný výkon a oba dva mají skvělý displej. Model Asus má sice jen FHD (1920×1080), ale s extrémně rychlou odezvou 3 ms a 144Hz panelem. Eurocom nabízí něco exkluzivního, OLED 4K displej jako jeden z prvních výrobců na světě v této třídě.

2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III
i Zdroj: PCTuning.cz

Dva počítače v testu

Jak už víte z úvodních vět i fotografií tady kolem, testuji dnes v jednom článku dva notebooky najednou. Není to obvyklé, ale proč ne. Zaprvé se mi dva tyto počítače sešly na stole ve stejný den a za druhé, dva samostatné testy po dvou sobě jdoucích týdnech by byly nudné. Takhle zkomprimuji oba počítače do jednoho článku. Ušetřím tím čas, i když práce bude dvakrát tolik, a ten budu moci v těchto letních dnech využít lépe než psaním. V žádné případě nepůjde o přímé srovnání. I když mají počítače hodně společného (CPU i GPU) každý míří jinam.

Asus není levný, ale míří spíše do vyšší střední třídy. S cenovkou 57 000 Kč jde o solidní herní základ se skvělým LCD. Eurocom je čistý highend, pokud pominu RTX 2070, která není nejvýkonnějším GPU, tak jde o počítač bez kompromisů. Disková výbava, paměť a hlavně LCD, které dnes nemá konkurenci. OLED 4K od Samsungu najdete jen v několika počítačích na trhu, v čistě herním stroji je ale Eurocom první. Bude rozdíl vůči klasickému LCD tak razantní, jak je zvýšení ceny? To uvidíme. Za 80 tisíc jde totiž o hodně drahý 15,6" notebook.

2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmínil výše, oba testované počítače jsou postavené na stejném základu platformy Intel Coffee Lake 9. generace. V obou najdeme Core i7-9750H se šesti jádry. Bude zajímavé porovnat výkon s různě řešeným chlazením. Počítač Asus je vybaven 16 GB paměti, což je dostatečná hodnota. Eurocom má dvojnásobnou kapacitu. Oba stroje používají efektivně DDR4-2666 MHz moduly. Grafická karta je také shodná, RTX 2070 s 8 GB paměti. I tady bude zajímavé srovnání frekvencí při různých chlazeních notebooků. Tím ale společné aspekty končí.

2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III
i Zdroj: PCTuning.cz

I když mají oba počítače 15,6" LCD, každé je jiné. Asus nabízí matný panel s IPS, rozlišení 1920×1080, 144 Hz matný a odezvou 3 ms. To je myslím solidní volba herního stroje, hlavně k výkonu RTX 2070. Zajímavé je, že oba počítače mají LCD s tenkými rámečky. Eurocom je osazený LCD panelem s technologií OLED (AMOLED) a rozlišením 3840 × 2160. Ten je naopak lesklý. V přímém srovnání je OLED displej naprostá bomba, upřímně ale ani Asus nešlápl vedle a použitý panel je skvělý. Pouhým okem je rozdíl mezi OLED a IPS při hraní neznatelný, jinak je ale OLED to nejlepší, co jsem kdy viděl, ale k tomu se ještě dostaneme.

Disková výbava je také rozdílná. Asus jde do prodeje s jedním diskem NVMe a kapacitou 512 GB, což je dnes už celkem slabé. Herní stroj potřebuje více místa. Druhý disk si musíte osadit za své. Eurocom má celkovou kapacitu 2 TB, která se skládá z 1TB disku s NVMe a 1TB disku SATA. To je dle mého ideální kombinace, zde není co vytknout. Podobná je i vybavenost porty, blíže se na to podíváme později v článku.

2× herní nb: Eurocom Nightsky RX15 a ASUS Strix SCAR III
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska výkonu na to budou jistě oba počítače podobně, jelikož základ je stejný. Díky nastavení TDP a chlazení je možný nějaký malý rozdíl, ale tipuji ho v rámci chyby měření, to ale prověříme testy. Důležitá bude hlučnost, spotřeba a výdrž baterie. Asus má akumulátor s 66 Wh a Eurocom s 61 Wh. Hmotnost počítačů je také podobná (kolem 2,5 kg). Hlavním vliv na výsledek, spotřebu i výdrž bude mít displej. 4K displej má vždy vyšší spotřebu než FHD, ale u OLED to může být jinak. Už z principu je úspornější. Podívejme se v další kapitole na rozdíl mezi OLED a LCD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama