acer-travelmate-4101lmi-vykonny-a-cenove-vyhodny-notebook
Mobilní zařízení Článek ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook

Kuchař Martin

Kuchař Martin

1. 6. 2005 00:00 43

Seznam kapitol

1. ACER, notebooky a řada 4100 2. Detailní pohled 3. Software 4. Testy 5. Detailní parametry a závěr

Společnost ACER je na našem trhu dobře známa a tomu svědčí i fakt, že již několik let vede žebříčky v počtu prodaných notebooků v české republice. My se nyní podíváme na velmi úspěšnou řadu 4100 (konkrétně notebook 4101LMi) jež je postaven na osvědčené technologii Centrino a chlubí se solidním výkonem a dlouho výdrží baterky.

Reklama
ACER je jedna z deseti největších firem, jež se zabývá výrobou osobních počítačů. U nás působí od roku 1998 a od té doby se několikrát umístila v čele žebříčku v počtu prodaných notebooků. V roce 2003 zastupovala dokonce 37,14% počtu všech prodaných osobních PC. Od dob vzniku se ACER již dostal do podvědomí mnoha zákazníků a získal si jejich oblibu a důvěru. My se dnes podíváme na notebook jež je svou cenou snadno dostupný i pro běžné uživatele.

Notebooky z modelové řady 4100 jsou velice spolehlivé a jsou především určeny pro práci v kanceláři a na cestách. Jejich tenké provedení dokazuje, že jsou opravdu vhodným pomocníkem pro podnikatele z malých, středních i velkých firem, kteří touží po výkonu a mobilitě, jež je dána právě technologií Centrino.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohled na ACER TravelMate 4101LMi. (pro zvětšení klikněte)

Tato řada je opět provedena v osvědčeném designu "Folio" na který jsou již zvyklí uživatelé notebooků z modelových řad Aspire 1800, TravelMate 3500, 4000 a 4500. Spoléhá na kvalitní obal s pěkně zaoblenými rohy s líbivým designem a pěkným stříbrno-černým (stříbrná barva má lehký nádech do zelené a modré barvy - záleží na úhlu odrazu světla) barevným provedením. Především bych vyzvednul kvalitně provedené pouzdro, jež je celé zaoblené a nehrozí tedy nějaké nepříjemné škrábnutí o hranu a podobně. Snad jen mohl být obal poněkud robustnější a silnější - především ze zadní strany displaye je plast velice měkký a snadno se prohýbá.

Testovaný kousek byl ACER TravelMate 4101LMi vybaven Pentiem M 730 o taktu 1,6GHz (2 MB L2 Cache a podporou technologie Enhanced IntelŽ SpeedStepŽ ) v chipsetu 915PM/915GM Express s 533 Mhz FSB. Notebook byl osazen 2x256MB RAM DDR-333MHz, HDD 60GB a grafickou kartou IntelŽ Graphics Media Accelerator 900 (sdílená paměť až 128MB). Ocenitelné jsou určitě také i DVD-RW mechanika, 10/100Mbit síťová karta, 56kbps modem a 802.11g WiFi karta (IntelŽ PRO/Wireless 2200BG ).

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Výčet podporovaných technologií.

Rozhraní notebooku je také velice široké. Můžete nalézt celkem 3 USB 2.0 porty, 1x FIR (infračervený port), 1x VGA, 1x PCMCIA II, 1x S-VIDEO, 1x IEEE 1394, 1x Modem (RJ-11) port , 1x Ethernet (RJ-45) port, 1x reproduktor/sluchátka/line-out  a 1x mikrofon/line-in .

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Horní strana notebooku.

Z tohoto výčtu bych tedy především pochválil S-VIDEO výstup a IEEE 1394 Fire Wire. Z hlediska HW výbavy pak musím pochválit Intel Graphic Media Accelerator 900 jež zvládá MicrosoftŽ DirectXŽ 9.0 a DualView™

Design a ergonomie

Notebook je na první pohled velice pohledný a estetický. Zavřené víko je zcela hladké a utváří dojem čistoty. Malé stříbrné logo ACER v levém spodním rohu jen dokresluje celkovou estetičnost.Bohužel při detailnějším prozkoumání může mnoha lidem začít připadat příliš plastově a uměle. Tento pocit působí na uživatele prakticky z každého pohledu. Nejpěknější je však podle mého názoru čelní pohled, kdy vidíte úzký profil notebooku a decentně provedené vyvedení konektorů pro připojení sluchátek, mikrofonu, jednoho USB a FIR.

ACER TravelMate 4101Lmi - výkonný a cenově výhodný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Zmíněný čelní pohled na notebook.

Z hlediska ergonomie je především potřeba zmínit klávesnici Acer FineTouch s ergonomickým zakřivením pod úhlem 5° a 88 klávesami. Ta je pro psaní velice příjemná už je pro to, že zdvih kláves je minimálně 2,5mm a pro ovládání kurzoru slouží další 4 šipky ve tvaru obráceného "T". Klávesnice obsahuje 12 funkčních kláves, 4 kurzorové klávesy, dvě tlačítka Windows, vestavěnou numerickou klávesnici jež se aktivuje pomocí klávesy Fn (Function) a samozřejmě také uživatelsky konfigurovatelné tlačítka.

Dle mého názoru jsou však velice nešikovně zvoleny výstupy pro sluchátka a mikrofon. Pokud má uživatel notebook na klíně, pak je problematické tyto jacky využít a pokud je přeci jen zapojíte, pak kablík nepříjemně překáží a konektor tlačí.

Rozměry jsou 364 (š) x 279 (h) x 38,9 (v) mm a váha 2,91kg. To jsou hodnoty poměrně vysoké a tím pádem notebook není příliš vhodný na nějaké dlouho přenášení. Především je tedy vhodný pro uživatele jež potřebují být mobilní, ale na druhé straně notebook přenáší pouze v rámci budovy či kanceláře.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama