notebook-prestigio-157-prezijete-i-doom-3
Mobilní zařízení Článek Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

20. 10. 2004 00:00 252

Seznam kapitol

1. Prestigio - nováček s tradicí? 2. Prestigio Nobile 157 3. Design notebooku 4. Prestigio 157 - provedení a ergonomie 5. Šetřící režimy a hlučnost 6. Výkon a závěr článku

K testování nám do redakce dorazil už druhý notebook Prestigio Nobile a musím říci, že podruhé nás tato značka mile překvapila. Očekával jsem běžný levný neznačkový notebook a narazil jsem na nečekaně podařený "stroj": rozumná váha 2.7kg, dobrý grafický výkon (Nobile 157 je vybaven mobilním Radeonem 9600 s 64MB SGRAM), displej 1400x1050, testovaná výdrž 4h bateriového provozu, dobrá cena a tichý provoz řadí tento notebook mezi typy o kterých stojí za to uvažovat. Pojďte se podívat na recenzi...

Reklama

Vždy když recenzuji notebook méně známé značky (a tím dosud Prestigio, i přes své kvality je), pouštím se do pátrání, se kterými jinými typy je testovaný model shodný. I přes nepřeberné množství značek a typů vyrábí většinu notebooků ve skutečnosti jen několik málo tchajwanských firem (nejznámější jsou Compal, Quanta a Wistron) a nalezení příbuzných modelů je většinou dobrým vodítkem, které vypovídá i o kvalitě testovaného modelu.

V našem případě má celá rodina Prestigio Nobile původ ve výrobním programu firmy Wistron Corporation (10 000 zaměstnanců, vyrábí np. pro Dell...), "otcem" je typ AOpen 1557-J. Po podobném typů sáhla například firma Fujitsu-Siemens v řadě Amilo M což Prestigiu tak trochu dodává jistého značkového lesku. Příjemné také je, že celá řada Prestigio Nobile (151, 156, 157), spolu s již zmíněným Amilo M a notebooky jako je Maxdata Pro 7000X, používají stejný akumulátor BTP-52EW...

Poznámka: Řekněme si to s rukou na srdci - výroba u zkušeného asijského výrobce je spíše výhodou než záporem - stejně to dělají i ostatní evropští výrobci notebooků. Z tohoto pohledu není řada notebooků Prestigio Nobile nějakým notebookovým experimentem ale spíše rozvinutím víceletých zkušeností.

Nobile 156 a 157 - podobnost není náhodná

Notebook Prestigio Nobile 157 je blízkým příbuzným v časopise Svět Počítačů oceněného (v kategorii notebooků do 30 000Kč) typu Prestigio Nobile 156. Rozdíl mezi těmito typy je v grafické kartě - 156ka využívá levnější grafiku integrovanou v čipové sadě 855, 157ka je osazena plnohodnotným grafickým akcelerátorem ATi Mobile Radeon 9600 s 64MB paměti DDR SGRAM - to posouvá výkony vyššího modelu v 3D a grafice do zcela jiných rovin. Vše co uvedeme o typu 157 lze, s výjimkou grafických testů, vztahovat i na Nobile 156.

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Nobile 157

Notebook Nobile 157 patří do populární kategorie "vše v jednom" / "all-in-one" - i když je ho možné rozšířit jednou kartou PC Card (Cardbus type-II), je vše potřebné již integrováno (více viz. specifikace v další kapitole), a to včetně takových specialit jako je optický digitální audiovýstup S/PDIF (o WiFi kartě, TV výstupu a rozhraní FireWire pro připojení digitální kamery nemluvě).

Základnou notebooku je baterie šetřící platforma Intel Centrino (Pentium M, čipová sada i855 a bezdrátový LAN WiFi adaptér Intel PRO Wireless 2200BG) doplněná grafickým 3D akcelerátorem ATI M10 Mobility radeon 9600 (DirectX 9).

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz
Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Mobilní procesory Intel - technické rozdíly a detaily

Jelikož v označování notebooků vybavených procesory Intel panují občas určité nejasnosti, bude vhodné říci, jaký je rozdíl mezi procesory Mobile Pentium 4, Mobile Pentium 4-M a testovaným Pentiem M (bez číslice 4).

Dnes téměř nepoužívané procesory Mobile Pentium 4, které za názvem nemají "-M" jsou prakticky desktopovými procesory přizpůsobenými pro práci v mobilních zařízeních. Na ústupu jsou i procesory mobilní Pentium 4-M, které jsou více optimalizované pro bateriový režim, stále však mají kořeny v klasické řadě procesorů Pentium 4.

Posledním, dnes nejčastěji používaným typem, jsou procesory Pentium M (bez číslice "4") využívané jako "motor" pro platformu Intel Centrino (tu používá i testovaný notebook). Tyto procesory byly pro bateriový provoz přímo vyvinuté.

Notebook Prestigio 157 - přežijete i Doom 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Pentium M (IntelŽ PentiumŽ M Processor info) známý také pod kódovým označením Banias / Dothan je prvním skutečným "mobilním" procesorem (ne jak ostatní, které vznikly ze zpomalených desktopových verzí se sníženým napájením). Od klasických Pentii 4 se poměrně hodně liší - lze v něm najít prvky nerealizovaného integrovaného procesoru Timna i částí podobné jádru Pentia III. Zásadní změny a optimalizace byly provedeny v těchto oblastech:

  • výkonové - Pentium M využívá 2 x 32kB L1 (datová a instrukční cache) příruční paměti první úrovně a 1MB/2MB L2 cache (ATC). Použité jsou technologie jako Advanced Branch Prediction, Data Prefetching a optimalizace jako Micro-ops Fusion a Advanced Stack Management.

  • úspory energie - procesor dokáže odpojit a deaktivovat některé části jádra a optimalizuje vykonávání kódu. Nový SpeedStep nabízí několik energii šetřících režimů procesoru, procesor může pracovat v pěti rozsazích lišících se napájením a taktováním.

  • pouzdro a spolupráce s čipovou sadou - využívá se pouzdra Micro-FCPGA a nově i Micro-FCBGA. Při návrhu se počítalo i lepším navázáním CPU na čipovou sadu - tyto dva prvky by měly spolupracovat mnohem lépe.

Pentium M využívá 400MHz sběrnici. Přes svoji relativně nízkou frekvenci (k dispozici jsou Pentia M s taktem od 1.5 do 2GHz) nabízejí vysoký výkon odpovídající výše taktovaným Pentiím 4 (Pentium M 755 s taktem 2GHz odpovídá přibližně Pentiu 4 2.8 až 3GHz).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama