Eurocom Sky X9: extrémní herní dělo s i7-6700K a GTX 980
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Eurocom Sky X9: extrémní herní dělo s i7-6700K a GTX 980

Eurocom Sky X9: extrémní herní dělo s i7-6700K a GTX 980

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 1. 2016 03:00 25

Seznam kapitol

1. Extrémní herní notebook 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Sky X9 - hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Sky X9 - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-6700K) 9. Testy herního výkonu (GTX 980) 10. Přetaktování GPU a CPU 11. Galerie notebooku 12. Závěr

V dnešním testu si ukážeme absolutně nejvýkonnější herní notebook na trhu, brutální dělo s ultra výkonným procesorem (desktopovým) Intel Skylake Core i7-6700K a taktéž desktopovou GeForce GTX 980 a G-Sync. Jak by se vám líbil takt procesoru 4,6 GHz a 1,43 GHz na GPU? Tenhle notebook to dokáže!

Reklama

Extrémní herní notebook

Eurocom Sky X9: extrémní herní dělo s i7-6700K a GTX 980
i Zdroj: PCTuning.cz

Za poslední rok jsem testoval na PCT pouze dva skutečně herní notebooky. Je to tím, že nabídka herních grafických čipů se nám v highendu nějak zasekla. Už v roce 2014 jsem testoval první notebook (MSI GT72) s GeForce GTX 980M, což byla ještě nedávno nejvýkonnější grafická karta do přenosného počítače. Několik měsíců poté dorazila velice podobná konfigurace od Asus v podobě modelu G751. Oba stroje sází na GeForce GTX 980M a mobilní procesor Haswell. Výkon je slušný, ovšem ne nijak zázračný. Na plné HD rozlišení je to tak akorát a mnoho výkonnostních rezerv už nemají.

Znatelný posun ve výkonu přinesl až desktopový procesor v notebooku Eurocom P7 Pro. Tenhle stroj je skutečné dělo, s brutálním herním i procesorovým výkonem. Je totiž osazený procesorem z rodiny Broadwell – 14nm desktopovou verzí/ čipu Core i7-5775C. I přes nízké základní frekvence deklasoval všechno, co jsme do té doby v notebooku testovali. Skutečné nádherný herní stroj, ovšem za 92 000 Kč není pro každého. Kromě výkonu ale nabídl ještě jednu zajímavost, procesor šel zcela normálně přetaktovat jako v desktopu. A to nás bavilo, výkon stoupal razantně. Nadšenecký počítač se vším všudy, jen ta grafika měla jisté omezení v taktování, jako všechny GeForce GTX 980M.

Na poli notebooků se ale od roku 2014 pro nejnáročnější hráče mnoho zásadního neudálo, kromě několika desktopových Broadwellů v nabídce. AMD totiž už několik let neuvedlo žádnou notebookovou grafiku, vloni došlo jen na přeznačené Radeony 200, s novým jménem Radeon 300. Všechny modely od R9 M365X až do R9 395X jsou přeznačené R9 265X a R9 M295X. Žádná změna ve výkonu ani efektivitě. Tudíž nic zajímavého. Nvidia tedy už skoro třetí rok drží pomyslné žezlo herního výkonu v noteboocích s GeForce GTX 980M, což je celkem nuda. Změna ale přišla, na podzim byla uvedená GeForce GTX 980. Mobilní čip se specifikacemi desktopové grafické karty, a nejen na papíře ale ve skutečnosti. Jak doloží i dnešní měření výkonu.

Notebook jako Desktop!

Eurocom Sky X9: extrémní herní dělo s i7-6700K a GTX 980
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač v dnešní recenzi posouvá mobilní výkon zcela do nových dimenzí. Tentokrát se nekoná žádný mobilní procesor, i když Skylake čipy rozhodně zajímavé jsou. Výrobce osadil notebook zcela běžným desktopovým procesorem. A to ne ledajakým, ale tím nejvýkonnějším pro LGA 1151 vůbec. Core i7-6700K nabízí v základu frekvenci 4 GHz a Turbo 4,2 GHz. Není zde žádné omezení ve výkonu. Výhodou budiž, že letos prostě jen nainstalujete výkonnější model a upgrade na další rok je hotový. Notebook má zcela běžnou LGA1151 patici. A tím nekončíme. Ani paměti nejsou nějaké levné DDR4 pro notebooky, s nízkým taktem ale přetaktované DDR4-2400 MHz značky Kingston HyperX. Pevný disk nemůže být nic jiné než NVme SSD disk od Samsung (model SM951). To je jistě dobrá volba, možná to chtělo jen větší kapacitu. Tím nejdůležitějším je ale právě grafická karta a G-sync monitor. Na grafiku GeForce GTX 980 se podívejme blíže:

Eurocom Sky X9: extrémní herní dělo s i7-6700K a GTX 980
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem řekl, GeForce GTX 980M je na trhu celkem dlouho. Aby Nvidia trh trochu oživila, odemkla konečně čip celý. Je jisté, že původní čip N16E-GX-A1 měl plnou konfiguraci, jenže část byla deaktivovaná. Vychází z desktopové GM204, tedy je to jasné. Na srovnání čipů se podívejme do tabulky. Plná verze mobilní GeForce GTX 980 nese 2048 CUDA jader, 64 ROPs a 128 TMU jednotek. Specifikace shodná s desktopovým GPU. Mobilní čip má ale dvojnásobek paměti. Základní frekvence je kousek nižší, ovšem nikterak nízká. Náš čip běží na 1220 MHz stále místo avizovaných 1064 MHz. A taktování je možné. Nvidia tedy nelhala, GeForce GTX 980 v mobilní sféře je skutečně plnohodnotný nepřiškrcený ekvivalent desktopového čipu. A takový by měl být i výkon, což je hodně velký skok kupředu. I když se to tak nemusí zdát ze specifikací, náskok ve hrách je i desítky procent.

Clevo = Eurocom

S notebooky značky Eurocom se setkáváme řadu let, jde o zajímavou alternativu „značkovým“ ultraherním strojům Alienware a dalších výrobců. Tchajwanská společnost Clevo je OEM výrobce, který vyrábí DTR počítače s nejvyšším výkonem, často osazené desktopovými komponenty, také plně upgradovatelné. Počítače Clevo odcházejí z továrny bez loga, nebo s logem na objednávku. Můžeme se s nimi setkat pod řadou značek, nejznámější je Sager, Eurocom, AVADirect, Prostar a další. Jsou jich desítky. Pokud máte o podobný stroj zájem, rozhodně doporučuji prohlédnout cenu stejného modelu pod různými značkami, mnohdy se dá výrazně levněji koupit v akci Eurocom než ten samý Devil-Tech a další. Také doporučuji kupovat v EUR (pokud objednáváte přímo z amerického webu Eurocom), nikoliv v USD. Vyjde vás to o několik tisíc levněji. Zhruba stejnou částku ale zaplatíte i u českého distributora Goldmax, navíc jsou časté slevové akce.

Pracovní nebo herní stanice?

Jasnou devizou všech strojů Eurocom (Clevo) je možnost volby komponent ze široké škály, zejména u strojů s desktop paticí, je nabídka procesorů vysoká. V konfigurátoru lze vybrat z několika procesorů, v nabídce jsou Core i7-6700, Core i7-6700K a Core i5-6600K. Osadit lze ale kterýkoliv Skylake. Jelikož jde přeci jenom spíše o herní stroj, nelze vybrat Xeony s více jádry, které Eurocom (v ČR distribuce Goldmax) také má v nabídce jiného stroje. Na druhou stranu je ale možné spíše herní procesor doplnit i profi grafikou, v nabídce je několik typů Nvidia grafických čipů. Zvolit můžeme 2× GeForce GTX 980M ve SLI, stejně tak třeba Quadro M5000M. o Takový stroj je pak možné použít pro CAD-CAM aplikace nebo simulace. Nabídka konfigurací je široká.

Zápůjčka u Goldmax

Pokud plánujete nákup jednoho a více notebooku na firmu/IČ v cenové relaci 45 000 korun a výše, je dobré si počítače předem zkusit. Nejste si jisti výběrem, značkou a typem notebooku, je nabídka Goldmaxu určena právě vám. V rámci rozšiřování portfolia zákazníků a šíření renomé značky oslovuje výrobce specializované firmy a profesionály všech oborů, kterým umožní zapůjčit si a otestovat prémiový notebook EUROCOM zcela zdarma. Pokud o brzkém nákupu výkonných notebooků a mobilních pracovních stanic vyšších cenových relacích uvažujete, zapůjčí vám Goldmax po časově omezenou dobu testovací model , který si budete moci osahat a následně otestovat v reálném firemním prostředí dle vašich představ – bez vysokých investic a bez rizika.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama