Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 7. 2015 12:00 61

Seznam kapitol

1. Drahé zboží na levné platformě 2. Luxus pro masy 3. Když chcete být luxusní, nesnižujte se ke slevám 4. Když to má každý, někdo bude levnější 5. Nechtějí iPhone? Tak jim ho dáme! 6. Když mají ovce otevřená vrátka...

Letos vsadila celá řada výrobců smartphonů na luxusně provedené a dosti drahé modely s Androidem. Hardwarově i provedením jsou vynikající, mají luxusní výbavu, vypadají skvěle, fungují skvěle, přesto se prodávají méně, než výrobci doufali. V čem je vlastně problém a proč u někoho funguje a u někoho ne?

Reklama

Měl jsem v ruce celou řadu nových luxusních telefonů s Androidem, včetně Samsungu Galaxy S6 v normální i Edge verzi, HTC One M9 i LG G4. Všechny jsou výkonné, mají krásné displeje a vypadají skvěle. Podle zpráv se ale prodávají méně, než výrobci doufali – a to hlavně v Asii. Prodeje v USA umístily Samsung Galaxy S6 na třetí místo za iPhone 6 a Galaxy S5, zprávy z Koreje ale naznačují, že se nejnovější verze prodává méně, než Samsung čekal.7

Jsou drahé telefony s Androidem slepou uličkou?
i Zdroj: PCTuning.cz

V čem je problém? Existují čtyři hlavní teorie:

Teorie racionální volby (uživatelé Androidu volí modely s nejlepším poměrem cena / výkon), teorie luxusu (Android není cool pro lidi, co se chtějí chlubit penězi), teorie vzestupu čínských výrobců nabízejících levnější modely a teorie odporu k iphonizaci, která odstraňuje z konstrukce výhody typické pro Android.

Teorie racionální volby se opírá o to, že si Android volí hlavně ti, kteří hledají optimální poměr cena / vlastnosti. Pokud vám nějaký telefon s Androidem za 6000 Kč poslouží stejně, jako iPhone 6 Plus za 30000 Kč, proč byste sahali po dražším modelu? Podobně se ale dá uvažovat i o jednotlivých modelech s Androidem: Pokud vám poslouží model za 6000 Kč přibližně stejně jako model za 25000 Kč, proč byste sáhli po tom dražším?

Uživatelé iPhonu mají výběr značně zjednodušený, protože tam neexistuje konkurence. Můžou si vybrat jeden levnější model s malým úložištěm, základní model, pokročilý model a ten s největším úložištěm. Pokud jste polapeni v jejich ekosystému, tak přesně tohle jsou vaše alternativy – plus si můžete vybrat barvu. (Jen tak pro vyjasnění: Sám mám iPhone a to kvůli opravdu velké kolekci her, kterou jsem pro něj za ta léta nakoupil. Z představy, že bych o ni měl přijít, mi není úplně dobře.)

U Androidu máte daleko větší volbu, a proto je velmi těžké přesvědčit uživatele, že by měli sáhnout po drahých modelech. Racionální úvaha vás může dovést nejen k tomu, že Android je pro vás lepší než iOS, ale taky k tomu, že telefon za 5000 Kč vám naprosto stačí. Racionálně uvažujícího člověka je zkrátka těžší přesvědčit k tomu, že by mu koupě špičkového telefonu s Androidem přinesla nějakou markantní výhodu, v nabídce je spousta trochu starších, ale stále velmi dobrých a výrazně levnějších modelů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama