Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Úvaha: Proč se vrací chromebooky?

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2014 03:00 20

Seznam kapitol

1. Proč se vrací chromebooky? 2. Probuzení z kómatu 3. Bez signálu ani ránu 4. Na ty internety to stačí
5. Zpátky na stromy 6. Data odevšad... a pro všechny 7. Jen takový tablet s klávesnicí 8. Probere se Microsoft?

Když byla zveřejněna data, podle kterých byl během americké vánoční sezóny každý desátý prodaný počítač chromebook, dost mě to překvapilo. Novodobou terminálovou technologii jsem přece jenom považoval za okrajovou záležitost. Vždyť u nás první vlna chromebooků neuspěla. Dokonce natolik, že už je dnes žádný větší český eshop neprodává!

Reklama

Skutečně, je to tak: Jednu dobu u nás bylo možné pár chromebooků koupit. Čistě puristická verze stroje, který musel být trvale připojen a všechno dělal pouze přes prohlížeč, byla podle mého názoru prostě šílená a představovala brutální deevoluci do sedmdesátých let k něčemu, co se kdysi nazývalo „inteligentní terminál“. Inteligentní proto, že dovedl o něco víc než jenom odesílat znaky a přijímat obrazovky, což bylo vše, co uměl terminál hloupý.

Po poměrně vlažném přijetí první generace chromebooků lidé z Google pochopili, že mimo svět jejich Google kampusů, Google domácností a luxusních vlastními wifinami vybavených Google autobusů, které pendlují pobouřenými davy, protestujícími proti buržoazní vývojářské smetánce, jsou také malé části světa trvale nepokryté wifi zdarma.

Takže v dalších generacích Chrome OS ustoupili od akademické ideje „počítač jako browser“ a přešlo se na poněkud přízemnější představu zařízení, jehož základní aplikace jsou v zásadě schopné fungovat i offline. Chrome OS je stále velmi silně provázaný s internetem (tedy hlavně se službami Google), ale aplikace balíku Google Drive už můžete používat i bez připojení.

Google se v mnoha směrech pokouší podobat Apple. Už brzy bude možné do Chrome instalovat rozšíření jenom přes Google Store (z bezpečnostních důvodů, pochopitelně, pouhé varování při instalaci z jiných zdrojů není zjevně dost). Každý, kdo viděl Google Chromebook Pixel, musí uznat, že z nich přímo čiší snaha dostat se do výnosného segmentu drahých luxusních strojů. Další designovou vychytávkou, která se u chromebooků objevuje, je jejich neopravitelnost, respektive nerozebíratelnost. Například u HP Chromebooku 11 píší na Notebookcheck.net, že ho pohromadě nedrží šrouby, ale plastové klapky a i recenzenti se vzdali myšlenky na pokusné rozebrání, protože se obávali, že stroj poškodí.

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zkrátka a dobře je to opis designové školy Apple jako z praku. Paradoxem ale je, že drahé chromebooky se moc neprodávají a drtivý nájezd na jablečnou pevnost se nedaří, alespoň v tom smyslu, že by drahé chromebooky vytlačovaly drahé Macbooky. Převážná většina recenzí na Chromebook Pixel vyzněla v tom duchu, že to je „dost dobré, ale 1300 USD bych za to nedal“. Za 1300 USD se skutečně dá sehnat docela luxusní plnohodnotný stroj, ne něco, co vypadá jako Macbook Pro, ale funguje to spíš jako Asus Eee.

Segment, kde chromebooky prorazily, je přesně ten opačný: Je to segment těch absolutně nejlevnějších strojů. Stačí se jenom podívat na žebříček nejprodávanějších laptopů na Amazonu.

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto okamžiku na prvních dvou místech dominují Samsung Chromebook a Acer C720 Chromebook. Samsung Chromebook stojí 220 USD nový, 150 USD použitý. Acer C720 přijde na 199 USD. Zkrátka a dobře jsou to mašiny, které stojí v přepočtu mezi 3000–5000 korun (pochopitelně bez různých cel, daní a přirážek za pobyt ve střední Evropě, které tu cenu u nás dostávají maličko jinam). Mezi prvními pěti najdeme ještě jeden chromebook – HP Chromebook 11 – který přijde na 279 USD (tedy něco přes 5600 Kč). Tři z první pětice. Husté.

Ve všech případech jde o stroje velmi levné, ležící hluboko pod polem toho, co se v našich zeměpisných délkách a šířkách označuje jako „levný notebook“. Vlastnostmi a výkonem nejsou nijak ohromující, najdeme v nich dvoujádrový Samsung Exynos 5 5250 na 1,7 GHz nebo Intel Celeron 2955U na 1,4 GHz, 2 GB RAM a 16GB SSD, tedy cosi, co dnes najdete v podstatě v lepším telefonu. Některé chromebooky dokonce mají napájecí konektor micro USB. Nepočítejte ale s tím, že vám bude stačit nabíječka k telefonu, potřebují napájení až 5 V / 3 A.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama