Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety

Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 12. 2013 03:00 23

Seznam kapitol

1. Rozměry především, 13,3" herní dělo! 2. Představení, balení a specifikace 3. Goldmax Monster 3.0 - hardware I. (CPU, GPU) 4. Goldmax Monster 3.0 - Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS (MOD) a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-4700MQ) 9. Testy herního výkonu (GTX 765M) 10. Přetaktování 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Hledáte ultimátní výkon v malém notebookovém těle? Už nehledejte, našli jsme ho za vás. Nejnovější model Monster 3.0 od Goldmaxu nabízí výkonný herní stroj v kompaktním balení. Dovnitř se vešel procesor Haswell, dva pevné disky, grafická karta GeForce a full HD displej. To vše při hmotnosti jen 2 kg.

Reklama
Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Na současném trhu jsou desítky velmi výkonných notebooků od všech možných, i nemožných výrobců. Až dosud ale platilo, a platí i nadále, že většina herních strojů mají úhlopříčku displeje od 15" výše (má to své opodstatnění, ještě se k tomu vrátíme). Pokud ale nechcete tahat velký stroj a stačí vám na cesty něco mezi 13-14", máte v podstatě jen dvě možnosti. Koupit si model od Alienware, DevilTech (45 000 Kč s DPH) nebo Clevo, žádná jiná volba se nenabízí. A právě Clevo je dnes v testu. Divíte se, že říkám Clevo, když notebook má na sobě logo EuroCom a prodává jej GoldMax? - Pojďme si trochu objasnit pojmy.

I když na světě existuje řada velkých výrobců notebooků, třeba Asus, Acer, MSI, Dell, Lenovo a další. Doopravdy existuje jen hrstka továren, kde se všechny notebooky těchto značek vyrábí. S notebooky je to jako se vším, prostě přijdete do nějaké čínské továrny, zadáte požadavek a oni vám to vyrobí. Velká většina všech notebooků na světě, ať na sobě mají logo jakékoliv a vlastní design, vzniklo v několika málo závodech. Proto se nelze divit, že s ultra výkonnými stroji je to stejné.

V podstatě jediným výrobcem (kromě Dell) je Clevo, dnes testovaný model vyrábí pod označením Clevo W230ST. Návrh a design navrhnou v Clevo a pak jako stavebnici prodávají tento produkt desítkám/stovkám výrobců na celém světě. Tento notebook si pak můžete koupit od výrobců Origin, One, Sager, Horize, Digital Storm, MaximumPC, XMG, Mythologic a spousty dalších. Stejně postupoval i EuroCom, notebook sestavili a opatřili svým logem. S tímto logem jej zakoupíte od české společnosti GoldMax. Spoustu možností a variant stejného počítače mezi řadou výrobců a prodejců zmiňuji ještě z jednoho důvodu. Tím je celkem velký rozdíl v cenách, záleží totiž hodně na použité značce. Hned v úvodu totiž musím říci, že možností koupě je řada, mají ale svá pro a proti.

I když se možná bude zdát divné, že v recenzi konkrétního produktu určité firmy, zmiňuji i alternativy, ale prostě musím. Stejně by to někdo vytáhl v komentářích, a realita je prostě taková. Jak už jsem řekl, tento notebook pod svou značkou nabízí desítky výrobců, v USA i v Evropě. A jak už je mimo ČR tradicí, i podstatně levněji. Nebudu uvádět konkrétní výrobce, prodejce a distributory, ale vězte, že třeba v Německu je možné tento model pořídit za výrazně nižší cenu než v ČR, přivézt si ho z cesty do USA můžete až o třetinu levněji. Takové jsou možnosti, na druhou stranu vám ale český prodejce nabízí pohodlnou reklamaci, komunikaci v rodné řeči v případě problémů, a také samozřejmě i případnou slevu.

Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Už vzhledem k rozměrům, je nutné počítat s kompromisy - mnoho jich ale není. Nízká hmotnost a relativně malé tělo je nutné ale nějak vykoupit, jak jinak než výkonem a provozními vlastnostmi. Hned první věc co vás napadne, je chlazení (hlučnost) a jeho účinnost. To je také jednou z mála stinných stránek stroje, o tom si ale povíme až později. Dalším sporným momentem musí být i baterie, tlustý akumulátor s desítkou článků sem zkrátka nedáme. Také malý displej s vysokým rozlišením může být někdy spíše na škodu, ale nepředbíhejme. Zápory ale vyváží klady stroje, hlavně výkon potěší a je hlavní devizou počítače. Podobně výkonný stroj v těchto rozměrech nenajdete.

I když vzhled je celkem povedený, důležité jsou především "vnitřnosti". Dovnitř malého těla se vešel výkonný procesor architektury Haswell se čtyřmi jádry a Hyper-Threading. Hry většinou solidně rozhýbe GeForce GTX 765M s 2GB vlastní paměti. Operační paměť systému má kapacitu pouze 8GB což je celkem bída. Disková výbava je solidní. Jeden 128GB SSD disk společně s 1TB úložným prostorem na klasickém HDD už odvede nějakou práci. To ale není všechno. Počítač je vybaven kvalitní podsvícenou klávesnicí, zvukovým výstupem a dvěma výstupy na monitory. Výbava je velice dobrá ve všech směrech, detailně si vše ukážeme v příslušných kapitolách. Ještě se zběžně podívejme co přináší GeForce GTX 765M, jež jsme už ale v jednom notebooku testovali.

GeForce GTX 765M

Goldmax Monster 3.0 – nejvýkonnější 13,3" notebook planety
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce GTX 765M je postavená na bázi Kepleru. Nabízí tedy vysoký výkon, spoustu výhod z GeForce řešení a samozřejmě technologii Optimus. Specifikace jádra ukazuje obrázek také. GPU disponuje 768 CUDA jádry na frekvenci 850 MHz a výše. Je jasné, že úplně brutální výkon čekat nelze, vzhledem k parametrům nejvyššího modelu. Jde o zlatou střední cestu, výkonu jež stačí pro většinu her. Takt 2GB GDDR5 pamětí je 4,0 GHz. Propustnost je slabých 64 GB/s díky úzké 128-bit sběrnici. Specifikace jádra jsou shodné s GeForce GTX 650 Ti. Takt jádra je ale nižší. Výkon karta ztrácí hlavně díky úzké sběrnici pamětí, přesto jde o zajímavý výkon v notebooku.

Jelikož GeForce GTX 765M patří k rodině Keplerů, nepostrádá ani funkce jež známe od desktopových verzí grafických karet. První je adaptivní V-sync. Ten jednoduše zapnete v ovladačích, ty si ale nejdříve musíte někde sehnat. Kromě V-Sync také můžete využít další novinku čipů architektury Kepler, vestavěné FXAA přímo z ovládacího panelu driverů. Pokud čekáte další featury jež mají desktop grafiky, tak máte smůlu. Další je samozřejmě GPU Boost, ovšem Power Target nikde nejde nastavit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama