MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 9. 2013 08:00 27

Seznam kapitol

1. Design především, 17" v luxusním balení 2. Představení, balení a specifikace 3. Hardware I. (CPU, GPU) 4. Hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro 6. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie
7. Výkon procesoru (Core i7-4700HQ) 8. Testy herního výkonu (GTX 765M) 9. Přetaktování 10. Galerie notebooku 11. Závěr

Výkonný procesor Haswell, grafika GeForce GTX 765M, 16 GB paměti, 2 SSD disky v RAIDu a 1 TB jako úložiště. Skvělá klávesnice, zvuk a navíc s úhlopříčkou LCD přes 17". Tohle všechno skrývá stylový herní notebook od MSI, jehož hmotnost je jen neuvěřitelných 2,6 kg a tloušťka jen 2,5 cm. Elegantnější herní stroj na trhu nenajdete!

Reklama
MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz

Na současném trhu jsou desítky velmi výkonných notebooků od všech možných i nemožných výrobců. Herních sedmnáctek je opravdu velký výběr – můžete mít třeba extrémní výkon za extrémní cenu, v počítači, který sotva unesete. Před nedávnem kolega testoval absolutní dělo od MSI (model GT70) s procesorem Haswell a GeForce GTX 780. S cenou 66 000 Kč a hmotností 4 kilogramy, jde ale opravdu o monstrum. Ano, v tuto chvíli namítnete, že tohle nejsou notebooky na přenášení, jde o náhradu stolních počítačů (DTR) řadu mobilních počítačů. Až doteď to platilo, všechny výkonné sedmnáctky byly těžké, tlusté a občas i nevzhledné.

Výjimky se sice našly, ale k nám se většinou ani nedostaly. Většina počítačů (spíše všechny) této třídy je ale taková, jak jsem je vylíčil. MSI ale nyní toto dogma boří, přinášejí na trh notebook s parametry herního stroje a s velkým LCD, ale luxusním designem a možností snadného přenášení. Model GS70 Stealth má tloušťku jen 2,18 cm a váží jen 2,6 kg. Tenhle počítač tedy přenesete kamkoliv, a rozhodně se za něj nebudete stydět... spíše naopak. Pokud se podíváme totiž na konkurenční stroje se stejnými parametry, jde právě o tlusté a těžké ledoborce, tedy nuda. MSI přináší do této kategorie svěží vítr, což budou jistě i ostatní brzy následovat. Tento trend je totiž správný, kdo by chtěl těžký nevzhledný stroj, když může mít to samé v daleko příjemnějším balení.

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz

Vše má ale své pro a proti, ostatně jako vše. Za nízkou hmotností a tenkým tělem musí být jasně kompromis jinde. Hned první věc, co mne napadla, když jsem počítač viděl, bylo chlazení a jeho účinnost. To je také jednou z mála stinných stránek stroje, o tom si ale povíme až později. Druhým možným neduhem tenkého těla je samozřejmě náchylnost k prohýbání, což je ale nutná daň za parametry těla stroje. Není to ale nic strašného, o nic horší než u podobně tenkých počítačů. Ostatně takový stroj si nekupujete na ohýbání, ale hraní na stole. Dalším sporným momentem musí být i baterie, tlustý akumulátor s desítkou článků sem zkrátka nedáme. Luxusní vzhled je tedy vykoupen několika negativy, ta ale nejsou nijak extrémně zásadní. Jak zjistíme v recenzi, výrobce se s nimi vypořádal obstojně.

Vzhled tohoto stroje vás uchvátí, co ale „vnitřnosti“, jsou také obstojné? Ano, jsou solidní. Dovnitř tenkého těla se vešel výkonný procesor architektury Haswell se čtyřmi jádry a Hyper-Threading. Hry solidně rozhýbe GeForce GTX 765M s 2GB vlastní paměti. Operační paměť systému má kapacitu 16 GB a disková výbava je opravdu brutální – dva 128GB SSD disky v RAIDu společně s 1TB úložným prostorem na klasickém HDD už odvedou nějakou práci. To ale není zdaleka všechno. Počítač je vybaven extrémně kvalitní klávesnicí, zvukovým výstupem a třemi výstupy na monitory. Výbava je exkluzivní ve všech směrech, detailně si vše ukážeme v příslušných kapitolách. Ještě se zběžně podívejme co přináší GeForce GTX 765M, jež jsme samostatně v recenzi ještě netestovali.

GeForce GTX 765M

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia odhalila GeForce GTX řady 700 na jaře letošního roku. Šlo ale o pouhé uvedení, koupit notebook s tímto akcelerátorem nešlo až někdy do léta. Nicméně nyní se grafiky sehnat v noteboocích dají zcela běžně. Pokud ji budete chtít nahradit svou starší, je nutné do notebooku nahrát poslední firmware (nikoliv BIOS). Obrázek nám jasně říká, že GeForce GTX 765M je postavená na bázi Kepleru. Nabízí tedy vysoký výkon, spoustu výhod z GeForce řešení a samozřejmě technologii Optimus.

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace jádra ukazuje druhý obrázek. GPU disponuje 768 CUDA jádry na frekvenci 850 MHz a výše. Je jasné, že úplně brutální výkon čekat nelze, vzhledem k parametrům nejvyššího modelu. Jde o zlatou střední cestu výkonu, jenž stačí pro většinu her. Takt 2GB GDDR5 pamětí je 4,0 GHz. Propustnost je slabých 64 GB/s kvůli úzké 128bitové sběrnici. Specifikace jádra jsou shodné s GeForce GTX 650 Ti, takt jádra je ale nižší. Výkon karta ztrácí hlavně na úzké sběrnici pamětí, přesto jde o zajímavý výkon v notebooku.

MSI GS70 Stealth – 17" herní mašina se špičkovým designem
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento obrázek sem dávám jen tak pro ilustraci výkonu, jak ho vidí výrobce. Zde vidíme, že GeForce GTX 765M nabízí někde až o 30 procent vyšší výkon než předchozí model řady GTX 600. Je to čistá reklamština, nevíme ani rozlišení a nastavení testů. V reálu je rozdíl samozřejmě menší, ale v průměru je GeForce GTX 765M opravdu výkonnější...

Jelikož GeForce GTX 765M patří k rodině Keplerů, nepostrádá ani funkce, jež známe od desktopových verzí grafických karet. První je adaptivní V-sync. Ten jednoduše zapnete v ovladačích, ty si ale nejdříve musíte někde sehnat. Kromě V-Sync také můžete využít další novinku čipů architektury Kepler, vestavěné FXAA přímo z ovládacího panelu driverů. Pokud čekáte další featury, jež mají desktop grafiky, tak máte smůlu. Další je samozřejmě GPU Boost, ovšem Power Target nikde nejde nastavit. Z dalších funkcí stojí za zmínku 3D zobrazení a možnost připojení až tří monitorů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama