Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku

Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku

Jiří Zahrádka

Jiří Zahrádka

15. 11. 2011 13:00 10

Seznam kapitol

1. Goldmax alias Eurocom 2. Šasi a výbava 3. Výkon notebooku 4. Zhodnocení

Goldmax připravil pro český trh novou konfiguraci notebooku se současnou královnou mobilního výkonu – grafickou kartou AMD HD 6990M. Výkonnější jsou už jen CrossFire nebo SLI řešení. Vyzkoušeli jsme nejenom novou kartu, ale především displej, který nyní nabízí wide gamut a silné LED podsvícení.

Reklama

Značku Goldmax už určitě znáte, na stránkách PCTuningu jsme jí věnovali již několik článků v novinkách i recenzích. Říct ale běžnému BFU Goldmax nebo Eurocom, bude na vás koukat jako blondýna na rogalo.

Goldmax je český dovozce, který vznikl koncem roku 2008. Do Česka se rozhodl dovážet „stavebnicové“, lépe řečeno plně konfigurovatelné notebooky značky Eurocom. Zaměřuje se na kategorii DTR, tedy DeskTop Replacement, což jsou notebooky s výkonem srovnatelným se stolním počítačem.

Eurocom není na trhu žádným nováčkem, první notebook vyrobil už roku 1989. Šlo o celkem moderní počítač, který se designem lišil od dnešních modelů jen v drobnostech. Na dnešní poměry působí zastarale snad jen tehdy použitý 16MHz procesor 286SX.

Eurocom si nenavrhuje vlastní šasi, odebírá je ve většině případů od čínského Cleva. Do nich pak montuje vybrané komponenty, přičemž si zákazník může svou originální konfiguraci sám zvolit přes konfigurátor.

Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz

Konfigurátor nabízí podobné možnosti volby komponent, jako třeba Dell nebo kdysi notebooky VBI. Vybírat můžete procesory, grafiky, pevné disky, paměti, nově můžete zakoupit lepší displeje nebo doobjednat záruku. Pokud máte vlastní komponenty, můžete objednat po dohodě neúplnou konfiguraci a zbývající komponenty instalovat sami, bez rizika ztráty záruky.

V současnosti u nás máte prostřednictvím Goldmaxu na výběr ze šesti šasi – dvou 15,6", tří 17,3" a jedné obludy s 18,4" displejem. My dnes vyzkoušíme letos již jednou testované šasi s názvem Goldmax Racer, což je zástupce nejmenší 15,6" kategorie.

Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz

V konfiguraci se změnila grafická karta, procesor, paměti, disk a displej. Všechno máme nově o něco lepší a výkonnější – procesor 2720QM nahradil výše taktovaný 2760QM, grafiku AMD HD 6970M nahradila 6990M, paměti povyskočily ze 1600 MHz na 1866 MHz. Sympatická je proto cena, která povyrostla jen o necelé dva tisíce výše. Velkou recenzi se starší konfigurací z dubna najdete zde.

Nejvíce jsme byli zvědaví na displej, který je nyní nabízený i ve verzi s rozšířeným gamutem. Volit můžete matnou i lesklou variantu. My na test bohužel dostali lesklou, takže bylo nutné zatahovat žaluzie nebo nesedět zády k oknu.

Tabulka specifikací úplně dole platí pro náš testovaný kousek, na výběr jinak máte u tohoto modelu z desítek dalších komponent. Goldmax Racer není úplně nejvyšší model, i když jej lze zařadit mezi nekompromisní herní notebooky. Výkonnější je třeba Goldmax Panther, kde lze volit konfigurace se serverovými procesory Intel Xeon. Tam se ale už s cenou dostáváme výrazně výše – Racera pořídíte za přibližně 50 tisíc korun s daní, Panthera v nejvyšší palbě za bratru 300 tisíc korun.

Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz

Ceny jsme do tabulky nevypisovali, protože se mění podle kurzu a přírodních katastrof (viz špatná situace s disky). V listopadu 2011 patří rozhodně k nejzajímavějším konfigurace se čtyřjádrovým procesorem Core i7-2670QM (příplatek oproti standardu 2400 Kč), grafikou HD 6970M (+1800 Kč), velmi příjemně naceněným 500GB diskem Seagate s SLC pamětí (+1550 Kč), 8 GB RAM 1333 MHz (+1800 Kč) a samozřejmě prémiovým matným displejem (+ 4200 Kč). V této konfiguraci se dostaneme i s operačním systémem na cenu 45 570 Kč s DPH, což nám přijde vzhledem k získanému výkonu jako solidní nabídka. Dříve se ceny top modelů jen těžko dostávaly pod 70 tisíc.

Nový Goldmax Racer – nejvýkonnější herní notebook v Česku
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama