macbook-air-originalita-predevsim
Mobilní zařízení Článek MacBook AIR - originalita především

MacBook AIR - originalita především

Discriminator

Discriminator

31. 7. 2008 01:00 130

Seznam kapitol

1. Co je to MacBook AIR 2. Detailní pohled na MacBook AIR 3. Výkon a rychlost 4. Displej a jeho kvality 5. Pro koho je MacBook AIR? 6. Závěr

Apple se svými produkty vždy razil cestu, která se od hlavních dálničních tahů přeci jen poněkud odkláněla. Jejich produkty jsou jiné, originální, specifické, zajímavé a hlavně neotřelé. Pojďme se nyní ale společně podívat na produkt, který svým příchodem vzbudil takovou pozornost.

Reklama

Na úvod by jistě nebylo špatné, se lehce podívat na společnost Apple, která se již nějaký ten čas snaží nalákat nové a nové zákazníky díky perfektně zvládnutým marketingovým akcím. Zpět ale k historii.

Celá společnost vznikla v roce 1976 v Sillicon Valley a výrazně napomohla masivnímu rozmachu osobních počítačů v průběhu 70. let. Za zrodem stála skupina tří studentů - Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Gerald wayne, kteří započali svou práci jak jinak, než v garáži jednoho z rodičů. Jejich první významný počin byl počítač Apple II představený v roce 1977, který dal první podobu budoucím počítačům typu PC (Personal Computer). Ostatně o úspěchu Apple II svědčí i několik miliónů prodaných kusů a také fakt, že na spoustě škol byly tyto stroje používány až do 90. let.

MacBook AIR - originalita především
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní průlomem v historii společnosti byl ale až příchod počítače Macintosh, který Steve Jobs uvedl v roce 1984. Bohužel ale obchodní strategie společnosti Apple, která sázela na exkluzivitu nebyla až tak dobrá, jak se mohlo z počátku zdát. Právě Bill Gates v té době usoudil, že rozhodujícím prvkem u počítače bude v budoucnosti cena a tak začal pracovat na prvních počítačích za pomocí velké společnosti v podobě IBM. Všichni jistě tušíte, že tento jeho krok byl zcela rozhodující v tom, že se Microsoft stal technologickým leaderem a Apple ukusuje jen pomyslné sousto ze svého jablíčka.

MacBook AIR - originalita především
i Zdroj: PCTuning.cz

Každopádně z tohoto lehkého popisu historie je jasné, že na popud Steva Jobse se společnost Apple už od svého počátku snažila prodávat své produkty spíše vybrané klientele, která ocení exkluzivitu a nehledí tolik na výkon nebo výbavu. Ostatně stejně tak je tomu i doposud - všechny produkty Apple jsou z hlediska svého zpracováni opravdu moderní a hlavně líbivé a najdete na nich nespočet drobných detailů, které vás uchvátí. Stejně tak je ale potřeba počítat s vyšší cenou.

MacBook AIR

Série MacBook AIR je na trhu již nějaký ten pátek. První přenosný počítač s touto značkou se objevil již v roce 2006 a byl na rozdíl od předchůdce iBook postaven na kompletním řešení společnosti Intel. Jednalo se tedy o desku s čipovou sadou i945GM spolu s mobilním procesorem Intel Core. Od této doby byl několikrát proveden lehčí upgrade až na současnou verzi běhající na čipové sadě i965GM ven spolupráci s procesory Intel Core 2 Duo T8100 nebo T8300. Všechny notebooky z této série měly vždy jen integrovanou grafiku.

MacBook AIR - originalita především
i Zdroj: PCTuning.cz

High-edn verze notebooků s vysokým výkonem zaplňuje řada MacBook Pro, kde největší rozdíl uživatel najde především při pohledu na grafickou kartu. Ta je vždy přídavná a to buď z dílen ATI nebo nVidia a vždy má alespoň malou vlastní paměť. Další rozdíl je ve velikosti displeje, která na rozdíl od MacBook, kde naleznete 13,3'' má buď 15'' nebo 17''.

Pro doplnění lehce monotónní řady ale Applu chyběl ultra-přenosný notebook s minimální vahou a opravdu kompaktními rozměry, které by nevadily jakémukoliv uživateli i při dlouhodobém nošení. Přeci jen klasické MacBook měly váhu vždy přes 2,2 kg, což není zrovna "komfortní" hmotnost. Jistě tušíte, že právě toto místo měl zaplnit notebook MacBook AIR, který se ale svým provedením nakonec usadil na zcela jiném místě.

MacBook AIR - originalita především
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný koncept přístroje měl směřovat k tomu, aby uživatel získal co možná nejtenčí a nejlehčí notebook s výkonem, který sice neohromí, ale bude postačovat pro běžnou kancelářskou práci na cestách. Na první pohled se Applu vše povedlo. Přístroj má v nejtenčím místě tloušťku pouze 4mm (roste až k 19,4mm) a váha se usadila na 1,36kg. Pro dlouhé cesty je v přístroji navíc osazena baterie, která umožňuje pracovat i více než 4 hodiny. Na druhou stranu si ale tyto "vymoženosti" ukously z celkového provedení, které zcela postrádá optickou mechaniku nebo klasickou sadu vstupně-výstupních portů.

Co se povedlo:

  • Jeden z nejtenčích notebooků na trhu - v přední části rozhodně nemá konkurenci
  • Velmi nízká hmotnost na notebook s 13,3'' displejem
  • Opravdu luxusní design, který uchvátí na první pohled
  • Volba kvalitního broušeného hliníku působí velmi pevně a přitom decentně

Co se nepovedlo:

  • Absence optické mechaniky, kterou je potřeba dokoupit a používat externě
  • Velmi malý počet portů - pouze jedno USB, jeden výstup pro monitor a jeden jack na sluchátka
  • Přehnaně vysoká cena

Právě záporné body jsou pro většinu kritiků zásadním prvkem, do kterého se "obouvají" a činí jim největší potíže. Je sice pravda, že absence většiny běžných portů spolu s optickou mechanikou jsou relativně velkým mínusem, na druhou stranu ale člověku, který si přístroj koupí jistě vadit nebudou - při nákupu s nimi počítá a ví, že se s nimi dokáže spokojit - pokud nedokáže, pak si tento přístroj logicky nekoupí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama