asus-f7z-mobilni-puma-od-amd-prichazi
Mobilní zařízení Článek Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 7. 2008 07:00 23

Seznam kapitol

1. AMD Puma - představení 2. AMD Puma - komponenty 3. Asus F7Z 4. Design, klávesnice, dálkové ovládání... 5. Vstupy/výstupy, TV Tuner, webkamera, příslušenství 6. Zvuk, chlazení, záruka 7. Testy TFT displeje
8. Testy procesoru 9. Testy operační paměti 10. Testy grafické karty 11. Testy pevného disku 12. Test výdrže baterie 13. Vyhodnocení a závěr

Platforma Intel Centrino. Nachází se v drtivé většině dnes prodávaných notebooků a brzy se dočká nástupce Centrina 2. AMD na tuto platformu dlouhou dobu neměla odpověď a konkurovala pouze v lowendu a nižší střední třídě svými Turiony. Nyní je zpět v mobilním segmentu se spoustou novinek. Přivítejte AMD Pumu!

Reklama

Několik slov úvodem

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv prázdniny už začaly, na notebookové scéně to pěkně vře. Vše začalo představením platformy AMD Puma 4. června. Dlouhou dobu bezkonkurenční platforma Intel Centrino se po letech konečně dočkala plnohodnotné konkurence, kterou je nová platforma AMD Puma, která dle slov představitelů AMD přináší téměř revoluci do světa mobilních technologií. Ani u Intelu však nelení a do několika týdnů tu máme úplně novou platformu Intel Centrino 2 (notebook už mám u sebe, recenze bude na 90% v den vydání, více zatím nemohu prozradit).

Dnešní článek však není o Centrinu 2, nýbrž právě o Pumě, kterou jsem měl možnost po několik dní vyzkoušet jako jeden z prvních v našem malém státečku a kterou vám budu za chvíli v praxi představovat na 17" notebooku Asus F7Z, horké novince od Asusu připravené právě pro Pumu. Abyste ale věděli co a proč má jaké výsledky, bude nutné se napřed podívat na celou platformu z pohledu teorie.

Myšlení AMD

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz


Počet prodaných notebooků v jednotlivých cenových kategoriích

AMD zvolilo pro mobilní segment podobnou strategii jako pro desktopový segment procesorů i grafických karet. Určitě jste si už všimli, že cílem AMD není pokořit čtyřjádrový Intel Core 2 Extreme QX9770 přetaktovaný na 4GHz ani nVidia GeForce GTX 280 (byť se to ATI Radeonu HD4870 téměř podařilo, ale nechme toho teď). Vždyť nejdražší procesor AMD Phenom 9850 pro desktop stojí necelých 5000Kč (C2E QX9770 25000Kč) a ATI Radeon HD4870 do 6000Kč (nVidia GeForce GTX 280 stojí přes 12000Kč). Ale kolik se těchto procesorů opravdu prodá? Cílem AMD není nabídnout nejvyšší výkon, ale dobrý poměr cena/výkon a nehrnout se do neperspektivním částí trhu (tedy tam, kde není velká kupní síla).

A úplně stejnou logiku volí AMD i u platformy Puma. Jak můžete vidět na grafu, nejvíce notebooků se prodává v  cenové relaci 500-1250 euro (u nás 15-30000Kč vč. DPH a není to marketingový trik AMD, ta čísla opravdu sedí) a právě do tohoto segmentu trhu Puma míří. Na překonání nejvýkonnějších čtyřjádrových mobilních čipů, které brzy uvede Intel, tak rovnou zapomeňte, tady jde o něco jiného.

Možná se divíte, že AMD podle grafu úplně kašle na nejlevnější segment, ale není tomu tak. Ačkoliv to v grafu není zaznamenané, AMD už pracuje na ultra mobilních procesorech, které by měly dělat konkurenci Intel Atomu, který má v noteboocích jako je Asus Eee doslova ráj. Této konkurence od AMD se však dočkáme s největší pravděpodobností až v příštím roce, navíc zřejmě nepůjde o odnož platformy Puma, ale úplně o vlastní projekt.

Asus F7Z - Mobilní Puma od AMD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz


Co lidé na noteboocích dělají nejčastěji (pro zvětšení klikněte)

AMD se po odkoupení ATI rozhodlo přehodnotit své myšlení a podobně jako nVidia (u té je to samozřejmě logické) klade nově větší důraz na grafické akcelerátory. Na obrázku vidíte sestupně řazené aktivity, které lidé na noteboocích dělají, podle toho, jak často je provádí a jak jsou pro ně důležité. Žlutě jsou vyznačeny ty, kde lze využít grafického akcelerátoru (až na poslouchání hudby a vypalování tomu rozumím). A to je důvod, proč AMD upouští od výsadního postavení procesoru a nově klade důraz i na grafické akcelerátory. U těch se odehrálo nejvíce změn, ale podrobněji o nich až za malý moment.

Puma není úplně nová...

jednotlivé komponenty
i Zdroj: PCTuning.cz
jednotlivé komponenty


od jednotlivých produktů až po hotová řešení

Těm pozornějším z vás už to asi došlo. AMD Puma není úplně nová platforma, jak ji někteří lidé chybně označují, ale pouze upravená platforma Spider/Cartwhell pro desktopové počítače, kterou AMD představilo minulý rok. Upraveny bylo vlastně vše: procesory AMD Turion, čipsety AMD M780 i generace grafických akcelerátorů ATI Mobility Radeon HD3000. Ale když se nad platformou zamyslíte podrobněji, tak zjistíte jednu překvapivou věc a to, že vše už tu bylo. Jak vám za chvíli prozradím, tak nové Turiony jsou hybridy architektury K8/K10, čipsety AMD M780 jsou pořád stejné 780-ky jako v desktopech a ATI Mobility Radeony HD3000 pořád jádra RV770. Přibylo ale několik zajímavých novinek, mezi nimi například onen záhadný projekt ATI Lasso... Tak tedy vzhůru k prozkoumávání Pumy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama