vbi-neni-fbi-aneb-geforce-8600m-gt-za-slusny-peniz
Mobilní zařízení Článek VBI není FBI aneb GeForce 8600M GT za slušný peníz

VBI není FBI aneb GeForce 8600M GT za slušný peníz

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 2. 2008 01:00 37

Seznam kapitol

1. Co je to VBI 2. Compal VBI FL90 3. Compal VBI FL90- detailní pohled, chlazení 4. Testy TFT displeje
5. Testy procesoru a paměti 6. Testy grafického jádra 7. Testy pevného disku a baterie 8. Vyhodnocení a závěr

Když jsme před časem zveřejnili recenzi třech multimediálních notebooků pro občasné hraní do 30000Kč, někteří z vás nebyli spokojeni s výběrem testovaných strojů a poukazovali například na notebooky MSI GX600/700. Ty se mi do dnešního testu sehnat nepodařilo (ale GX700 už je na cestě). Místo nich jsem recenzoval podobně zajímavý typ - Compal VBI FL90, ten má k hernímu ideálu hodně blízko a to nejen výbavou, ale především cenou.

Reklama
VBI není FBI aneb GeForce 8600M GT za slušný peníz
i Zdroj: PCTuning.cz

VBI (Verified by Intel) lze volně přeložit jako "ověřeno Intelem". Jedná se o certifikační program, ve kterém společnost Intel sdružuje požadavky na technické parametry notebooků s cílem co největší vzájemné kompatibility a zaměnitelnosti jejich komponent. Platforma VBI sice není se zaměnitelností jednotlivých komponent tak daleko jak dnešní osobní počítače třídy PC, přesto jsou zde možnosti konfigurace v noteboocích dříve nevídané.

Konfigurace probíhá takto: Zákazník si do vybraného šasi (šasi předurčuje grafickou kartu a čipovou sadu + velikost obrazovky) může vybrat z řady procesorů (pochopitelně od firmy Intel), z mnoha pevných disků, pamětí a příslušenství (WiFi, Bluetooth, TV tuner...) od více výrobců.

Zájemce o notebook nemusí hledat v různých nabídkách typ, který by mu vyhovoval - svůj notebook si jednoduše nakonfiguruje sám, přičemž vše bude navzájem kompatibilní (z toho také vyplývá i snadná rozšiřitelnost a upgrade notebooku v budoucnosti). Díky kompatibilitě bloků od různých výrobců je cena často nižší, než od jiných výrobců...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama