test-zvukovych-karet-audiotrak-creative-a-m-audio
Hardware Článek Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio

Petr Válek

Petr Válek

8. 8. 2005 01:00 92

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Trocha teorie 3. Creative Audigy 2 Platinum Ex 4. AudioTrak Prodigy 7.1LT 5. M-Audio Revolution 7.1
6. Testovací sestava a herní testy 7. Testy v RightMark Audio Analyzeru 5.5 8. Subjektivní testy 9. Závěr

Kvalitní grafická karta, rychlý procesor a paměti, špičková základní deska... - to jsou komponenty na které se naše pozornost obrací nejčastěji. Jaký "sound" ale zní z našich integrovaných zvukovek nebo z PCI modelů tchajwanských výrobců už není pro většinu lidí tak podstatné. Není tomu ale tak pokaždé, jsou mezi námi i tací, kteří touží po lepším zvuku, než je ten "integrovaný". A právě především pro tyto uživatele je tady dnešní recenze: trojice lepších zvukových karet, Creative Audigy2 Platinum EX, M-Audio Revolution 7.1 a Audiotrak Prodigy 7.1 LT spolu doslova zahrají o prvenství.

Reklama

Podle všech indicií není kvalitní zvuk v počítači opravdu nijak sledovaným ani požadovaným parametrem. Ať už si zákazník koupí základní desku nebo celý počítač, postačí mu většinou informace, že v základní desce je integrovaná 5.1 nebo ještě lépe 7.1 zvuková karta.

S tím jde ruku v ruce velký výběr levných zaručené "kvalitních" reprosoustav s dech vyrážejícími výkony. Přiznejme si, kolik z Vás, kteří tento článek čtete, posloucháte právě muziku v mp3 z integrovaného kodeku AC97, doplněnou "nabušenou" 5.1 reproduktorovou sestavu za 1xxx,- Kč netto. Upřímně, ani já nejsem v tomto ohledu hvězdou, ale stále pokoukávám po něčem lepším!

Test zvukových karet: Audiotrak, Creative a M-Audio
i Zdroj: PCTuning.cz

Ano je to tak, nemá cenu chodit kolem horké kaše, zvuk je opravdu na trhu s počítači opomíjen. Pokud pomineme starou známou, firmu Creative, méně známý Hercules, pokusy firmy Genius až k nepodarkům firmy Pine, není navíc pořádně z čeho vybírat.

Existují ale také výrobci, jako je například Terratec, Audiotrak, M-Audio a určitě další, kterým zvuk bez debat jde. Samozřejmě všechno něco stojí. Ale svět už tak funguje a nedá se nic dělat.

Jak už jsem zmínil v perexu, do testu jsme zařadili tři zvukové karty, které se při prvním ohledání a zjištění parametrů dají považovat za povedené a kvalitní. Než se ale dostaneme k jejich testování (dále najdete testy v oblíbeném RightMark Audio Analyzeru 5.5, test ve dvou hrách a samozřejmě stručný pohled na vybavení a dodávaný software), pojďme si proklepnout lehce základní parametry zvuku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama