GoPro versus ostatní: Kdo od koho kopíruje?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GoPro versus ostatní: Kdo od koho kopíruje?

GoPro versus ostatní: Kdo od koho kopíruje?

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 7. 2016 03:00 19

Seznam kapitol

1. GoPro: kdysi levné, teď luxus 2. Americký sen... 3. ...a ošklivé probuzení 4. Hůř, ale mnohem levněji... 5. ...anebo vlastní cestou 6. Čína pohřbívá GoPro

GoPro má problém. Vytvořilo segment akčních kamer a výrazně v něm uspělo – vždyť jejich mounty pro akční kamery jsou po čtvrtpalcovém šroubovém závitu asi nejstandardnější a nejkompatibilnější. Jejich úspěch ale přitáhl pozornost konkurence, která srazila cenu a začala GoPro vytěsňovat z trhu.

Reklama

GoPro patří mezi firmy, které rozhodně přinesly přelomovou technologii. Kde by bez GoPro byly různé Fail Blogy, kde by byly fantastické kanály, které ukazují povedené i nepovedené sportovní akce a vůbec divoké a šílené věci? Legendární je například záznam ze srážky dvou malých sportovních letadel, které se dostaly do kolize při parašutistické akci, ale i další podobná videa. „First person“ zážitek je autentický, divoký a někdy docela děsivý.

Ceny akcií GoPro se propadly z maxima téměř 87 USD, které dosáhly v říjnu 2014, na současných ani ne 11 USD. V únoru GoPro ohlásilo výsledky, které byly horší než očekávání analytiků, což akcionáře rozhodně nepotěšilo. Často se udává, že problémy způsobil komplikovaný software pro komunikaci kamer s mobily a složitý videoeditační software, ale pravdou je, že se už před rokem s konkurencí roztrhl pytel. V dubnu 2016 GoPro najalo Dannyho Costera, bývalého designéra Apple, aby pro GoPro vytvořil nejen nový design, ale celkovou vizi kombinující software i hardware. Nejsem si jistý, zda zrovna tenhle tah GoPro zachrání.

A to nám to tak pěkně začalo: V roce 2002 přišel Nick Woodman, sám nadšený surfař, s myšlenkou udělat tak malou kameru, že by se dala připevnit na tělo anebo na prkno. Uvědomil si totiž, že většina záběrů surfingu je dělaná z kamer na pobřeží a zcela tak chybí pohled přímo z akce. Aby bylo možné točit akci přímo na prkně, bylo nutné udělat kameru velmi malou, vodotěsnou a nějak ji bezpečně upevnit.

Prvním produktem byl vodotěsný foťák Hero Camera, který se připevnil na zápěstí a ještě využíval 35 mm film s maximálně 24 snímky. YouTube nám zachoval fantastické video, kde Woodman osobně představuje kameru, jejíž ergonomie nám dnes přijde asi poněkud bizarní. Nutno podotknout, že šlo o zařízení opravdu levné s cenou 21,50 USD, případně s množstevní slevou za 17,73 USD. Ano, první GoPro bylo opravdu levné a je dost možná problém, že právě na tohle firma s časem jaksi pozapomněla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama