televize-v-pocitaci-megatest-deseti-levnych-tv-karet
Hardware Článek Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet

Kovač Pavel

Kovač Pavel

30. 8. 2004 00:00 140

Seznam kapitol

1. Asus TV FM Card 2. MSI TV @nywhere Master 3. Prolink PixelView P7000 4. Prolink PixelView PlayTV II 5. Prolink PixelView PlayTV Pak II 6. Leadtek WinFast Deluxe
7. Leadtek Winfast Expert 8. Hercules Smart TV 9. Genius Video Wonder PRO III 10. FastCom MuchTV 11. Shrnutí vlastností všech karet 12. Alternativní software: FLY 2000 TV v.2.26

Jste tak líní, že nechcete ani otáčet hlavu od počítače k televizi? Nebo prostě chcete mít pohodlí a možnost nahrávání oblíbených seriálů do PC? Potom se určitě poohlédněte po nějaké TV kartě. Tentokrát jsme se zaměřili na klasické TV / FM karty (nejde tedy o DVB-TV).

Reklama

Pro začátek trocha povídání

V době rozmáhající se digitální televize si určitě pomyslíte: "Co to na nás ti lidé vůbec zkouší? To nemohli otestovat DVB-TV přijímače?" Také jsem se těmito otázkami chvíli trápil. Nakonec jsem došel k závěru, že většina populace ještě nemá možnost chytat digitální vysílání (v praxi jde o více než 9/10 území ČR, které není pokryto jedničkami a nulami). Takže teď si můžeme položit podobnou otázku: Mám si počkat na rozšíření digitálního vysílání? Odpověď je velmi těžká. Hodně záleží na vaší lokalitě a na plánech rozšiřování DVB-TV. Aktuální mapku pokrytí ČR najdete zde. A co se týče plánů do budoucnosti, tak ty nevidím příliš růžově (určitě všichni moc dobře víte, jak se má náš stát a nové technologie rádi :-( ).

Dalším aspektem je cena DVB karet do PC. Ta je několikanásobně vyšší a jejich software také není zrovna to nejlepší. Naštěstí jde o novou technologii, takže můžeme očekávat dosti vysoký zájem ze strany výrobců tento artikl dále rozvíjet a podporovat.
Takže pro ty z Vás, co nebydlíte v Praze, nebo jste "chudí studenti", je tu článek o TV kartách pro pozemní analogový příjem TV či FM stanic.

Poznámka: Než se vrhneme na jednotlivé modely, tak předem podotýkám, že jejich schopnosti byly posuzovány s použitím firemního přibaleného software. Je možné, že s alternativními ovladači či alternativním obslužným programem byste se dopracovali k poněkud jiným závěrům (které by se ale snad ve finále neměly nijak výrazně lišit), nicméně my jsme posuzovali schopnosti karet na základě toho, jak je každý výrobce sám vybavil - tzn. s firemními ovladači a softwarem.


Tato karta patří k těm nejlevnějším. Člověk od takových karet rozhodně nemůže očekávat převratný obraz, ačkoli nepředbíhejme.

Balení a příslušenství

Kartu obdržíte v klasické kartónové krabici o rozměrech krabice motherboardu. Na přebalu se dozvíte, jak kartu máte zapojit, co vše balení obsahuje a další důležité informace.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Po vybalení Vás jistě zaujme velikost karty. Ta je totiž dost malinkatá a nenajdete na ní ani klasickou plechovou "krabičku", obsahující TV/FM tuner. Ten je integrován přímo do jednoho čipu značky Philips (jak jinak). Vedení zvukového signálu je řešeno přes kablík uvnitř počítače (klasický kabel jakým se propojuje např. CD-ROM se zvukovou kartou). To pokládám za lepší řešení, než je vyvedení přes 3,5mm jack vnějškem.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz


-klikněte pro plnou velikost-

Jaké že to vstupy karta obsahuje? Základní dva jsou anténní TV (VHF/UHF/kabelový vstup) resp. FM. Pak je zde jeden, který se velmi podobá S-Videu, pouze má v sobě o pár pinů navíc. Tyto piny zajišťují přenos audio signálu. Vše je řešeno přibalenou redukcí.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Určitě Vás zajímá, jakým čipem je karta poháněna. No nebudu Vás dlouho napínat, jde o Philips SAA713.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatní příslušenství je klasické snad pro všechny TV karty. Jedna FM anténa, redukce pro vstupy audio/video signálu a v neposlední řadě propojení TV karty se zvukovou kartou.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Software

Dost už vybalování. Pojďme se kouknout na software a hlavně na kvalitu obrazu resp. zvuku.
Samotná instalace ovladačů probíhá bez sebemenších problémů, stačí jen vložit CD a o ostatní se už Windows postarají samy. Software už je nutno samozřejmě nainstalovat ručně, ačkoli spustit "setup.exe" není žádná ruční instalace :-). Příjemné překvapení je vzhled a propracovanost ovládání TV. Po spuštění máte pocit, že jste opravdu zapnuli televizi. Dokonce i velikost písma je taková, že jí přečtete i z větší vzdálenosti, za to si Asus rozhodně zaslouží pochvalu. Druhou stránkou je rychlost reakcí při volbě jednotlivých položek. Například po kliknutí na TV či FM trvá načtení celých 13sec. To je opravdu děsivá doba a máte pocit, že se počítač zaseknul. Dokonce i přepínání programů trvá neúměrně dlouho. Na všechno je dost času. Právě tímto heslem se zřejmě řídí Asus.

Televize v počítači: Megatest deseti levných TV karet
i Zdroj: PCTuning.cz


-v takovou to TV se Váš počítač promění po zapnutí programu-

Program na ovládání TV v sobě obsahuje i přehrávač DVD Video, či VCD/SVCD médií. Za to si rozhodně zaslouží pochvalu, už nemusíte používat více přehrávačů.

Kvalita obrazu/zvuku

Kvalita

Rozlišení a datový tok (mpeg-2)
Good 352x288@25fps (1800KBits/sec)
Better 352x576@25fps (3600KBits/sec)
Best 720x576@25fps (7200KBits/sec)

K počítačovým TV kartám neodmyslitelně patří i FM tuner. Ovládání je samozřejmě provedeno přímo v hlavním programu, takže nemusíte nikam přepínat. Ladění proběhlo v pořádku a karta našla snad všechny dostupné stanice. Horší to je opět s rychlostí, ladění trvalo 5min a 38s. To je opravdu dost nepříjemná doba. Opět bylo pomalé i přelaďování na jinou stanici. Kvalita zvuku je dostatečná a vyrovná se levným stolním rádiím. Pokud si budete chtít nahrát svojí oblíbenou písničku, tak vězte, že to jde jen do formátu "mp2" s bitratem 224kbps při 44kHz. Bohužel i nahrávání se neobešlo bez drobných vad. Na začátku každé nahrávky je značné kolísání zvuku a dokonce celkové výpadky signálu. To má za následek, že první dvě až tři sekundy jsou nepoužitelné. Zbytek nahrávky je v pořádku.

Povídání by bylo ovšem k ničemu, kdyby jste se nemohli sami přesvědčit o kvalitách na vlastní oči a uši. Veškerá videa jsou zachycena v nejlepší kvalitě a následně zkomprimována do DivX.

Televize   Rádio  
ČT 2 divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (2,8MB) F1 mp2 224kbps (889kB)
NOVA divx 5.11 (2. pass) 2000kBit/s, mp3 56kBit/s (3,6MB) RCL mp2 224kbps (263kB)

Zhodnocení

Karta je to celkem dobrá, škoda toho pomalého softwaru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama