z-3-hezke-2-1-repro-od-logitechu
Hardware Článek Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

1. 6. 2004 00:00 25

Seznam kapitol

1. Satelity, dálkový ovladač 2. Subwoofer, zvuk, závěr

Ne, nejedná se o recenzi výrobku jedné mnichovské automobilky (nicméně kdyby chtěl někdo zapůjčit.. :), ale o 2.1 repro z nové řady od Logitechu. Z-3 sice nezprostředkuje zvukovou kulisu, která rozkmitá okenní tabulky, ani nemá dvojciferný počet satelitních reproduktorů. Za to si vás pokusí získat dobrou cenou a po designové stránce originální kombinací dřeva a broušeného hliníku.

Reklama

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz

S novýmy modely upravil Logitech i svoje značení. Zatim, co dříve se dalo z číselné kombinace názvu lecos vyvodit, nyní už to zase tak "Logi" není. Z-540 označovalo 4.1 repro nižší třídy, Z-680 pak vrcholné 5.1 repro. Nově došlo na moderním značení pomocí velkého množství tísícovek (výjimkou jsou právě Z-3, u kterých došlo oproti předchůdci Z-240 k poklesu o 237 :) V současné době tedy koexistují špičkové Z-680, nové a o stupínek nižší Z-5300 a dole naše Z-3. Kladným momentem však je, že došlo na rozdělení nižší a vyšší třídy – nižší se nově honosí písmenem X (např. X-120).

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz

Z-3 k vám přicestují v nevinně vyhlížející krabici nevelkých rozměrů. Po otevření mě trochu překvapila příjemná vůně dřeva. Mimo 2.1 repro je součástí balení manuál (v tomto případě čístá formalita), kabel napájení a redukce jack na 2x cinch.

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonové parametry
  celkový RMS výkon: 40 W
  výkon subwooferu: 23 W
  výkon satelitů: 2x 8.5 W
  odstup signálu od šumu: >92 dB 
  frekvenční rozsah: 35 Hz - 25 kHz
Rozměry 
  satelity: 19,5(v) x 9,5 (š) x 8(h) cm
  subwoofer: 23 (v) x 23 (š) x 24 (h) cm 

Satelity

Stejně jako Creative nebo Teac s relativně podobnou koncepcí reproduktorů i Logitech pochopil, že i vzhled prodává. K elegantnímu LCD panelu si prostě 35x15x15cm bedny nepořídíte.

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz


Satelity mají odjímatelné kryty

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz

Lesklé čelní kryty jsou z dnes moderního broušeného hliníku, tedy alespoň se tak dokonale tváří. Jestli je to imitace, tak mne výrobce vážně dostal. Kombinace s dřevěným vzorem na bocích je velmi hezká. Efektní pěticentimetrové aluminiové reproduktory dávají tušit svoji příbuznost (především kovovými náboji uprostřed reproduktorů) s vyššími řadami značky. Na rozdíl od podobných konkurenčních 2.1 systémů, satelity Z3 se naštěstí neomezují pouze na výšky, ale o tom až později. Satelity v základu disponují vcelku povedenými kryty z průzvučné tkaniny pro ochranu reproduktorů. Nicméně co si budeme povídat, bez krytů je to teprve ta pravá frajeřina :)

Stojánky jsou kovové a patřičně těžké, navozují takový seriózní dojem. Současně jdou odšroubovat, s nějakým sofistikovaným způsobem jejich upevnění na zeď se však nepočítalo. Kabely jsou stejne jako v případě “dálkového“ ovladače napevno.

Dálkový ovladač

Je určitě jeden z větších, ale práce s ním je celkem fajn. Tedy až na fakt, že díky délce kabeláže není moc dálkový a na fakt, že ovládat můžete fakticky jenom hlasitost a zapínání systému. Regulace basů je bohužel klasicky až na zadní straně subwooferu, výšky regulovat nelze. Nechybí obligátní sluchátkový výstup. Na spodní straně má ovladač gumové “nožičky“, ale je hodně lehký, takže pokud máte kabely napnuté, bude vám po stole trochu ujíždět.

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz


Při zapnutém stavu září na ovladači jasně modrá LEDka

Když už se tedy chystáte Z3 zapojit, dobrou zprávou je (,což asi tušíte), že s rozmístěním 2.1 systému moc práce nebude; špatnou zprávou je, že Logitech má svůj "originální" způsob propojení ovladače se satelity. Ze subwooferu vede společný trojkabel k ovladačí a satelitům, který se výše rozděluje, resp kabely od sebe musíte opatrně oddělit sami. Z ovladače pak vede větev k výstupu zvukovky. Kabely od satelitů a ovladače jsou napevno (,žádné prodloužení tedy nehrozí). 

Na první pohled by to mělo omezit možnost zamotání kabelů, efekt je ale opačný, když budete umisťovat satelity kolem monitoru, dokonale do toho zamotaté ovladač; se vším musíte manipulovat najednou, nemůžete to prostě vzít postupně. Ne, že by to bylo přímo k pláči, ale opravdový přínos výše zmíněného mi trochu uniká. Když k tomu připočtete, že kabely jsou poměrně krátké (od subwooferu k satelitům zhruba 1,5m), subwoofer těžko dáte jinam něž přímo pod stůl, což není vždy možné. Nejsem si jistý, že to lze zcela transparentně popsat, ale občas to může působit problémy. Tady Logitech zbytečně ztrácí body.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama