Šest TV tunerů pro USB do 1200 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Šest TV tunerů pro USB do 1200 korun v testu

Šest TV tunerů pro USB do 1200 korun v testu

Sam Sadovski

Sam Sadovski

25. 3. 2015 05:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod, metodika testování 2. České vysílací sítě – pokrytí 3. Specifikace testovaných tunerů 4. AVerTV Volar HD – balení a zpracování 5. Volar HD – software, verdikt 6. AVerTV Volar HD Nano – balení a zpracování 7. Volar HD Nano – software, verdikt 8. AVerTV Volar HD Pro – balení a zpracování
9. Volar HD Pro – software, verdikt 10. Hama DVB-T USB – balení a zpracování 11. Hama DVB-T USB – software, verdikt 12. Evolveo Mars – balení a zpracování 13. Mars – software, verdikt 14. Evolveo Venus – balení a zpracování 15. Venus – software, verdikt 16. Závěrečné shrnutí

Podrobně si představíme šest námi vybraných tunerů pro USB s přívětivou cenou, všechny tunery zhodnotíme z hlediska fyzického zpracování, prověříme kvalitu příjmu digitálního signálu (DVB-T) jednotlivých výrobků a mimo jiné nebude chybět ani pár slov o samotném balení a dodávaném softwaru a příslušenství.

Reklama

Úvod, metodika testování

V dnešním, Internetem propojeném, světě se zdá být přítomnost TV tunerů zbytečná – nejedná se o výrobky prodávané ve velkých objemech a nikdo jim ani nedělá moc reklamu. Po krátkém hledání není problém najít na Internetu nespočet (většinou bezplatných) streamů základních i vedlejších televizních programů, nemluvě o online archivech jednotlivých kanálů (např. veřejnoprávní ČT.).

Šest TV tunerů pro USB do 1200 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu představují TV tunery poměrně jednoduché řešení pro sledování televize – upřednostní je především uživatelé na cestách či ti, kterým nestačí počítač jako takový a jedno z jeho dalších využití naleznou právě díky těmto jednoduchým zařízením.

Na trhu se vyskytuje opravdu nespočet variací tunerů od různých výrobců a kupodivu se tyto výrobky mnohdy liší pouze jen malým detailem. Z šesti vybraných tunerů se většina nachází v cenovém rozmezí do jednoho tisíce korun, jediný tuner AVerTV Volar HD Nano pak pořídíme za 1200 Kč. Otázkou zůstává, zda si takový peníz výrobce AVerMedia žádá za svůj model oprávněně.

Na test jsem vybral šestici těchto tunerů:

Šest TV tunerů pro USB do 1200 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

DVB-T a Česká republika

Pozemní pokrytí digitálním signálem není na území ČR žádnou novinkou, svůj „boom“ v tuzemských obchodech tunery krátce zažily v době, kdy se na tento typ signálu velkoplošně přecházelo. Jak už to tak bývá, přechod neprobíhal hladce a původně se podle koncepce z 9. července 2001 plánoval již na rok 2004. Jistě si pamatujete hlášky z televize informující o brzké digitalizaci, přesně ty se začaly objevovat v roce 2005. Testovací provoz digitálního signálu byl ukončen v roce 2008.

Šest TV tunerů pro USB do 1200 korun v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na co byl při testování kladen důraz

Především jsem se zaměřil na kvalitu obrazu, přehlednost či nepřehlednost a funkčnost přibaleného software a na zpracování balení (zdali zde výrobce ušetřil, jestli se dá balení znovu použít, atd.) Samozřejmě i kvalita fyzického zpracování (převážně plast, hliník, místy guma) tunerů, antén a dodávaného příslušenství nezůstala bez povšimnutí. U antén jsem také zohlednil jejich stabilitu, konstrukci a kvalitu signálu. Rád bych podotknul, že jsem kvůli absenci laserového teploměru neměl možnost změřit pracovní teploty tunerů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama