Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně

Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 6. 2013 00:00 40

Seznam kapitol

1. Kupujeme levně, trpme 2. Odolné prvky 3. Drahé a levné návrhy 4. Možná řešení 5. Nablýskaná pozlátka 6. Budoucnost je ve skle

Byl jsem obviňován z toho, že jsem k levným tabletům nekritický a nevidím jejich nevýhody. No – už jsem nějaké poznal. Třeba tu, jak zoufale snadno je můžete poškodit či zničit. Nízká pořizovací cena není způsobena dobrotivostí výrobce, ale značnými úsporami. A nejčastěji tam, kde to není vidět. V konstrukci.

Reklama

Za zoufalou křehkost moderní elektroniky si do značné míry můžeme sami. Trendem současnosti je štíhlost, zanedbatelná váha – a taky nízká cena. Tak trochu za to můžou designéři, kteří chtěli stále tenčí, lehčí a štíhlejší zařízení. A tak trochu za to můžou spotřebitelé, kteří všechny ty nejnovější fajnovosti žádají za co nejnižší ceny.

Úvaha: Samokřupná zařízení aneb když nakupujeme levně
i Zdroj: PCTuning.cz

Což o to – kapitalisticko-komunističtí čínští soudruzi nám taková zařízení dodají. Věcí zcela jinou potom bude jejich odolnost tváří v tvář reálnému světu. Dlouholeté zkušenosti se spotřební elektronikou mě naučily možná až nehoráznému optimismu: Pokud jste si do počítače nevylili pivo a nebo do něj nenechali probít blesk, obvykle vydržel hodně. Tedy do roku 2000, kdy se začalo objevovat podstatně více detonujících zdrojů, kolabujících disků a křupavě propečených grafických karet a pamětí.

Mnohem horší to začalo být ve chvíli, kdy se objevily mobily, které absolvovaly řadu dosud nevídaných dobrodružství, jako pád z okna při vyklepávání batohu, rozmáznutí se o zeď po sdělení nepříjemných zpráv a nebo koupák v záchodě, kde se mobil ocitl po nějaké optimalizaci nošení á la Moss a jeho náprsní kapsa. První generace mobilů nicméně byly rozumně odolné, občas přežily i nějaký ten pád na ulici. Druhá generace, zvláště telefony Ericsson opancéřované hořčíkovým skeletem a nebo masivně oplastované Nokie, byly skutečně velmi odolné. Nokie si ostatně pověst odolného telefonu potápějícího ledovce a ničícího betonovou dlažbu uchovala dodnes, alespoň pokud můžu soudit podle vtipů z Funny Pics.

Ale potom se něco stalo. Telefony začaly být mnohem tenčí, větší, displejovatější a o poznání náchylnější na přisednutí či přimáčknutí. Pohled na roztříštěné sklo obrazovky se stal celkem běžný. Dnešní situace je ta, že si můžeme vybrat mezi robustněji postavenými (ale stále poměrně zranitelnými) kusy známých značek – a nebo mezi těmi levnými, které jsou navržené opravdu... zvláštně. Nevím, zda se na jejich návrh mám dívat spíše jako na zanedbání, snahu ušetřit za každou cenu a nebo navrhnout zařízení tak, aby pokud možno nevydrželo funkční přehnaně dlouho a zabránilo vám tak v koupi nového.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama