Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2012 03:00 16

Seznam kapitol

1. Leden patřil AMD a tabletům 2. Únor, Mega-Kim jde za mříže 3. Březen, testy nabitý k prasknutí 4. V dubnu kraloval Intel 5. Květen patřil Nvidii 6. Červen ve znamení AMD a her
7. Červenec a srpen, okurková sezóna 8. Září, pomalý start podzimu 9. Říjen patřil AMD APU a FX 10. Listopad, měsíc hráčů 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2013

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2012 a za pár desítek hodin přivítáme rok nový, snad lepší než ten současný. V dnešním článku zavzpomínáme na všechny důležité události v oblasti hardwaru, her a IT technologií. Zajímavostí se událo mnoho, rozhodně nebyla nuda. A naťukneme také další vývoj v příštím roce.

Reklama
Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Leden býval tradičně spoustu let zasvěcen výstavě CES v Las Vegas a Intelu, jenž zde vždy oficiálně uváděl novou generaci procesorů na následující rok. Tentokrát bylo vše jinak, uvedení Ivy Bridge se uskuteční až později (výroba ale startuje) a samotný CES nepřinesl téměř nic významného, viděli jsme jen tisíce tabletů a dalších zařízení, z nichž se na trh dostala sotva pětina.

Po stránce hardwaru se v lednu udály jen dvě zajímavé věci. AMD oficiálně uvedlo Radeony HD 7970 a HD 7950. Od této chvíle se daly koupit v obchodech, my jsme je recenzovali zde a zde. Závěr z recenzí byl jasný, přišel nový král a rozdrtil vše, co do té doby bylo na trhu. Také v přetaktování se Radeonům daří a je dosaženo 1,7 GHz na jádře GPU - připomeňte si zde. AMD přebírá žezlo nejvýkonnějších grafických karet, Nvidia ale má připraveného soupeře. Dokonce jej chce předvádět na CESu a vybraným novinářům poslali pozvánku, viděli jsme i prezentaci "GeForce GTX 660" která se na trhu za pár měsíců (v dubnu) objeví jako GeForce GTX 680. O tom ale až za chvilku.

AMD oficiálně uvádí, že mobilní grafiky na 28nm procesu přijdou až v druhém kvartálu roku. Přednost dostal desktop, což už se nikdy v budoucnu nestane - v roce 2013 přijdou nejprve mobilní čipy, pak teprve desktop. Jako jedni z prvních na světě jsem vám na PCT také přinesli zprávu, že procesory Intel Ivy Bridge nepůjdou tak dobře taktovat jako Sandy Bridge a rozvířili jsme tím několikaměsíční debatu na toto téma, jež se pak po uvedení potvrdila. Může za to výrobní proces, malý čip a z několika procent i pasta mezi CPU a rozvaděčem tepla. Tu ale Intel používá roky a nikdy problém nebyl, problém je ve výrobě.

Vraťme se ještě k CESu, tradiční Keynote Microsoftu je o jediné věci - Windows 8 a kontroverzní rozhraní Metro. Viděli jsme moře tabletů s Windows, desky s nadcházejícími čipsety pro Ivy Bridge. MSI dokonce ukázalo desku s rozhraním Thunderbolt. To bylo ale asi všechno, CES byl z velké části nudný a zklamání.

Velký přehled IT událostí roku 2012 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Trh s tablety je už nezadržitelně rozjetým vlakem (v roce 2011 se jich prodalo 73 milionu) a my vám ukazujeme naprosto geniální Asus Transformer Prime, radost z něj kazí pouze extrémně vysoká cena. Když se jednomu daří, další to odnesou. Prvního "černého Petra" dostává společnost HTC, které zisky poklesly poprvé o 25 procent. Telefon Apple iPhone slaví v lednu páté narozeniny a proslýchá se, že nový iPad bude uveden v březnu. Web se plní desítkami renderů, jak asi bude vypadat. Velice důležitý je také leden pro společnost Nokia, představuje model Lumia 900, koupit si ji ale můžete jedině v USA, do Evropy se dostane až za měsíce. V tuto chvíli ještě nemá uvedení hořkou příchuť, jelikož fakt, že tento telefon nepůjde upgradovat na Windows Phone 8, se ještě neví (asi i ví, ale neříká veřejně). Zajímavostí měsíce je "leak" bezejmenného 7" tabletu od Asus s Tegrou, ano, za pár měsíců jej budeme mít na trhu jako Nexus 7.

Ani herní svět nezahálel, na trh přichází Batman: Arkham City a Assassins Creed: Revelation. Obě hry jsme prověřili i z pohledu výkonu grafik. Aby toho nebylo málo, vrací se i Serious Sam 3 a sklízí značný úspěch. Zajímavostí pak budiž vyhlášení nejstahovanějších her za rok 2011, kde jasně vyhrál Crysis 2 se čtyřmi miliony nelegálních stažení.

Střípky: Microsoft vydává další patch pro lepší výkon procesorů AMD Bulldozer, opět je ale k ničemu, výkon se nezvýšil a pokud někde ano, tak jinde klesl. AMD také vydává první oficiální specifikace příští architektury Piledriver, jež se nakonec nepotvrdí, ve firmě se toho změní víc, než kdo v tuto chvíli čeká. Poslední čtvrtletí předchozího roku je totiž špatné, AMD se potýká se ztrátou 177 milionů dolarů. Po velkém neúspěchu končí vývoj a podpora technologie multi-GPU řešení Hydra od LucidLogix. Apple dosáhl zákazu prodeje figurky Steva Jobse a Microsoft oznámil čísla prodaných licencí pro Windows 7 - přes 500 milionů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama