50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek 50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA

50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 2. 2012 03:00 64

Seznam kapitol

1. Střípky z posledního týdne 2. Špatné PR 3. Tak nám vláda podepsala ACTA 4. Překlad smlouvy ACTA z angličtiny 5. Překlad z právničtiny I. 6. Překlad z právničtiny II.
7. Překlad z právničtiny III. 8. Překlad z právničtiny IV. 9. Překlad z právničtiny V. 10. Potřebujeme vůbec autorskoprávní ochranu? 11. Bezesporu přichází změna

ACTA byla tiše podepsána. Možná se nás vláda snažila ochránit od toho, abychom o ní přemýšleli a případně šli protestovat. Přece jenom je zima. I naše média vše přešla bez většího zájmu, je přece důležitější, že ministerský řidič bral 60 tisíc měsíčně a narodila se fialová kráva. Co smlouva znamená a kam vůbec směřuje?

Reklama

Nemám ve zvyku zahajovat úvahu kaleidoskopovým komentováním aktuálního dění, ale tentokrát si to opravdu nemohu odpustit. Poslední týden nám totiž naservíroval celou řadu pozoruhodných historek.

Ta první přišla v pátek, kdy po vydání úvahy o Megauploadu tak trochu přestal fungovat server PCTuningu :-) Na chvíli jsem získal pocit, že jsem proti nám pohnal hněv Anonymous tím, že jsem je označil svého druhu za gaučové revolucionáře. Nakonec se ukázalo, že šlo o prosté přetížení způsobené neočekávanou čteností.

Vzhledem k tomu, jak amatérsky zorganizovali „piráti“ první sobotní protest proti ACTA, jsem skoro získal dojem, že celé slavné „shození“ vlada.cz a osa.cz možná nebylo způsobeno „palbou low orbit ion cannonů“, ale tím, že se stovky tisíc internetových čumilů šly v danou hodinu podívat na to, zda dané stránky běží a nebo ne. Ani vlada.cz, ani osa.cz podle statistik provozu zrovna nepatří mezi stránky, kam by denně mířily statisíce uživatelů napít se z pramene moudrosti. Taková vlada.cz má podle StatShow průměrně 2200 pageviews denně a osa.cz jenom zhruba 1700 pageviews denně, takže pokud byly jejich servery dimenzovány na obvyklý provoz, mohl je složit k zemi jenom slabší větříček, natožpak stejný nával lidí, kteří se přihnali v pátek na PCTuning (milion pageviews za den). Osamělý pirátský šíf v okolí mohl jenom vyhlásit šturm na daný cíl a neočekávaná záplava zvědavců mohla sejmout dané weby sama o sobě, bez jakéhokoliv dalšího přičinění.

50 stran právničtiny lidsky – rozebíráme smlouvu ACTA
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco bylo vyhlášeno něco jako akční národní plán na obranu našeho internetu, rozhodli se správci PCTuningu vyřešit problém tím, že prostě přidají do serveru paměť. Ale jak se říká, dobrá vláda nikdy neodolá příležitosti řešit každý problém tím nejsložitějším možným způsobem a založit nový mnoha sty miliony sponzorovaný úřad, takže jim nebudeme napovídat a uvidíme, jak se s tím poperou.

Další vtipné historky nám naservíroval tisk, ve kterém bylo možné najít vyjádření kde koho k otázce pirátů. Asi nejbombastičtější text, který jsem četl, sepsal totálně zmatený Jan Lipold pro Aktuálně.cz, který přirovnal hnutí Anonymous k teroristům. Doufám, že zbytek redakce je při psaní svých textů více při smyslech, protože srovnat Anonymous, kteří zatím provedli takové hambárny, jako že publikovali tajné vládní texty a provedli DDoS útoky na vládní a institucionální weby, s Al-Kaidou může jenom naprostý laik formátu Věry Pohlové. Teroristické kyberútoky jsou samozřejmě možné, ale nebudou mířit na weby, na které za normálních okolností stejně nikdo nechodí, protože na nich pro normální uživatele nic zajímavého není. DDoS útok na institucionální web se dá zhruba přirovnat k „útoku“, kdy svoláte stovku svých kamarádů a zablokujete vstup do nějakého ministerstva. Každý protest odborářů, který by zahrnoval blokádu magistrály traktory a nebo z valníků vyklopenou svěží čerstvou mrvou je daleko „terorističtější“, než DDoS útok mířený proti vládnímu webu. Kdyby Anonymous chtěli provádět skutečně teroristické útoky, budou se zaměřovat na naprosto jiné cíle – ale jak jsem už řekl, nebudu napovídat. Informovaní vědí, pokud to Jana Lipolda zajímá, ať se někoho informovaného zeptá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama