Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky

Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 1. 2012 03:00 23

Seznam kapitol

1. Rok úmrtí 2. Konec mobilního flashe a RIMu 3. HP a Nokia se nadechují 4. Velký rok Androidu a sociálních sítí
5. Prodeje PC rostly méně, přišly ultrabooky 6. Microsoft odplaval Intelu, nám odplavaly disky 7. Kyberválky, patentové války 8. A co nás čeká příští rok?

Dámy a pánové, přichází rok 2012, slavný to rok, kdy podle Mayů skončí svět. (Jiné hlasy však říkají, že jim jenom došlo místo na kameni.) Tento rok, rok dvou tisící jedenáctý po narození Krista či čtyřiapůlmiliardtý a něco po narození Země, byl v mnohém zajímavý a poučný. Události v IT odvětví měly tentokrát větší přesah do našich životů než kdy dříve.

Reklama

Rok úmrtí

Poté, co zemřel Václav Havel, jsem byl kupříkladu nesmírně překvapen tím, k jak brutální cenzuře diskusí jsou ochotna online zpravodajská média a jak jsou jednotně připravena pošlapat svobodu slova jenom proto, aby byla zachována linie jednotného hromadného truchlení. Nečekal jsem, že takto oslaví právě člověka, který usiloval o příchod svobody do naší země (a taky by mě nenapadlo, že ho jako pacifistu budou tahat na kanónu, aby mu jako ne-křesťanovi udělali katolický pohřeb).

Apple, Android, Microsoft. Rok 2011 očima Michala Rybky
i Zdroj: PCTuning.cz

Václav Havel ale nebyl jedinou výraznou osobností, která letos opustila tento svět. Neméně významné bylo i úmrtí Steve Jobse, zakladatele Applu. Někdo Jobse nemusel, jiný ho měl rád. Někdo ho považuje za vizionáře, pro jiné byl kopírák. Pro jedny inovátor, který přinesl estetično do technologií, pro další ale hegemon, který řídil Apple diktátorskou rukou a uzavřel iPhone svobodnému vývoji.

Buď jak buď, Jobs je mrtvý. Ačkoliv byl považován za člověka, který viděl do budoucnosti, v případě jeho vlastního zdraví převládl spíše despotický faktor a pokusil se vyléčit sám po přírodnu. Neúspěšně – transplantace, která mu možná mohla zachránit život, přišla pozdě.

Říká se, že myslel na budoucnost Apple do poslední chvíle a zanechal jim akční plán pro několik dalších let. Apple však bez něj čekají těžké časy, protože buď jak buď, měl čich na úspěšné produkty, dokonale zvládal marketing a vedl firmu se sebejistotou i v těžkých časech. Do jisté míry znamenal Jobs Apple a Apple znamenalo Jobse. S jeho smrtí přišlo „oddělení duše od těla“. Nyní se ukáže, v jakém stavu Apple skutečně je a zda je firma schopna dělat správná rozhodnutí i bez něj.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama