Pod pokličkou: Tajné osmibitové zbraně Commodore (77-91)
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Pod pokličkou: Tajné osmibitové zbraně Commodore (77-91)

Pod pokličkou: Tajné osmibitové zbraně Commodore (77-91)

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 12. 2011 03:00 18

Seznam kapitol

1. Kouzlo prototypu 2. Commodore PET 3. Úspěšný C64 a jeho bratři 4. Podivná „Série 264“
5. Konec éry „264“ 6. Poslední osmibitový bojovník – Commodore C65 7. C64DTV – sentimentální retrobavítko

Před pár měsíci jsem se věnoval „tajným zbraním Atari“ – osmibitovým počítačům, které se mohly objevit v polovině 80. let, ale osud jim nepřál. Učinil jsem tak v souvislosti s výstavou osmibitů Atari, kterou jsem spáchal pro Alza Muzeum – a to hlavně proto, že zatímco věci, které existují, lze vystavit, o raritkách, které nemám, mohu pouze psát.

Reklama

Nově jsem nastrkal do vitrín kolekci osmibitů Commodore – od Commodore VIC-20 po Commodore 128. Mimo počítačů, které se běžně prodávaly, ale i Commodore pracoval na řadě typů, které buď nikdy nevznikly, a nebo vznikly, ale jen v prototypech / malých prototypových sériích.


Historie Commodore je stejně divoká, jako byla historie Atari – s tím rozdílem, že Commodore to měl komplikovanější. Commodore si po celou svou existenci nebyl úplně jistý, jestli je firmou vyrábějící domácí počítače, nebo firmou vyrábějící levné počítače pro každého. Atari mělo záblesky, kdy se pustilo do revolučního „malého superpočítačového businessu“, jako byl Atari ABAQ. Ale byly to jenom záblesky.

Commodore zůstával ve schizofrenní situaci „populárního výrobce pro domácnost“ a „počítačové firmy pro poloprofesionály“ více méně trvale a dokonce míval opakované cukání domácí a profesionální stroje nějak slepit formou „výkonného domácího modelu“. Nutno poznamenat, že v tom nebyl příliš úspěšný.

Pod pokličkou: Tajné osmibitové zbraně Commodore (77-91)
i Zdroj: PCTuning.cz

Historie počítačů Commodore je zajímavá tím, že byla zahájena dvojím natrucem – za prvé, Commodore profitující z výroby kalkulaček byl náhle postaven před fakt, že Texas Instruments zdražil čipy natolik, že čipy stály více, než celá kalkulačka TI. Commodore se rozhodl koupit nějaký startup, který by čipy navrhoval – a objevil MOS Technology, který vyvíjel překvapivě pokročilý osmibitový čip s označením 6502. (Mimochodem, Commodore dělal řadu velice zvláštních kalkulaček, jako je třeba Commodore N-60 z roku 1976, navigační kalkulačka pro letadla a plachetnice. Vypadá trochu jako palubní deska z kosmické lodi!)

Pod pokličkou: Tajné osmibitové zbraně Commodore (77-91)
i Zdroj: PCTuning.cz

N-60, thewatchforum.co.uk

Druhý natruc se týkal odmítnutého designu domácího počítače. Jakýsi chudý hipík jménem Steve Jobs přišel do Commodore a nabídl jim k prodeji počítač, který se jmenoval nějak jako „jablko“. Chtěl za něj moc a Commodore proto zareagoval jako každá velká firma – nuzného žebráka hipíka odmítl a rozhodl se jeho nápad – osobní počítač – obšlehnout a udělat po svém. (Tahle historka ilustruje fakt, že když jste kreativní, tak fakt, že vám nápad ukradnou, neznamená nic, pokud to nevzdáte. Můžou vám ukrást jeden nápad, ale vás napadne další a ten už si ukrást nenecháte. Nejste přece dnešní!)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama