Vybíráme mp3 přehrávač – Jak zvolit ten správný?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vybíráme mp3 přehrávač – Jak zvolit ten správný?

Vybíráme mp3 přehrávač – Jak zvolit ten správný?

Antonín Sikora

Antonín Sikora

13. 5. 2009 21:00 28

Seznam kapitol

1. Ještě než budeme nakupovat 2. Konstrukce, displej, ovládání, propojení s PC 3. Paměť, napájení, příslušenství 4. Podporované formáty, doplňkové funkce a závěr

Trh kapesních mp3 přehrávačů můžeme přirovnat k trhu mobilních telefonů či notebooků. Tolik různých variací, druhů a výrobců, že se z toho můžete zbláznit. Chcete udělat radost sobě nebo svým blízkým koupí nějakého pěkného kapesního přehrávače, ale nevíte si rady jaký vybrat? V dnešním článku se Vám pokusím volbu ulehčit.

Reklama

Obzvláště méně zkušení zákazníci ztrácí přehled u tak obrovského výběru. Většina z nich takový problém hodí za hlavu s myšlenkou: „Dražší je lepší“ případně si prostě a jednoduše vyberou podle designu.  Ale nesmíme zapomínat, že cena není vše. Mnohdy je právě levnější lepší. A to, že něco pěkně vypadá, ještě neznamená, že to opravdu bude použitelné. I když to kupodivu často funguje. Každopádně nemá většinou smysl spoléhat na to, že vám někdy někdo poradí přímo v obchodě. Speciálně v supermarketech nebo elektrech z řetězců prodavači připomínají spíše cvičené opičky, které naučili ukázat zrovna na ten produkt, který chtějí prodat. Fundovanou radu opravdu nečekejte.

Vybíráme mp3 přehrávač – Jak zvolit ten správný?
i Zdroj: PCTuning.cz

Před tím, než se rozhodnete nakoupit nějakou pěknou „empétrojku“, rozmyslete si, k čemu bude sloužit. Jak již určitě víte, název mp3 přehrávač je už pouze názvem, protože přístroje obsahují více vymožeností, než jenom poslech muziky v mp3 formátu. Ale stále se najdou levné přehrávače, které umí právě jen přehrávat hudbu, maximálně ještě naladit rádio nebo nahrát něco přes vestavěný diktafon. Pokud nechcete příliš investovat a chcete opravdu jen jednoduchou mašinku co pustí do uší muziku, není nutno více řešit. Snad jen velikost vestavěné paměti. Dle mého názoru běžnému uživateli stačí 2GB prostoru, ale vzhledem k dnešním cenám pamětí se přikláním také k 4GB nebo větším verzím. Mnohdy stačí připlatit o jednu nebo dvě stokoruny navíc a máte dvojnásobnou kapacitu.

Pro ty náročnější, kteří čekají od kapesního přehrávače více než hudbu, je situace nepoměrně složitější. Představa, že si zkrátíme cestu autobusem nějakým filmem, či oblíbeným seriálem, láká určitě většinu z nás. Naštěstí se z této představy může stát realita, protože podpora přehrávání videa se čím dál více prosazuje. Každopádně video není poslední věcí, kterou lze očekávat. Dotykový displej, fotoaparát, bezdrátové připojení k počítači, nebo hry, to vše lze nalézt v empétrojkách. A pokud si myslíte, že tohle vše nemůže být za rozumnou cenu, tak se mýlíte.

Vybíráme mp3 přehrávač – Jak zvolit ten správný?
i Zdroj: PCTuning.cz

Každopádně jestli jste náročný uživatel nebo ne, před nákupem si ujasněte, co vlastně chcete s přehrávačem dělat. Stačí vám muzika? Chcete i video? Přečíst si nějakou knihu? Prohlížet obrázky? Hlavně nezapomeňte, že přehrávač není nadupaný kompjuter s neomezenými možnostmi. Sice nabídne spoustu funkcí, ale vždycky bude mít nějaké ty limity. Malý displej, ovládání pomocí tlačítek, limitovanou výdrž baterie a tak podobně. Abyste si pak zase nepořídili hitech mašinu za několik tisíc, kterou pak stejně použijete jenom na ty MP3, protože filmy se do ní musí konvertovat, obrázky to prohlíží pomalu a WiFi to má jen tak pro srandu. Prostě držte se při zemi a volte s rozumem. Vyberte si pár favoritů, kteří by přišli k úvaze. Poté je velmi důležité, zjistit si o přehrávači co nejvíce informací. Ideální jsou recenze na internetu, základní informace se ale dozvíte i z domácích stránek výrobce.

Malý tip - vždycky jako první koukejte na výdrž. To je totiž u každého mobilního zařízení vždycky ten nejdůležitější a nejpodstatnější parametr. Naco vám bude nabouchaný super přehrávač, když po dvou hodinách dojde šťáva a zásuvka se v autobuse či vlaku nekoná?

Při výběru si můžete nechat poradit od někoho, kdo se daném oboru vyzná. Problém je v tom, že pokud to není důvěryhodný kamarád, můžete dopadnout všelijak. Jak už jsem se zmiňoval, třeba v obchodě většinou vůbec nemá smysl nic zkoušet. Netuším podle čeho vybírají dnes prodavače, ale podle znalostí v oboru to většinou není. Asi rozhoduje, kolik si za práci vezme. Velmi často se také stává, že vás prodejce „zblbne“, využívá vaší nevědomosti a snaží se vás přesvědčit, že ten či onen přehrávač je naprosto nejlepší a na jiný nemáte ani pomyslet. Samozřejmě pokud máte hodně času, můžete na vykutálené prodavače jít zákeřně a projít více obchodů a poptat se na stejnou věc. Budete se divit, jak často se budou názory radikálně lišit.

Samozřejmě nejlepší je si přehrávač osahat nebo ještě lépe vyzkoušet. Velké obchody s elektronikou mají většinou pro ukázku vystavené produkty pro vyzkoušení, tak neváhejte a využívejte těchto šancí. Navíc nikdo neříká, že musíte přehrávač ihned koupit, pokud rádi nakupujete prostřednictvím internetu, protože jste někde viděli vašeho favorita levnějšího, není nic na tom informovat se osobně a nakupovat digitálně. Ignorujte prodavače, vyzkoušejte si mašinku sami a pak nakupte na internetu za levnější cenu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama