creative-gigaworks-t3-neni-treba-vzdycky-surround
Hardware Článek Creative Gigaworks T3 - není třeba vždycky surround

Creative Gigaworks T3 - není třeba vždycky surround

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

24. 2. 2009 06:00 58

Seznam kapitol

1. Creative SLAM a první dojmy 2. Zvukové předpoklady, zpracování 3. Hlasitost a umístěni v prostoru 4. Srovnání se studiovými reproduktory 5. Závěr a zhodnocení

Na trhu se bez většího hype objevila nová řada reproduktorů GigaWorks T3 od společnosti Creative, která slibuje špičkový zvuk v kategorii 2.1. Může se pochlubit novou technologii trojitého subwooferu SLAM, šetrným stand-by módem a kvalitními satelitní reproduktory připomínající pověstné Cambridge SoundWorks. Jestli opravdu stojí za ty nemalé peníze se dozvíte v našem testu.

Reklama

 Výrobce si na nás připravil novou (ač dříve jinde již použitou) technologii subwooferu, kterou nazval SLAM (Symetric Loaded Acoustic Module).

Jde o subwoofer, ve kterém je jeden aktivní reproduktor a zbylé dva jsou tzv. pasivní zářiče, tedy basové reproduktory bez cívky. Jednoduše řečeno je tam jeden reprák a ty druhé dva po stranách, to jsou jen membrány. Pomocí vnitřních tlaků dokáže ten jeden reproduktor rozhýbat i zbylé dva "falešné", tudíž to má znít hlouběji, přesto dobře. A nefunguje to pouze na papíře a v propagačních materiálech, ale i ve skutečnosti. V uzavřeném subwooferu by podle mých informací měl být jakýsi plyn, takže otevírat bych to nedoporučoval.

Creative Gigaworks T3 - není třeba vždycky surround
i Zdroj: PCTuning.cz


Co tedy výrobce deklaruje? Že subwoofer s technologií Creative SLAM hraje hodně hluboko, ale zároveň rychle - to jsou právě dvě rozdílné věci, které valná většina  podobných repro nedokáže skloubit dohromady a přitom je to klíčová vlastnost, kde kvalitní subwoofer musí bezprecedentně excelovat. Díky Creative SLAM to tak i je, tedy dostanete zároveň hluboké, ale poměrně rychle reagující basy.

Vězte tedy, že ač subwoofer na obrázku vypadá, jako by měl  3x 6,5" basové reproduktory, není tomu tak a jen jeden opravdu funguje, ty zbylé jsou spíše podpůrné a rozšiřují basové spektrum, aniž by bylo třeba nějakého extrémního výkonu.

Vybalování a první dojmy

V klasické papírové krabici nepříliš velkých rozměrů naleznete subwoofer, který je usazen v polystyrenu. Zbylé dva satelitní reproduktory jsou v oddělené papírové krabičce, jsou dost malé, takže uchycení do polystyrenu nepotřebují, tudíž jsou zabaleny jen v igelitu, který je chrání dostatečně. Vše je zhotoveno z kvalitně vyhlížejících plastů, případně místy z kovu.

Creative Gigaworks T3 - není třeba vždycky surround
i Zdroj: PCTuning.cz

Při prvním pohledu na subwoofer mě příjemně potěšil fakt, že jednotlivé repro na subwooferu jsou chráněny kovovou a nutno říci, že bytelnou mřížkou, nikoliv textilním potahem, jak je občas podivným zvykem u jiných výrobců. Kovová mřížka je pro toto použití nejvhodnější - přeci jen, subwoofer je na zemi, kde do něj můžete občas nechtěně kopnout a mřížka zabrání poškození reproduktoru.

Ochranná mřížka u satelitů už je ale textilní, což je logické, budou umístěny na stole a nepotřebují takovou ochranu, jako subwoofer, který je na zemi. A také je jasné, že u takových elegantních satelitů by kovová mřížka byla vyloženě nevkusná.

V balení kromě dvou satelitů a jednoho subwooferu najdete ještě propojovací kabely. Všěchny jsou dlouhé kolem 2,5m, takže nebudete mít problém s připojením nejspíš v žádném pokoji. Potom je tam ještě napájecí klasický kabel pro Evropu a další pro USA. Samozřejmostí je kabel na propojení repro s PC a také další dva kabílky pro připojení MP3, nebo prodlužovák na sluchátka.

Je také nutné připojit ovladač hlasitosti, který je, jak je u Cretive zvykem, přidělaný na kabelu. To je velmi dobré řešení, protože ovladač hlasitosti na kabelu je vyhledávanou proprietou v pro-audio segmentu. Dálkový ovladač by možná do domácích podmínek byl vhodnější, ale ten se může ztratit nebo mu dojdou baterie a tak dále. V tomto případě nic takového nehrozí a navíc, jak si řekneme později, je toto ovládací kolečko výborně zpracované, ostatně jako celý zbytek sestavy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama