benq-fp222w-h-22-lcd-se-vstupem-hdmi
Monitory Článek BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI

BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI

Kuchař Martin

Kuchař Martin

12. 7. 2007 01:00 51

Seznam kapitol

1. Seznámení a technické parametry 2. OSD Menu 3. Odezva, kontrast a podsvícení 4. Podání barev a pozorovací úhly 5. Hodnocení 6. Závěr

Kategorie 22'' LCD panelů je v poslední době čím dál tím více žádanou neboť přináší velmi výhodný poměr ceny k výkonu. Za cenu kolem 10 000 získáte relativně velkou plochu, která se hodí jak pro sledování filmů, tak pro úpravu digitální fotek apod. Společnost BenQ nám k tomu přidává navíc digitální HDMI rozhraní, které se stává synonymem moderních HD zařízení - ať už se jedná o Blu-Ray, plazmu, LCD-TV nebo dokonce monitor, všude musí být HDMI.

Reklama

Vzhledem ke klesajícím cenám LCD panelů se stává dnes testovaná úhlopříčka velmi žádaným zbožím. Za 10000,- totiž můžete získat plochu, která se rozhodně může klasifikovat jako nadprůměrná a ve většině případů dokáže poskytnout dostatek prostoru pro většinu potřebných činností. Díky vyššímu rozlišení se navíc můžeme směle vrhnout na úpravu fotek nebo sledování HD videa. Zkrátka 22'' se dá považovat za mainstream dnešní doby - 19'' či 20'' patří do low-end (pokud nepočítáme značky jako EIZO apod.) čemuž také odpovídá velmi rychle klesající cena v těchto oblastech.

BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz


Velmi strohý design bez žádných specialit. (Pro zvětšení klikněte)

Panel na první pohled ničím nevyniká ani nebudí pozornost jako je tomu například u ASUSu, kde se používají různé designové hrátky pro upoutání oka potenciálního zákazníka. BenQ sází na jednoduchý a strohý design, který se hodí spíše do firemního segmentu nebo na stůl lidí, kteří uznávají konzervativnější řešení.

BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz


Strohý design ničím neupoutá pozornost. (Pro zvětšení klikněte)

Nízká cena tohoto panelu samozřejmě plně odpovídá jeho provedení - relativně obyčejné plasty, obyčejný podstavec se slabými možnostmi v oblasti náklonu, změny výšky apod. To vše samozřejmě umožňuje výrobci snížit celkovou cenu - pro koncového zákazníka, který neklade příliš velké nároky na prvky, které přímo nesouvisí se samotným obrazem je ale tento fakt velmi příjemný neboť za 22'' zaplatí jen něco málo přes 8000.

Prakticky jediná možnost změny polohy displeje je jeho naklopení - z následujících fotografií navíc vidíme, že se jedná o velmi skromný rozsah - opět si potvrzujeme, že panel patří spíše do levnějšího

BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz
BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsme si již řekli v předchozím odstavci, panel není zrovna akrobatický šampión. Chválíme ale jeho základní schopnost náklonu směrem vpřed - tato možnost je totiž ve většině případů využívána více než schopnost naklonění vzad. Z fotografií také vidíme, že sada ovládacích tlačítek je vyvedena netradičně na levou stranu.

Pomocí tlačítek můžeme ovládat prakticky všechny funkce panelů. Můžeme se pohybovat v OSD menu, volit aktuálně zobrazený vstup, okamžitě měnit jas a kontrast a nebo si zobrazit informace o parametrech vstupního signálu. Bohužel ovládání je lehce ztíženo právě umístěním samotných tlačítek, neboť uživatel je nucen se naklánět na boční stranu a nebo musí vše ovládat podle paměti, což není pro začátečníka prakticky vůbec reálné.

BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz


Detailní pohled na sadu ovládacích tlačítek.

Jak již jsme si řekli v úvodu, disponuje panel kromě DVI a D-Sub i HDMI vstupem. Jeho efektivnost je však diskutabilní neboť si nedokážeme celkem dobře představit, že by někdo připojoval k tomuto LCD například nové DVD či Blu-Ray přehrávače. Ovšem v případě, že by se tomu opravdu tak stalo, má dveře relativně otevřené. Jediným reálným použitím se nabízí propojení s herní next-gen konzolí disponující HDMI kabelem.

BenQ FP222W H - 22" LCD se vstupem HDMI
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na konektory.

BenQ FP222W H

úhlopříčka22'' s poměrem 16:10
LCD matrice TN
pozorovací úhly 170 / 160
doba odezvy5 ms
jas300 cd/m2
kontrast700 : 1
obrazová frekvence 30 - 82 kHz horizontální , 50 - 76 Hz vertikální
nativní rozlišení1680 x 1050
počet barev16,2 mil
vstupy D-SUB, DVI, HDMI
PIVOTne
seřízení výškyne
audione
montážní bodyVESA 100mm
hmotnost 5,8
záruka 36 měsíců
USB HUBne
specialityne
Cena bez DPH8 800 s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama