hewlett-packard-l1955-dalsi-univerzalni-19
Monitory Článek Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''

Kuchař Martin

Kuchař Martin

7. 12. 2006 01:00 30

Seznam kapitol

1. Seznámení a technické parametry. 2. Ovládání a OSD 3. Odezva, kontrast a podsvícení 4. Podání barev a pozorovací úhly 5. Hodnocení

Naši věrní čtenáři si jistě všimli, že se poslední dobou zabýváme 19'' palcovými panely, což jistě není náhoda. Dnešní recenze bude v tomto trendu pokračovat a tudíž se podíváme na zoubek již trošku staršímu panelu, který má ale pořád co nabídnout především při zvážení poměru ceny k výkonu. Pokud tedy hledáte panel, který dokáže nabídnout "něco více" pak určitě pokračujte v čtení dnešní recenze.

Reklama

Abychom si doplnili test 19'' LCD o nějaký kousek, který používá poněkud modernější technologii než je TN matrice, byl zvolen panel založený na MVA, která dokáže poskytnou věrnější a vyváženější barvy než předchozí avšak na druhou stranu je o nějaký ten stupínek horší při posuzovaní reakční doby. Spolu s MVA máme dnes "na stole" panel, který je postaven s poměrem stran 5:4 což dnes již není natolik oblíbený formát, avšak neustále si drží svou velice pevnou základnu zastánců.

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz


Už podle designu mnoho uživatelů jistě pozná, že se jedná o panel z dílen HP.(Pro zvětšení klikněte)

Designová stránka panelu zcela zapadá do profilu HP a je nápadně podobný například s HP LP 2465, který měli čtenáři možnost shlédnout taktéž na našem serveru. Stříbrné čelo, černé bočnice a podstavec a velmi úzký profil rámečku jej činí opravdu úhledným avšak ne příliš nápadným, což je jistě vhodné například do kancelářských či firemních prostor.

Jak už jsme u panelů značky HP zvyklí, jejich podstavce bývají prakticky vždy velmi propracované a kromě zcela standardního naklápění umožňují i výškové polohování, natáčení a často také PIVOT. Ani toto LCD není žádnou výjimkou a uživatel za své peníze získává opravdu velmi širokou škálu možností přizpůsobení polohy obrazovky ke své libosti.

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na velmi propracovaný podstavec. Všimněte si také dvou USB portů.(Pro zvětšení klikněte)

Alespoň změnu náklonu nám výrobce ponechal i když je potřeba zmínit, že její rozsah rozhodně nepatří mezi výjimečné (leda tak ve špatném slova smyslu). Ve směru vpřed 5° a v záklonu 12° což jak sami uznáte jistě není dostačující při nevhodném pracovišti.

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz
Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz

Z těchto fotografií můžete jasně vidět, že panel se opravdu dokáže přizpůsobit Vašemu pracovišti - tak by to mělo být neboť nejhorší varianta je , když se uživatel musí přizpůsobovat svému monitoru. Snad jen náklon vpřed mohl být o něco větší - přeci jen 5° není až tak převratná hodnota avšak je potřeba připomenout, že v běžných případech většinou postačuje.

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na zadní stranu panelu - zde není co dodávat.

Na zadní straně si povšimněte prohlubně v horní části, která slouží jako úchop celého panelu při jeho manipulaci -díky této "rukojeti" můžete snadno provádět prakticky všechny změny polohy včetně otáčení či naklápění. Malým mínusem je absence krytu konektorů či pořádného držáku kabeláže - použitý držák totiž kabely pouze přidrží podél zadní strany odkud, ale stejně musí vést dopředu směrem ke vstupním konektorům.

Panel se ovládá pomocí sady čtyř tlačítek, která jsou umístěna podél spodní strany panelu v jeho prostředku. Nechybí samozřejmě tlačítko pro automatické seřízení vstupního signálu, které se v dnešní době stává již prakticky standardem. Na pravé straně pak můžete vidět indikační LED, která při zapnutém stavu svítí zeleně a při spánkovém režimu oranžově.

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz


Detailní pohled na sadu ovládacích tlačítek.

Narozdíl od dvou posledně testovaných panelů zde máme konečně digitální vstup v podobě DVI, kterému navíc sekunduje jeden D-Sub port. Navíc je zde obsažena specialitka, která je většinou přítomna až u panelů vyšší střední třídy - všímaví čtenáři již jistě tuší, že se jedná o USB HUB se čtyřmi porty - dva u konektorů a další dva pak na levé straně panelu. Jsou tak ideálně přístupné například pro flash-disky apod.

Hewlett Packard L1955 - další univerzální 19''
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na konektory - postačující nabídka.

Hewlett Packard L1955

úhlopříčka19" s poměrem 5:4
LCD matrice MVA
pozorovací úhly176° / 176°
doba odezvy16 ms
jas250 cd/m2
kontrast1000 : 1
obrazová frekvence30 - 94 kHz horizontální , 48 - 85 Hz vertikální
nativní rozlišení1280 x 1024
počet barev16,7 mil
vstupyD-SUB, DVI
PIVOTano
seřízení výškyano
audione
montážní bodyVESA 100mm
hmotnost7,5
záruka24 měsíců
USB HUBano
specialityne
Cena bez DPH7070 bez DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama