Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům

Vzpomínka na VGA aneb čest padlým hrdinům

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 8. 2020 12:00 61

Seznam kapitol

1. Přes anténu do televize 2. Když bylo VGA super 3. Jeden standard pro všechny 4. Digitální kvalita 5. Z televize do PC 6. Chaos. A zbytečně.

Standard VGA byl přelom. Dvacet let nám dovoloval prakticky každý počítač ke každému monitoru, aniž bychom museli řešit převodníky z převodníků. Modrý patnáctipinový konektor najdete na monitorech dodnes. Vrátí se nám podobné časy?

Reklama

Za dávných časů se monitory připojovaly k počítačům všelijak. U domácích počítačů to byl obvykle anténní vstup UHF, takže počítač obraz vytvořil do analogové podoby, namoduloval ho do formátu televizního vysílání té dané oblasti, poslal po kabelu, pokud jste to měli složité, tak to šlo ještě přes anténní rozbočovač, pak do televize, tam se demodulovala obrazová složka a pak se to vykreslovalo. Obraz vypadal podle míry složitosti zapojení a podle toho, jak (ne)kvalitní televize to byla – mohlo to být slušné, ale taky úplně děsné.

Kvalitnější výstup nabízely počítače, které měly klasický videovýstup přes cinch anebo S-Video, tedy dělený na jasovou a barevnou složku. Ty nejlepší počítače byly vybaveny poměrně obludným kabelem SCART, který mohl nabízet buď pouze kompozitní anebo S-Video výstup, ale taky mohl nést plné RGB. A plné RGB – to bylo něco! Konektory SCART byly navíc vybaveny lepší televize, které jste tak mohli konvertovat na monitor vyšší kvality.

U profesionálních systémů panoval podstatně větší chaos. Měli jsme tu spoustu velmi specifických konektorů, někdy pro konkrétní kombinaci počítače a monitoru. Měli jsme kompozitní výstupy, dokonce existovala i „domácí PC“ s televizním modulátorem – s tím se ale nedalo moc pracovat, protože řada programů prostě počítala s tím, že obraz je zřetelný a kvalitní.

Pak jsme tu měli „profesionální“ konektory, jako je DB13W3, který je k vidění na pracovních stanicích SGI anebo u stanic Sun Microsystems. Tento konektor v podstatě odděloval ty drahé profesionální monitory od těch pro, ehm, méně náročné využití. A aby se to nepletlo, některé firmy, jako Atari, si pro svoje vlastní monitory vymysleli vlastní třináctipinový konektor HD15, nepodobný ničemu, co jsem kdy viděl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama