MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz

Petr Diviš

Petr Diviš

13. 3. 2018 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, ergonomie a možnosti připojení 4. OSD nabídka – možnosti nastavení
5. Barvy, pozorovací úhly a podsvícení 6. Hry a odezva při 60 Hz a 144 Hz 7. Hry a odezva v režimu FreeSync 8. Závěr – hodnocení

MSI doplnilo portfolio svých herních komponent i o monitory. MSI je na tomto poli nováčkem, a tak jsme se podívali na nejzajímavější model v nabídce: MAG27CQ. Ten nabízí 144Hz panel s rozlišením 2560 × 1440 a podporou FreeSync. Dále se pyšní odezvou 1 ms a rozšířeným gamutem na 110% sRGB. A to vše za vynikající cenu.

Reklama

Velcí výrobci herních komponent se snaží svými produkty pokrýt celý trh. Od jedné značky tak můžete mít kromě základní desky a grafické karty, také myš, klávesnici, PC skříň a i samotný monitor. A právě herní monitory jsou to, co MSI v nabídce ještě do nedávna chybělo. Nyní i MSI může nabídnout ke svému hernímu PC i vlastní monitory od velikosti 24 do 32 palců. V dnešní recenzi se podíváme na asi nejzajímavější model v nabídce: MAG27CQ.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitor využívá panel s technologií VA (Vertical Alignment). Přesněji by mělo jít o panel z produkce Samsungu, takže se jedná o SVA technologii. Se SVA panelem jsme se už setkali v recenzi herního monitoru Samsung C27FG70 – vůbec prvního herního monitoru nabízející široký gamut díky kombinaci podsvícení LED s Quantum Dot. Protože MSI MAG27CQ je založeno nejspíše na stejném panelu, jaký najdeme v nových sériích Samsungů CHG, dá se očekávat i také pokrytí širšího gamutu.

MSI v oficiálních specifikacích na svých stránkách uvádí: True colors – NTSC 85% & sRGB 110%. U testovaného Samsungu bylo 125% sRGB, takže v tomto ohledu by se dal očekávat pouze mírně lepší sRGB rozsah. Jak uvidíte dále, je to ale naopak. Díky tomu můžeme očekávat při hraní her lépe prokreslené barevné odstíny. U herních monitorů širší Gamut většinou vítán – unožuje lépe odlišit různobarevné jednotky od okolí.

MSI Optix MAG27CQ: výhodné herní VA LCD s FreeSync a 144 Hz
i Zdroj: PCTuning.cz

U herních monitorů je také důležitá odezva. Tu MSI uvádí, stejně jako Samsung, na úrovni 1 ms. Pokud jste četli naši recenzi na Samsung C27FG70, tak je vám už předem jasné, že se jedná o výmysl. Milisekundu VA panely (nejpomalejší LCD technologie ze všech) ani zdaleka nestíhají. Nicméně s dobře nastaveným overdrive by mohl MSI MAG27CQ klidně dosáhnout mírně lepších výsledků.

I v dalších parametrech je monitor až nápadně podobný Samsungu – 144Hz elektronika, 1800R zakřivený panel, a podpora FreeSyncu. Jedinou podstatnou změnou je vyšší rozlišení 2560 × 1440. To je považováno na 27" displeji za ideální. Rozlišení 1920 × 1080 na 27" displeji už je příliš hrubé, zvláště na panelech s technologií VA, které mají specificky hrubou masku (díky doménovým subpixelům).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama