Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

7. 2. 2018 03:00 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Trocha teorie 3. DEV1S SPECTRUM GAMER 4. GUNNAR Gaming Collection FPS designed by Razer, onyx/ amber
5. GUNNAR Office Collection Intercept, onyx/ crystal 6. Arozzi Visione VX-200 Black 7. Porovnání odstínů 8. Závěr

Určitě jste už o nich slyšeli. Zázračné brýle k PC, které změní vaše uslzené oko na optický systém Terminátora. Ne tak doslova, ale slibují mnoho. Menší únavu očí, lepší reakce, větší produktivitu a tak dále. Ale je to skutečně tak nebo jde jen o dobrý marketing? Vyzkoušel jsem proto několik brýlí, abych záhadě přišel na kloub.

Reklama

Úvod

Zrak je nejdůležitější lidský smysl, protože jím přijímáme nejvíc informací. Údajně až 80 procent, abych byl přesný. Není od věci proto oči chránit a pečovat o ně. Ne se v nich šťourat prstem od oleje či v opileckém opojení odpalovat z úst rachejtle. Přesto my všichni, kteří trávíme stovky a tisíce hodin zíráním do monitorů a televizí, jim dáváme pěkně zabrat. V noci často při maximálním jasu obrazovka září do tváře jako Fukušima a neustálé strnulé ostření na jednu vzdálenost značně unavuje.

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Téměř každý pravděpodobně zažil bolení hlavy a pálení očí po dlouhé práci nebo pařbě. V extrémním případě z vyschlých očí místo slz kane písek a v hlavě trpaslíci drtí stěny lebky mocnými pulzujícími údery. Jelikož sám dřepím před monitorem prakticky neustále, napadlo mě tedy otestovat několik PC brýlí, které by měly většinu z těch trýznivých věcí eliminovat. Naštěstí na oči tolik netrpím a dioptrické brýle nenosím, ale už mi dávno není dvacet (ba ani třicet), tak proč očím nedopřát trochu péče. Samozřejmě pokud někoho pravidelně bolí hlava a oči z dvacetihodinové šichty za monitorem, nelze očekávat, že koupí brýlí se to vyřeší. V první řadě je dobré očím dopřát odpočinek a jiné světlo, než to umělé. Nebo své bulvy protáhnout oční gymnastikou. A když to nepomůže, vydat se za odborníky.

PC brýle, ať herní nebo kancelářské, by měly podle reklamních materiálů mírnit únavu, zvyšovat ostrost a kontrast, minimalizovat odrazy a filtrovat UV záření. Obvykle je v PR masáži ještě něco navíc, například „Vaše reakce ve hře budou rychlé jako nikdy předtím.“ (DEV1S), nebo „zdůrazňují detaily a vizuální vjemy každého, kdo pracuje s počítačem“ (Gunnar). K testování mám zapůjčené čtyři kousky od firem Gunnar, Arozzi a DEV1S. Tři z nich jsou určené pro hráče a jeden typ od Gunnaru pro kancelářské krysy.

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Gunnar Optiks je zřejmě nejznámější společnost s nejširší nabídkou skel. A také nejstarší, založena byla v roce 2007 v USA. Arozzi je o dost mladší (2013) švédská firma, která nenabízí jen brýle, ale i další pařanské harampádí jako židle, mikrofony nebo stoly. A nakonec mladá firma DEV1S (2014), za kterou stojí slovenský zápasník v Counterstrike 1.6 s přezdívkou DEV1.

Čtyřikrát brýle k PC: na cestě za lepší podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama