rychlost-a-kvalita-17-lcd-panel-samsung-710t
Monitory Článek Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T

Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T

Petr Válek

Petr Válek

10. 3. 2005 00:00 85

Seznam kapitol

1. Samsung 2. Design a ovládání 3. Testy a závěr

LCD panely pokročily zase o něco dále a jejich prodeje u obchodníků naznačují, že je to s jejich kvalitou stále lepší. Dříve nebo později po LCD monitoru sáhne mnoho běžných uživatelů od hráče, přes programátora či jen interneťáka. Jelikož recenzí na LCD panely není nikdy dost, rozhodli jsme se otestovat výrobek firmy Samsung, 17" LCD panel 710T, který je u nás v prodeji již od srpna 2004 a zatím jej předchází velice slušné ohlasy. I když jste recenzi na tento model na českých www mohli vidět, tak podle hesla "kdo neuvidí, neuvěří" vám recenzi přinášíme i zde.

Reklama
Rychlost a kvalita: 17" LCD panel Samsung 710T
i Zdroj: PCTuning.cz

Firma Samsung je kvalitou svých monitorů známá široko daleko, ať už šlo o monitory CRT nebo od nástupu plochých panelů o monitory LCD. Její jméno zaslechla široká veřejnost také z trhu se spotřební elektronikou, jdou jí i mobilní telefony, digitální fotoaparáty a další. Dnes však budeme pitvat možnosti a kvalitu jednoho z LCD monitorů, modelu 710T.

Jak vybrat ideální LCD?

Hledání ideálního LCD panelu pro běžného uživatele je přes velký výběr poněkud obtížným oříškem. Základním parametrem, pro který je třeba se rozhodnout je úhlopříčka. Velkým nedostatkem, kterým trpí každý ze starší generace CRT monitorů je viditelná úhlopříčka. Jednoduše řečeno jde o to že pokud si koupíte CRTčko s úhlopříčkou 17", díky technologii výroby se oněch 17 palců nedočkáte. Vaše viditelná úhlopříčka bude mírně nad hranicí 16".
Tento problém naštěstí u LCD monitorů odpadá, dá se říci, že koupí LCD panelu s úhlopříčkou 17" dostanete téměř úhlopříčku rovnající se viditelné úhlopříčce 19" CRT monitoru.
 
Další jeden z nejdůležitějších parametrů je doba odezvy. Pokud si pořídíte panel s vyšší dobou odezvy, můžete být velice zklamáni. Při sledování filmů nebo hraní her totiž může docházet k laicky řečeno duchování. Jde o to, že princip zobrazování u LCD je jiný než u CRT monitorů. V jednoduchosti se to dá vysvětlit tak, že mezi rozsvícením a zhasnutím jednotlivého tekutého krystalu proběhne jistá doba, které se říká response time, tedy doba odezvy označovaná v milisekundách. Někdy se dokonce uvádějí oba časy pro rozsvícení (rise) a zhasnutí (fall) pixelu, součet je však určující.
Technologie výroby však pokročily a tyto doby se dramaticky snížily. Pokud tedy chcete monitor na hraní, rozhodně nekupujte nic s dobou odezvy 16ms a větší, v ideálním případě doporučuji 12ms a méně (v ideálním případě zkontrolujte googlem zda nenaleznete recenzi LCD panelu, o kterém uvažujete! A to proto, že výrobci si mnohdy na parametrech rádi přidávají).
V neposlední řadě je třeba se zaměřit na jas a kontrast. Hodnoty nad 500:1 v případě kontrastu a jasu nad 300cd/m2 se dají považovat za optimální. Čím vyšší však budou tyto hodnoty, tím lépe.

Důležitým faktorem jsou také úhly pohledu. Opět díky použité technologii při pohledu ze stran na obrazovku dochází k výrazné ztrátě jasu a zkreslení barev (v extremních případech obraz přechází do negativu). Ideální hodnoty úhly pohledu by se měly pohybovat okolo 130-140° jak horizontálně tak vertikálně.
U některých starších panelů díky špatným úhlům pohledu docházelo dokonce ke zkreslení barev při pohledu na střed LCD. Jistá mírná barevná nehomogenita (nejednorodost) je jednodušším panelům dokonce vlastní - souvisí totiž s dříve zmíněnými pozorovacími úhly (ty například způsobují, že některé světlé barvy mají v horní části panelu jinou sytost, nebo dokonce odstín, než v části dolní, kterou pozorujeme pod jiným úhlem).
Barevná nehomogenita není při běžné práci nijak zřetelná, avšak panely trpící tímto neduhem (téměř všechny starší a některé nejlevnější typy TFT panelů) se příliš nehodí k editaci fotografii a grafiky. Dalším problémem je nerovnoměrnost zadního osvětlení (back light). Ta se dokonce zesiluje po určité době provozu - takto postižený panel vypadá jako politý světlou kávou: některé části obrazu jsou mírně zašedlé (mají menší jas). Viníkem je prosvětlovací výbojka, která má, ve srovnání s monitorem, mnohem nižší životnost (cca 3-5 let svícení).

Další parametry, které je třeba před koupí zvážit je možnost natočení monitoru na výšku pivot (hodí se pro práci s dokumenty aj.), komfort obsluhy a také zda je možno panel připojit jak pomocí klasického D-Sub konektoru, tak i pomocí DVI-D. Starší D-Sub je propojením analogovým, které je závislé na grafické kartě, což znamená, že starší karty mohou díky nekvalitním filtrům obraz LCD panelu poněkud poškodit. Naopak připojení pomocí DVI-D je digitální a díky tomu odpadá problém s kvalitou obrazu. Toto propojení (mají ho dnes takřka všechny prodávané grafické karty) je rozhodně šťastnějším řešením než připojení analogové, obraz je pak o mnoho ostřejší a také subjektivně mírně rychlejší.
Design je už záležitosti čistě věcí každého z uživatelů a proto bych se v něm nepitval. Pojďme se podívat raději na parametry dnes testovaného panelu.

Klady LCD monitorů, které nemohu nezmínit, je také menší energetická náročnost, menší váha, rozměry a hlavně v porovnání s monitory CRT zdravotní nezávadnost. Přejděme ale už k panelu samotnému.

Samsung 710T - parametry

Jde o panel s úhlopříčkou 17", který se nabízí v několika klonech, kdy je třeba si dát pozor na písmenko za číslem modelu. Jde o následující modely:

  • model 710N - odezva 12ms, D-sub
  • model 710V - odezva 16ms, D-sub
  • model 710M - odezva 25ms, D-sub, repro a mikrofon
  • model 710T - odezva 12ms, D-Sub/DVI, pivot
  • model 710TM - odezva 12ms, D-sub/DVI, pivot, repro a mikrofon

Jak vidíte číslo modelu není až tak určující a je třeba si opravdu pohlídat, co opravdu kupujete.

Velikost obrazu

 17 palců
Typ displeje  a-si TFT/TN
Velikost obr.bodu  0,264 mm
Pozorovací úhly  160°/160°
Doba odezvy  12ms
Jas  300cd/m2
Kontrast  600:1
Obrazová frekvence  

Horizontální

30-81kHz (analog), 30-63kHz (digital)

Vertikální

56-75Hz
Doporučené rozlišení 1280x1024
Počet barev  16,2 miliónu
Vstupy D-Sub (analog), DVI-D (digital)
Spotřeba 34 W
Rozměry 371 x 406 x 190 mm
Váha 6,3 kg 
Záruka 36 měsíců
Speciality Pivot, VESA, MagicTune & MagicBright, TCO´99
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama