17-elegan-s-cteckou-pamet-karet-benq-fp791
Monitory Článek 17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791

17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

14. 6. 2004 00:00 56

Seznam kapitol

1. BenQ - ben co? 2. BenQ FP791 - design 3. BenQ FP791 - testovací obrazce 4. Doba odezvy, praktické testy a závěr

Tento plochý panel by mohl ihned startovat v soutěži o nejzajímavější počítačový design. Dáša ihned po jeho vybavení prohlásila, že takový kousek by na svém stole rozhodně přivítala, typické pro ni bylo, že obraz ji v zásadě vůbec nezajímal. Ostatní se zase zahleděli do dokumentace: doba odezvy 16ms, jas 350 cd/m2, kontrast 450:1... to věru nevypadá zle. Pojďme tedy panel zapnout a zjistit jestli za sladkým designem a papírovými předpoklady vězí skutečné zlato.

Reklama

Za vznikem firmy BenQ stojí podobné důvody jaké vedly ke vzniku "nové" třídy procesorů AMD Sempron, kdy se firma AMD rozhodla ještě důrazněji oddělit procesory střední třídy od výkonných Athlonů. V případě BenQ byla matkou nové společnosti tchajwanská společnost Acer, která se rozhodla, že svou divizi počítačových komponent osamostatní a přejmenuje na něco co bude trochu znít jako anglické "thank you" (správná výslovnost by se měla blížit "benk-jú").

Krok to byl poněkud riskantní - decentní logo Acer na monitorech a optických mechanikách vystřídalo neznámé logo napsané tučným hranatým písmem...

17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791
i Zdroj: PCTuning.cz

To hlavní však výrobkům BenQ zůstalo - vysoká kvalita a zajímavé nápady (jako v případě testovaného panelu). A jen díky tomu můžeme sledovat důkaz, že slavný název není pro tržní úspěch rozhodující. BenQ se u odběratelů zapsal tak dobře, že dnes dokonce vykračuje ze stínu původní společnosti - mimo tradiční TFT panely, projektory, skenery a optické mechaniky vyrábí také fotoaparáty, přehrávače mp3 a dokonce i mobilní telefony. Největším překvapením je asi výroba notebooků BenQ.

BenQ FP791

Pokud předchozí odstavec vyvolává dojem, že BenQ vybudoval velké impérium prakticky z nuly, pak to jistě neplatí o LCD panelech - tam se totiž určitě čerpalo z dlouholeté zkušenosti Aceru. V současné nabídce TFT panelů BenQ figuruje 22 typů - takovou šíři nabídky nemají ani mnohem více renomovaní výrobci.

Testovaný typ pak patří do řady "Jewel" (šperk), proč asi? :-)

17" elegán s čtečkou paměť. karet: BenQ FP791
i Zdroj: PCTuning.cz

FP791

Mimo nadčasového designu přináší FP971 ještě několik dalších "vychytávek", mezi nejzajímavější patří výměnné moduly které je možné instalovat v zadní části panelu - i když dosud je k dispozici pouze čtečka paměťových karet nazvaná "Photo frame".

Je škoda, že se do panelu nepovedlo integrovat plnohodnotný TV tuner - ten je volitelný jako externí modul, i když musím uznat, že je asi nejhezčí z těch, které jsem viděl:

Začněme však pěkně od začátku - od designu...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama