skryta-servisni-nastaveni-osd-u-monitoru
Monitory Článek Skrytá servisní nastavení OSD u monitorů

Skrytá servisní nastavení OSD u monitorů

Redakce PCT

Redakce PCT

19. 4. 2004 00:00 160

Doplněno: Z uživatelského hlediska můžeme monitory rozdělit na monitory s analogovým (dříve) a digitálním (dnes) ovládáním. Digitální ovládání bylo pak prve realizováno mikrospínači s kontrolními LED diodami - trendem poslední doby je již ovládání pomocí (on-screen menu). A toto OSD menu nebývá jen jedno, u mnohých dnešních monitorů lze najít ještě jedno skryté, tvz. servisní menu...

Reklama

Od potenciometrů k tlačítkům OSD

U posledního testu monitoru ADI 950 vyplynula v diskuzi možnost "otevření" servisního menu monitorů. Jelikož servisní menu otevírá expertům další prostor pro optimální vyladění obrazu a amatéry vede na tenký led, kdy nevědí co činí, rozhodli jsme se obnovit a aktualizovat jeden menší článek na toto téma.

  • První monitory měly nastavení obrazu analogové, obdobné nastavování TV přijímačů. Vše se tehdy řídilo pomocí potenciometrů (velikost, poloha obrazu apod.). Doplňující "servisní" funkce byly přednastaveny v továrně, a to pomocí trimrů (uvnitř monitoru).
  • Pak přišly první monitory s digitálním ovládáním tlačítky, hodnoty nastavení se uchovávaly v nonvolativních pamětech (EEprom, Flash), které již svou kapacitou umožnily uchovávat více parametrů, a navíc pro každé rozlišení a opakovací frekvenci zvlášť. Mnohá nastavení však stále zůstávají na trimrech uvnitř monitoru...
  • S novějšími monitory přichází i OSD (zpětná vazba nastavení přímo na obrazovce) a také i většina "servisních" parametrů je uložena v pamětech a tedy digitálně. Tato nastavení se mění buď přes vlastní servisní rozhraní (konektor uvnitř) nebo přes skryté servisní OSD menu. Analogová nastavení trimry zůstavají jen u levnějších modelů pro nastavení ostření a konvergenci.

Cílem digitalizace je nejenom snížení nákladů nahrazením elektromechanických součástí mikroprocesorovým řízením, z nové koncepce taky plyne bohatší paleta možností nastavení. Avšak zkušenosti výrobců ukazují, že příliš aktivní laik je pro vysoce sofistikované nastavení nepřítelem číslo jedna. Proto je část nastavení často skryta.

Je samozřejmě na každém výrobci, jestli vytvoří speciální servisní menu, nebo umožní uživateli plnou kontrolu již v základním menu... nebo dokonce neumožní žádné podrobné nastavení interních parametrů.

Normální OSD menu

Skrytá servisní nastavení OSD u monitorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Normální a servisní OSD menu

Skrytá servisní nastavení OSD u monitorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktivace servisního menu

  • vypnout monitor,
  • počkat alespoň 15 vteřin,
  • držet tlačítko jímž se aktivuje OSD menu (typicky Menu) a zapnout monitor,
  • vstoupit do menu a využít případných dalších nastavení obrazu.

Pozor, v servisním menu jste na cizím území! Je určené především servisním technikům, v žádném případě není vhodné hrát si zkusmo s jednotlivými položkami, zejména pokud nevíte co znamenají. Většina továrních nastavení je optimálních a není důvod je jakkoliv měnit. Pokud monitorům rozumíte a máte s monitorem konkrétní problém (máte na celé ploše například "rozjetou konvergenci") a tušíte, že by to mohlo servisní menu spravit, stojí to za zkoušku, jinak ruce pryč!

Před jakoukoli změnou si vždy opište původní hodnoty - většinou totiž chybí možnost vrátit se k původnímu nastavení. Standardní nastavení v servisním menu mohou mít navíc i změněnou funkci a rozsah nastavení.

Jelikož někteří lidé jsou nepoučitelní (jak ukazuje zkušenost se stále kolujícími viry využívajícími lidské blbosti a také spousta žádostí o pomoc po špatném flashování BIOSu nebo firmwaru) připomenu ještě jednu užitečnou zásadu: "neopravuj něco co není pokažené".

Co lze u některých monitorů nalézt?

  • ADI (od roku 99, mají v menu prázdný řádek), pokročilejší nastavení geometrie, linearita, moaré, vyvážení barev, paralelogram,
  • KFC 1786, pouze demo ukazující co lze ladit,
  • MAG DJ530, podařilo se zlepšit barevné podání vyvážením barev,
  • Hyundai, pokročilá geometrie rohů, linearita, ostření, Black level... - u přesvíceného modelu V770 se nastavením Black level podařilo zlepšit barevné podání a černá se stala černou,
  • Nokia 445PRO - heslo je (snad) 0000
  • Hyundai DeluxScan B790
  • Relisys (OSD se aktivuje v předposlední položce Menu - sejděte na poslední řádek nabídky a držte tlačítko dolů dokud se neobjeví Service Menu)
  • všechny monitory Viewpoint,
  • Nokia 447ZiPlus - k dispozici je nové, přehlednější menu...

Poznámka: u monitorů ADI a Hyundai se v průběhu zapínání po stisknutí tlačítka Select (místo tl. Menu) vypne šetřící režim monitoru - monitor pak nevypíná. Zpět se dostanete (podle informací ADI) tak, že v informační obrazovce OSD (v záložce kde se vypisují frekvence) stiskněte tlačítko Select a držíte ho tak dlouho dokud se monitor nevypne.

Postupy zde uvedené jsou pouze informativní. Nikdo vám nezaručí, že svým zásahem nezhoršíte současný stav. Veškeré Vaše činnosti jdou tedy pouze na Váš vrub :-( Pokud něco provádíte, musíte mít vědomí toho, co vašim zásahem měníte.

Do diskuze napište o dalších typech monitorů se skrytým OSD.

Autor: Helium, helium.webz.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama