Monitory s vysokým rozlišením: Proč už je u PC dávno nemáme?
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Monitory s vysokým rozlišením: Proč už je u PC dávno nemáme?

Monitory s vysokým rozlišením: Proč už je u PC dávno nemáme?

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

31. 7. 2014 03:00 50

Seznam kapitol

1. 1366×768 je stále s námi 2. PPI, 720p, 4K - udělejme pořádek v těch rozlišeních! 3. PPD a Retina: správné označení, nebo jen povedený marketing? 4. Jak jsme rostli s rozlišením 5. Hardwarová omezení
6. Operační systém 7. Aplikace, ach ty aplikace 8. Hry a web 9. Existuje řešení? 10. Bude to boj

Rozlišení 4K se začíná drát do domácností, 1600p a 1440p je k dostání už několik let, nyní se objevuje i ve špičkových telefonech. Jak je tedy možné, že přední výrobci dodávají notebooky i stolní LCD s rozlišením 1366×768 bodů? Může za to cena? Vězí za tím zpětná kompatibilita? Nebo je to úplně jinak?

Reklama

Mohli byste se ptát, proč se tímto tématem vysokých rozlišení zabýváme právě teď. Je to jednoduché. Zatímco se výrobci mobilních zařízení předhánějí v displejích s ukrutným PPI, tak i na profesionálních noteboocích předních výrobců jako je Dell, HP nebo i Lenovo stále dominují HD rozlišení. Za tím musí být nějaké racionální rozhodnutí, přece na drahých strojích nebude výrobce šetřit na tak významném prvku jako je LCD panel?!

Profesionální 15palcový notebook od Dellu je ve standardní výbavě dodáván s 768p displejem.
i Zdroj: PCTuning.cz
Profesionální 15palcový notebook od Dellu je ve standardní výbavě dodáván s 768p displejem.

Naopak z druhé strany se k této problematice dostaneme, když náhodou pořídíme jeden z mála UltraBooků s rozlišením daleko přesahujícím FHD nebo dokonce QHD. Pokud jste už někdy měli možnost pracovat s takovým zařízením, tak mi dáte za pravdu, že ve standardním nastavení Windows (DPI je 100 %) jsou ikonky, text i obrázky tak titěrné, že na jejich rozšifrování potřebujeme lupu.

Lenovo Yoga Pro 2 používá IPS panel s rozlišením 3200×1800.
i Zdroj: PCTuning.cz
Lenovo Yoga Pro 2 používá IPS panel s rozlišením 3200×1800.

Přechodné období mezi 1366×768 a 4K, které se dotýká čím dál více uživatelů, je poměrně nepříjemné. O to horší je situace u těch, kteří pracují s nějakými staršími technologiemi, aplikacemi, weby, anebo jen hrají hry jako je Diablo 2. Zatímco řada nových strojů vnutí uživateli LCD s vysokým rozlišením a nechá ho na holičkách v tom, jak se s tím má vypořádat, tak z druhé strany pořád vycházejí další a další zařízení s rozlišením jako z roku 2004. Jaké je správné rozhodnutí uvědomělého uživatele? Sáhne po panelu s vysokou hustotou bodů, nebo zůstane věrný standardům minulým? Jaká úskalí na něj číhají a co mu bude znepříjemňovat jeho virtuální život nejvíce? Dnes budeme 4k-skeptičtí, abychom nastínili problematiku vysokého rozlišení i běžnému uživateli.

Zmínili jsme pojmy jako je PPI, HD rozlišení nebo 1440p. Aby v tom nebyl zmatek a čtenář nežil v omylu, tak si je vysvětlíme, než se pustíme do problematiky 4K a jiných vysokých rozlišení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama