microsoft-sidewinder-herni-mys-ms-bez-razeru
Hardware Článek Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"

Filip Eckstein

Filip Eckstein

12. 11. 2007 01:00 17

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Software, funkce a tuning 4. SideWinder v praxi, závěr

Světlo světa spatřila další profesionální herní myška. Tentokrát se mrkneme na jeden z nejsofistikovanějších modelů pocházející z dílen společnosti Microsoft. Nový SideWinder je totiž nejenom zajímavou alternativou pro gamery, ale také přichází s takovou cenovou hladinou, která v této oblasti herních myší je na poměrně přijatelné úrovni. Pojďme se jí tedy podívat trochu na zoubek...

Reklama

V oblasti kvalitního herního příslušenství hrála společnost Microsoft v poslední době spíše méně významnou doplňkovou roli. Časy, kdy Microsoft v oblasti počítačových periferii (a tím nemyslím jen myši, ale především volanty a joysticky) diktoval trendy (a nechal si za to řádné zaplatit), jsou už dávno pryč - ještě pamatuji svojí první bezdrátovou optickou myš MS "IntelliMouse Explorer", která mě před pár lety stála přes 2 tisíce Kč. Směr a trendy herního hardware dnes určují jiní - a co si budeme povídat, je to zejména společnost Logitech, která manažerům divize "Microsoft Hardware" připravuje další a další bezesné noci.

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"
i Zdroj: PCTuning.cz

Když Microsoftu na poli specializovaných myší začal ujíždět vlak, spojil se na čas s "menším ďáblem", se společnosti Razer, a výsledkem tohoto spojení byla herní myš Microsoft Habu. Od Razeru podědila snímač a elektroniku, Microsoft je zase otcem vzhledu této herní myši.

Imaginace: Jednoho krásného letního dne si myšky Habu za výlohou místního "gamestoru" všiml CEO Microsoftu Steve Ballmer, a otázal se na poradě, kdyže si do svého portfolia zařadili tu "zeleně-hadí" firmu Razer - odpovědí bylo že... nikdy, a že na brzkou akvizici to ani nevypadá. Zavládlo trapné ticho, při kterém bylo téměř slyšet klesající půlroční prémie manažérů HW divize. "S těmito hochy můžete spolupracovat dál, ale koukejte, abyste na trh uvedli vlastní herní myšku - jo, a nesmí vypadat jako Habu, máme přece na víc! - penězi ani lidmi nebudeme šetřit - sežeňte ty nejlepší inženýry a vynikající hráče - jo, a ať se vrátí sláva řady "SideWinder" - takový volant i joystick jsem kdysi měl doma i já" ...uzavřel situaci Steve.

A jak řekl, tak se i stalo... a na trhu se před několika měsíci objevila nová herní myš Microsoftu, která si z Habu ani předchozích myší nebere ani ten nejmenší prvek - vše bylo zásadně přepracováno. Je zcela unikátní a je to i požadovaný "SideWinder".

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme se podívat na to, jak to dopadne, když máte dostatek schopných lidí a především peněz.

Rozbalujeme

Nového SideWindera dostanete v červené krabici, jejíž vrchní papírová krytka pod sebou ukrývá výhled na bohatě vybavenou krabičku s příslušenstvím k myši. Abych byl upřímný, obal je udělaný tak, že prakticky jediným způsobem jak s ním zacházet je: "rozbalit a zahodit". Papírová část balení je totiž soustředěna do nepříliš pevné "okrajové lišty", která je "omotána" kolem pevného plastového základu, jenž ve svém nitru uchovává právě onu testovanou myšku. V čem je tedy vlastně háček?

Uchopíte - li totiž krabici jinak než oběma rukama rovnoměrně rozloženými po celé ploše balení, papírová lišta se vám začne bez varování deformovat až trhat, což je nepříjemné zvláště v případě, kdy bychom byli nuceni myšku z nějakého důvodu reklamovat.

Nebudu zde ovšem polovinu článku rozebírat nepovedené, avšak hezky vyhlížející, balení. Nyní se totiž mrkneme na výbavu, jíž spolu s myší v balení nalezneme.

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"
i Zdroj: PCTuning.cz

Ač to není na první pohled patrné, balení je poměrně křehké.

Jak jsem již výše zmínil, nový SideWinder je, stejně jako nedávno recenzovaná G9-ka, určen zejména náročným hráčům počítačových her, kteří mají rádi váhu své myši co možná nejvíce pod kontrolou. V tomto ohledu SideWinder tyto podmínky splňuje více než dostatečně. Důkazem toho je sada čtyř závažíček, jimiž je možné váhu myši bez větších problému korigovat. V poměrně těžké pogumované krabičce mimo jiné nalezneme také deset výměnných nožek (s rozdílným koeficientem tření), které se na myš aplikují "po pěti kusech". Hráč si tedy myšku může přizpůsobit opravdu obstojně.

Krabička však neslouží pouze pro uskladňovací účely, můžeme ji totiž využít také k uchycení a nastavení volné délky kabelu myši. K tomu nám poslouží úzké vedení na pravé hraně kvádrovitého šuplíčku, kterým kabel bez problému protáhneme. K dokonalému splnění tohoto účelu je vybavena také protiskluzovou "podrážkou". Výbava myši tedy v tomto ohledu obstála skutečně na jedničku.

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimo závažíček a výměnných podložek lze krabičku užít také jako úchytku pro kabel.

Problém je zde ovšem opět s ovladači myšky, které v balení (ne)nalezneme. Stejnou metodu použila i společnost Logitech u nedávno recenzované G9-ky. V příbalovém letáku nabádá uživatele k jejich stažení z oficiálních stránek společnosti. Je pravděpodobné, že uživatelé, kteří si koupí drahou profesionální hráčskou myš, rychlý přístup k internetu mít budou.

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovladače bychom v balení hledali jen stěží.

V balení už nic kromě samotné myšky nenalezneme. Zmíním však ještě paradoxní hardwarové požadavky, které nalezneme natištěné na krabici. Společnost Microsoft zde tvrdí, že k úspěšné instalaci myši je, mimo operačního systému Windows XP /Vista a USB portu, zapotřebí také jednotka CD-ROM. V příbalovém letáku se ovšem dozvíme, že příslušné ovladače je třeba stáhnout z internetu, o čemž se také hned pod požadavkem CD mechaniky zmiňují - "K instalaci softwaru je vyžadován přístup k internetu." Že by se jednalo o nějaké starší krabice, které přiloženým CD s ovladači ještě disponovaly a přístup k internetu byl vyžadován pouze z důvodu registrace? ...nebo jen lenost designérů, jež se neobtěžují tabulku hardwarových požadavků, pozůstalou ze starších modelů, přepsat?

Specifikace Microsoft SideWinder Mouse

Microsoft SideWinder - herní myš MS "bez Razeru"
i Zdroj: PCTuning.cz
specifikaceMicrosoft Sidewinder Mouse
snímačlaserový; rozlišení 2000 DPI
snímková frekvence7080 fps
maximální zrychlení20g
maximální rychlost1.15 m/s
přenos USB500 MHz
rozměry129×78×42 mm
hmotnost162 g
délka kabelucca 2m
podporovaný operační systémMicrosoft Windows Vista /XP
životnost tlačítek9 miliónů stisků (boční 10 miliónů stisků)
životnost kolečka myši85 000 otáček ve směru nahoru; 300 000 otáček ve směru dolů
features
  • čtyřciferný LCD displej
  • vyměnitelné nožky (3 sady = 15 kusů celkem)
  • vyměnitelná závaží (váha lze navýšit až o 30g)
  • podsvícená tlačítka
  • možnost rychlého přepínaní aktuálního rozlišení
orientační cenaasi 1600 Kč s DPH (listopad 2007)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama