logitech-g9-laser-mouse-nove-zelizko-v-hernim-ohni
Hardware Článek Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni

Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni

Filip Eckstein

Filip Eckstein

6. 11. 2007 01:00 30

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Software, funkce a tuning 4. G9 v praxi a závěr

Do redakce se nám konečně dostala jedna z nejočekávanějších profesionálních herních myší dneška. Ano, řeč je o G9 od firmy Logitech, jejíž pitvu vám již nějaký ten pátek slibujeme. Avšak kromě poměrně početně zastoupených kvalit má tento kousek také svá negativa. Chcete vědět jaká? Tak čtěte dál...

Reklama
Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni
i Zdroj: PCTuning.cz

Logitech se v poslední době marně díval na to, jak mu stále více náruživých hráčů přebíhá od jeho legendární myši G5 (a její bezdrátové verze G7), k radikálněji řešeným herním myším menších výrobců. U jiných firem hledali ergonomičtější tvar (líbivý vzhled je u herní myši to poslední, podle čeho si ji hráči vybírají), širší možnosti individuálního nastavení a preciznější snímač. Na tyto požadavky neměli u Logitechu dlouhou dobu odpověď - tedy až do uvedení modelu G9. Vrátí tato myš firmu Logitech zpět do srdcí profesionálních (i zapálených amatérských) hráčů?

Překvapení je pod povrchem

Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni
i Zdroj: PCTuning.cz

V první řadě zmíním balení, v němž se mi myška prodává. Gé devítka je totiž plná nových nápadů a vtipně řešený "show-time obal" je tou první inovací, se kterou každý zájemce přijde do styku (tedy v okamžiku, kdy intenzivně uvažuje o tom, proč ta, na první pohled jednoduchá myška, tolik stojí).

Na první pohled kompaktní krabici s myškou vystavenou za běžnou průhlednou "výlohou" lze totiž bez nutnosti následného rozbalování jednoduše "rozevřít" jako dětské leporelo a odhalit tak původně skryté "druhé patro". A právě tento obal symbolizuje hlavní myšlenku, kterou se konstruktéři snažili myši G9 vtisknout do genů, a ta zní: "Pod zdánlivě jednoduchým zevnějškem se skrývá, prvním pohledům skrytá, další vrstva inovací a nápadů" - právě na tuto myšlenku jsem v průběhu recenze narážel zas a znova.

V horním "výloze" je honosně vystavena samotná G9, přičemž v dolní polovině se společnost Logitech chlubí vyměnitelným "kabátkem" (gripem), novým prvkem, který určuje šířku, povrch a ergonomii myši. Provedení si tedy může každý uživatel nastavit sám dle své libosti a osobních preferencí. K tomu se však dostaneme později.

Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni
i Zdroj: PCTuning.cz


Po rozevření na nás vykoukne výměnný grip myši.

To však zdaleka není vše, čím je luxusní krabice vybavena. Jelikož je nová G9 navržena především pro náročné profesionální hráče, nechybí v ní samozřejmě ani kovová závažíčka pro "tuning hmotnosti". V nablyštěné hliníkové krabičce s logem myšky nalezneme osm závažíček (krabička záměrně vypadá, jako by nesla malé stříbrné cihličky). Čtyři o váze 4g a čtyři o váze 7g. Jelikož lze do myši umístit maximálně čtyři závažíčka, osažitelné "zatížení" může dosáhnout hodnoty: +0 případně +4 až 28 gramů.

Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni
i Zdroj: PCTuning.cz


Závažíčka jsou přibalena ve stylové hliníkové krabičce.

Měl jsem silné nutkání napsat sem mimo jiné také to, že balení obsahuje "samozřejmě" také manuál s ovladači, nicméně kdybych tak učinil, lhal bych. V balení totiž žádné ovladače nenalezneme. Ovladače se stále vylepšují a výrobce nás skrze přiložený letáček nabádá k jejich stažení z oficiálních internetových stránek.

Myška samozřejmě funguje okamžitě po zapojení do USB (včetně některých hardwarem podporovaných funkcí), avšak pokud požadujeme kompletní funkčnost jako: vlastní profily a specifické nastavení, software je nutné dodatečně stáhnout si z internetu.

V tomto ohledu mě zaráží fakt, že některé dříve prodávané kusy G9-ky přibaleným médiem s drivery disponovaly. Co však Logitech vedlo ke změně metody poskytování ovladačů, se můžeme jen domnívat. Mohou za to snad problémy s původními ovladači? Mnou stažené z internetu se však jevily jako zcela bezproblémové...

Specifikace Logitech G9 Laser Mouse

Logitech G9 Laser Mouse - nové želízko v herním ohni
i Zdroj: PCTuning.cz


  • myš s kabelem určená především náročným hráčům
  • laserová technologie snímání
  • dva výměnné kryty (Wide Load, DryGrip)
  • teflonové podložky (životnost 250 km)
  • barevný LED displej
  • možnost doladit hmotnost (Weight-Tuning; max. +28g), "tvar" a aktuální rozlišení myši
  • vestavěná paměť na profily
  • 9 tlačítek (jejich životnost by měla podle výrobce být až 8 miliónů stisknutí)
  • rozlišení 200 - 3200 DPI
  • snímání 6,4 Mpx/s
  • maximální zrychlení 20G
  • maximální rychlost 45 - 65in za sekundu (záleží na povrchu)
  • dynamický koeficient klouzavosti 9 (testováno na dřevěném povrchu)
  • statický koeficient klouzavosti 14 (testováno na dřevěném povrchu)
  • váha cca něco málo přes 100g
  • rozměry cca 100 x 80 x 40 mm
  • "setrvačníková" MicroGear a klasická Hyper-Fast technologie skrolování (lze měnit)
  • certifikace Microsoft Windows Vista + podpora Windows XP (myška funguje i na Linuxu, avšak bez možnosti nainstalovat ovladače)
  • neobvyklé balení :)
  • cena cca 2300 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama