logitech-mx-revolution-koleckovy-revolucionar
Hardware Článek Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář

Filip Eckstein

Filip Eckstein

10. 10. 2007 01:00 31

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Použití v praxi (video příloha) 4. MX Revolution - software 5. Logitech MX Revolution - závěr

Myslíte si, že na dnešních počítačových myších už není kromě designu a multimediálních tlačítek co vylepšovat? V tom případě se mýlíte. Společnost Logitech totiž přišla na trh s myší, u níž slovo "revoluce" představuje její druhé jméno, doslova. V redakci jsme se jí tedy podívali na zoubek. Tak na co ještě čekáte?

Reklama

Logitech MX Revolution není žádnou novinkou - navíc jsme již jednou recenzovali. Vybrali jsme si ji znovu, abychom si na něčem zajímavém vyzkoušeli natáčení a publikování videozáběrů v článcích (v tomto případě jsme chtěli ukázat zajímavý "efekt setrvačníku" skrolovacího kolečka). Počítáme s tím, že se video bude v našich recenzích vyskytovat pravidelně - dnes začínáme třemi záběry v "domácí" kvalitě, v budoucnu počítáme s vybudováním speciálního videokoutku.

Když se mi do rukou poprvé dostala krabice s myší, nebylo nijak nutné ji složitě rozbalovat, abych se mohl přesvědčit o jejím obsahu. Přední kryt krabice byl totiž jištěný pouze magnetickými "dvířky", která šla bez jakýchkoliv problému odejmout. Zákazník se tedy může pokochat skutečným vzhledem myšky již v obchodě. Dost už ale polemizování, krabice je klasicky "Logitechácky" nazelenalá a na její spodní straně nalezneme skutečně nepřehlédnutelnou nálepku "Certified for Windows Vista". Všimněte si také nápisu "World's most advanced mouse" ("Nejvyspělejší myš na světe"), jenž je umístěný v levém dolním rohu krabice. Nápis je zde uveden hned ve třech jazycích ;-).

Dodatek: Pokochat se pohledem na myš je snadné ale... vyjmout ji ale z plastového krytu bylo už "jiné kafe". Přestože v krabici je přiložen návod, jak myš "správně" vyjmout, je třeba mít hodně silné nervy nebo alespoň trochu toho tolik potřebného štěstí.

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář
i Zdroj: PCTuning.cz


Balení je elegantní a přitom jednoduché. Svojí funkci tedy splňuje na jedničku.

Přijímač

Uvnitř balení nalezneme mimo samotné myší také rádiový (RF) přijímač, který je nezbytný k bezdrátovému provozu myši. Ten se svými rozměry podobá malému flashdisku, nicméně u společnosti Logitech jsme se už setkali i s mnohem menším provedením (kupříkladu přijímač u myši VX Nano, který z USB portu vyčnívá jen 7mm).

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář
i Zdroj: PCTuning.cz


Nezbytný USB RF přijímač využívající proprietární protokol firmy Logitech.

Přijímač se připojuje do USB portu ze kterého zároveň čerpá energii pro svůj provoz. I v tomto případě použila firma Logitech svou vlastní technologii přenosu dat - i když využívá pásmo 2.4GHz ve kterém "běhají" jak sítě WiFi tak i Bluetooth.

Poznámka: doma sám používám WiFi a žádné rušení a ovlivňování mezi myši a sítí (a vice versa) jsem nepozoroval. Dosah se omezuje na pokrytí jednoho (i velmi velkého) pokoje, tj. cca 5m.

Stojánek

Balení ovšem také obsahuje nabíječku s dobíjecím stojánkem. Ano, pochopili jste správně. V myši nejsou třeba žádné AA baterie. V jejích útrobách je totiž umístěný Li-Ion akumulátor (podobný jako u mobilních telefonů), který je třeba jednou za několik dnů dobít. Myš pak jednoduše vložíte do stojánku, který je připojený do malého externího zdroje (stojánek není spojený s počítačem a neplní funkci přijímače).

Akumulátor není (bohužel) vyměnitelný - jeho životnost by se podle údajů výrobce měla pohybovat 2-3 roky. Na jedno nabití vydrží akumulátor při běžném intenzívním "odpoledním používání" cca 5-6 dní, při energeticky náročnějším celodenním používání výdrž plně nabité myši neklesne pod 4 dny (výrobce uvádí výdrž až 7 dní).

Poznámka: Na otázku týkající se výměny baterii nám zastoupení Logitechu odpovědělo, že špatně fungující baterii vymění servis v záruční době (záruka je 3 roky) bezplatně.

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář
i Zdroj: PCTuning.cz


Nabíjení (spolu s indikátorem energie) je praktické.

Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na CD s ovladači a manuál s pokyny. Ovladače a konfigurační utility podporují operační systémy Windows XP, Vista (i 64bit) a MAC OS X 10.2.8 a vyšší. OS Linux se mezi nimi tedy bohužel nenachází.

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář
i Zdroj: PCTuning.cz


CD s drivery a manuál (ten je přeložen i do češtiny) jsou ve spodním "patře" obalu.

Specifikace Logitech MX Revolution

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář
i Zdroj: PCTuning.cz

  • 2,4 GHz bezdrátová technologie Logitech
  • laserový snímač 800DPI - vlnová délka 848nm
  • MicroGear a SmartShift technologie skrolování
  • rozměry 123 x 84 x 47mm
  • identifikátor kapacity baterie
  • 7 tlačítek
  • ergonomický design
  • certifikace Microsoft Windows XP / Vista (i 64bitové verze)

Představujeme MX Revolution

Logitech MX Revolution - kolečkový revolucionář
i Zdroj: PCTuning.cz

V následujícím krátkém videu vám představíme novou "revoluční" myšku ze všech pohledů. Z něj si pak můžete udělat předběžnou představu o rozměrech, vzhledu a ergonomickém držení v praxi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama