test-peti-laserovych-multifunkcnich-tiskaren-mfc
Hardware Článek Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)

Ali Hasan

Ali Hasan

28. 6. 2007 01:00 19

Seznam kapitol

1. Teorie laserového tisku 2. Metodika testu 3. Samsung SCX-4521F 4. Brother MFC-7420
5. HP LaserJet M1005 MFP 6. Canon MF4150 7. Konica Minolta PagePro 1380 MF 8. Závěr testu laserových multifunkčních tiskáren

Laserové tiskárny se svými pořizovacími náklady začaly vyrovnávat těm inkoustovým, a tak stále častěji míří kromě velkých firem i do malých kanceláří a do domácností. A protože kromě tisku každý jistě upotřebí i schopnosti kopírování a skenování, jsou hitem trhu multifunkční zařízení. Pět z nich v ceně do 12 000 Kč jsme podrobili srovnávacímu testu.

Reklama

Jirka Kwolek: v první verzi článku jsem mnohé čtenáře mystifikoval tím, že jsem v úvodních kapitolách (chybně, ale zato velmi aktivně) pojednával o barevném laserovém tisku - všechny testované přístroje přitom obsahují ČB laserovku + barevný skener.

Laserový tisk je tu od roku 1975, kdy firma IBM vyrobila první laserovou tiskárnu. Byl to však obří stroj určený pro sálové počítače. První tiskárnou, kterou bylo možné použít v kanceláři nebo doma byla až HP LaserJet z roku 1984. Pak už se trh rozvíjel velmi rychle a tak není divu, že dnes si můžeme vybrat produkty od více než desítky výrobců.

Začalo to kopírkami...

U zrodu této tiskové technologie stála společnost Xerox. Původně se nejednalo o tisk, ale o pouhé kopírování (pro které se vžil také název „xeroxování“). Předloha je prosvícena světlem výbojky, a to pak dopadá na světlocitlivý válec. Světlo tento válec ionizuje, takže vzniká elektromagnetický náboj. Na ionizovaných částech válce pak drží jemný prášek – toner, který je možné přenést na papír. Toner je pak ještě třeba na papír zažehlit prostřednictvím tlaku a vysoké teploty (to je také důvod, proč je tisk laserové tiskárny odolný vůči vlhkosti).

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz

Na rozdíl od kopírky je u tiskáren světlocitlivý válec osvětlován řízeným laserovým paprskem. Ten musí po řádcích projít celý válec (obrázek stránky kreslí jako analogový TV přijímač), teprve potom se elektricky nabitý světlocitlivý válec může nanést toner, jenž se v dalším kroku obtiskne na papír. Na rozdíl od inkoustovek proto laserové tiskárny nemohou přerušit tisk uprostřed stránky.

Laserové tiskárny a spotřební materiál

S inkoustovými tiskárnami je tu však jedna podobnost. Některé inkoustovky využívají jako spotřební materiál jen zásobník s inkoustem, u jiných spolu s inkoustem vyměníte inkoust +  tiskovou hlavu. Stejně tak u laserových tiskáren je často tiskový válec součástí tonerové kazety, u některých modelů se však obě části prodávají zvlášť.

Někdy je ještě nutné čas od času vyměnit nádobku s odpadním tonerem či zapékací válec, který slouží k finálnímu zažehlení toneru na papír. Tiskové náklady ve srovnání s inkoustem vycházejí téměř vždy lépe - výpočet skutečných nákladů je však někdy komplikovanější. Při koupi se tedy raději zeptejte, co všechno budete muset a vyměnit a za jak dlouhou dobu.

Co umí multifunkční centra (MFC)

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz

Základ MFC: 3 nebo 4 přístroje...

Jako multifunkční zařízení se zpravidla označují přístroje které zvládají tyto základní kancelářské úkony: tisk, kopírování dokumentů a skenování (skener je i v případě černobílých MFC barevný - důkazem jsou všechny testované přístroje). Někteří výrobci do MFC integrují navíc ještě faxový přístroj, který využívá tiskové mechaniky i skeneru (rozdíl je tedy hlavně v elektronice) - byť fax dnes stále více vytlačuje elektronická pošta.

Další funkce

Součástí softwaru obvykle bývá program pro rozpoznávání znaků, označovaný jako OCR (optické rozpoznávání znaků; Optical Character Recognition). Tyto programy dnes fungují se spolehlivostí okolo 98%, takže žádný tištěný text již není třeba přepisovat.

Doplňkem, který se stává součástí levných multifunkcí až v posledních letech je automatický podavač dokumentů, zpravidla na 30 listů. Dovolí vám skenovat a kopírovat nesvázané balíky dokumentů, aniž byste u přístroje trávili drahocenný čas manipulací s předlohami.

Pouze jediná multifunkční tiskárna v našem testu (Canon MF4150) byla vybavena duplexní jednotkou. Ta vám dovoluje tisknout na obě strany papíru, aniž byste museli papír ručně otáčet. Užitečný doplněk vám ušetří korunky za nespotřebovaný papír, ušetříte navíc také životní prostředí.

Laser nebo inkoust?

V průběhu doby se poměrně přesně vykrystalizovala hranice, na jaké účely se používají inkoustové a na co pak laserové tiskárny.

Barevný inkoustový tisk je levnou a technicky velmi snadno realizovatelnou záležitostí. Srdcem jednoduché inkoustové tiskárny je tisková hlava pohybující se na přesných vodících tyčích a dva krokové motory - jeden zajišťuje posun (podávaní) papíru vpřed, druhý pohybuje tiskovou hlavou sem a tam. Vývoj umožnil vybavit tiskové hlavy větším počtem menších otvorů, zlepšilo se dávkování i kvalita inkoustů, moderní elektronika snadno vypočítává optimální rozklad barev do jednotlivých barevných mikrokapiček. Proto není problém i u těch nejlevnějších modelů dosáhnout (za předpokladu že použijete speciální lesklý fotografický papír) fotografické kvality tisku (tiskový rastr je dnes už holým okem téměř nepozorovatelný). To je důvod proč inkoustový tisk proniknul zejména mezi levné přístroje, kdy zcela okupoval segment tiskáren i MFC s cenou do 5000Kč.

Zatímco výhodou inkoustových tiskáren je vysoká kvalita barevného tisku (laserovky, které by mohly kvalitou tisku konkurovat fotografickým inkoustovkám za cca 7 - 10 000Kč stojí více než 100 000Kč), pro tisk obchodní korespondence se příliš nehodí. Barevný inkoustový tisk je méně odolný proti vnějším vlivům (otěru, vlhkosti, vodě, světlu).

Laserové tiskárny používají odolné teplem zatavitelné tonery, které se na papír doslova nažehlí (to je také důvod proč je tisk laserové tiskárny na hladkém papíře lesklý). Laserové tiskárny lépe zvládají jednoduché barevné plochy - například při tisku obchodní korespondence, grafů, tabulek, schémat, vektorové grafiky - tento komerční tisk odhaluje další slabinu inkoustového tisku - tiskne se po řádcích, zatímco laserovky tisknou vždy celou stránku najednou. Zatímco laserové tiskárny tisknou stále stejně (pokud mají dost toneru), inkoustovky trápí problémem zasychání inkoustů pokud je nepoužíváte delší dobu.

Další výhodou laserových tiskáren je nižší cena tisku - ta se projeví při vyšším počtu tištěných dokumentů.

Kde je tedy hranice, kdy laser a kdy inkoust?

Pokud chcete častěji tisknout fotografie (zejména větší formáty A4, A3) a nebudete tak činit v průmyslovém měřítku, je pro vás dobrou volbou inkoustový tisk. Pro obchodní korespondenci je výhodnější laserová tiskárna - ve svém účetnictví mám faktury tištěné laserovou tiskárnou před 12 lety a text je (i když na časem zažloutlém papíře) stále stoprocentní. Pokud tisknete málo, do laserové tiskárny se vám nevyplatí investovat.

Cenové hledisko

Multifunkční centra využívající laserový tisk jsou do ceny 14 000Kč vybavená vždy pouze černobílou laserovou jednotkou. V cenovém rozpětí 15 000 - 20 000Kč byste pak modely MFC vybavené barevnou laserovou tiskárnou spočítali na prstech obou rukou. Nicméně budoucnost bude zcela jistě barevná, a tak se dá čekat, že se trh v tomto smyslu během dalších desíti let zásadněji promění.

Vyplatí se investice do černobílé laserové MFC tiskárny? Ano, pokud požadujete:

  • odolnější tisk (tisk jmenovek a štítků na dveře),
  • velmi rychlý černobílý tisk / kopírování,
  • a nelpíte přitom na barevném tisku tisku (tisknete faktury, výkazy, dopisy, tabulky).

To vše jsou totiž argumenty, kterými levné laserové tiskárny a multifunkční zařízení vítězí nad těmi inkoustovými.

Testované přístroje

Samsung SCX-4521F

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz

Brother MFC-7420

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz

HP LaserJet M1005 MFP

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz

Canon MF4150

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz

Konica Minolta PagePro 1380 MF

Test pěti laserových multifunkčních tiskáren (MFC)
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama