6-hernich-ovladacu-v-nelitostnem-souboji
Hardware Článek 6 herních ovladačů v nelítostném souboji

6 herních ovladačů v nelítostném souboji

Michal Mitrega

Michal Mitrega

19. 2. 2007 01:00 22

Seznam kapitol

1. Cyber Snipa PC GamePad (verze 2) 2. Saitek ProGamer Command Unit 3. A4Tech X7 G100 4. Belkin Nostromo n52
5. Zboard Fang 6. Genius ErgoMedia 500 7. Závěr

Hrajete často hry a nevyhovuje vám ergonomie běžné klávesnice? Nejsou pro vás kříženci typu Zboard Merc nebo "napodobeniny" herních klávesnic jako je Razer Tarantula či Logitech G11 dostačující? Otestovali jsme pro vás 6 herních ovladačů a teď už je jen na vás, pro který se rozhodnete. V ringu se utkají: Cyber Snipa PC GamePad (verze 2), Saitek ProGamer Command Unit, A4Tech X7 G100, Belkin Nostromo n52, Zboard Fang a Genius ErgoMedia 500.

Reklama

Balení

Cyber Snipa se dodává v průhledném plastovém obalu, takže ještě před rozbalením vidíte co jste si to vlastně koupili. K tomu je ovladač vložen ještě do jednoho plastového výlisku. I přes to se mi balení nezdá dostatečně chráněné. Naštěstí je herní ovladač věcí, která se jen tak nerozbije, takže se katastrofické scénáře dají vyřešit už při přebírání balíku. V předu a na zadní straně se mimo jiné dozvíte specifikace a výrobce Vás naladí i na další produkty, které má "na svědomí". Spolu se samotným ovladačem už je v balení pouze čtyř-jazyčná příručka, která popisuje jak s Cyber Snipou pracovat. Zajímavá je poznámka o záruční době, která je ve světě (tam kde to zákon dovoluje, v ČR standardně 2 roky) redukována na co nejkratší možnou dobu (až 6 měsíců).

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz


průhledné balení

Specifikace

  • 1,8m dlouhý a cca 4 mm tlustý ocásek
  • rozměry 229 (142) x 153 x 26 mm (v závorce bez podpěrky)
  • 37 herních kláves
  • 2 multimediální klávesy
6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz


USB konektor

Instalace a software

Tato část bude velmi krátká. Žádný software se totiž s Cyber Snipou nedodává (a ani se nedá stáhnout), takže jsme ochuzeni o změny funkce jednotlivých kláves ovladače. Klávesnice se nadetekuje jako běžné "Zařízení standardu HID" a funguje jako normální klávesnice. Pro každé tlačítko je určena unikátní klávesa tak, jako by jste ji stiskli na klávesnici. Veškeré změny se tedy uskutečňují pouze skrze vlastní nastavení hry, není je možno provést přímo na ovladači.

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz


krátká příručka

Design, ergonomie a rozmístění prvků

Design Cyber Snipy se tvůrcům docela povedl. Hlavní roli hraje černý podklad a klávesy. Tento koncept je jen občas obměněn, a to několika světle šedými klávesami, které usnadňují orientaci a velkým modrým "motýlkem" uprostřed. Ten je v postatě kopií původního Zboardu s modrou barvou namísto červené, ale to Nám uživatelům může být jedno. Všechny popisky kláves jsou vyvedeny v kontrastní bílé barvě a díky své velikosti a "tučnosti" jsou opravdu nepřehlédnutelné. Podpěrka pro zápěstí je vyvedena v šedé barvě. Možná by se pro ni hodila světlejší barva, aby podpěrka více kontrastovala s rámečkem. V pravém dolním rohu nesmí chybět logo Cyber Snipy. Velmi zajímavě vypadá podsvětlení, které je dvojího druhu. Jednak přímo ze středu horní části ovladače vychází "paprsek" modrého světla, a potom je tu podsvětlení po stranách. Podsvětlení u zaměřovače je ve dne pěkné, ale v noci už to tak úžasně nevypadá. Chtělo by to nějaký materiál, který by světlo lépe rozprostřel a nenechal zbůhdarma unikat do prostoru. Dvě diody po stranách svítí na stůl směrem k uživateli a naštěstí se dají vypnout tlačítkem na pravém okraji ovladače.

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke Cyber Snipě neodmyslitelně patří i podpěrka pro zápěstí. Ta vytváří ideální přechod mezi samotným ovladačem a deskou stolu. Materiálem je tenká pěnová destička s mírně zdrsněným povrchem, který působí příjemně, i když je možná zbytečně tvrdý. Ovladač naštěstí není nijak vysoký, takže není problém provozovat ho jen tak položený na stole. Pro leváky je výhodná osová souměrnost, která až na pár výjimek vytváří stejné šance při ovládání Cyber Snipy druhou rukou. Tlačítka nejsou vzhledem k reliéfu celého ovladače nijak členěna, základna je víceméně plochá.

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz


podpěrka pro zápěstí

Spodní strana je velmi dobře ošetřena proti pohybu po stole. Jsou tu čtyři vetší kulaté protiskluzové nožičky na ovladači a dvě na podpěrce pro zápěstí. Ta má kvůli způsobu uchycení tendence mírně se naklápět do stran, ale při hraní to ani nepostřehnete. Upevnění podpěrky k ovladači drží na stěží milimetrových západkách, takže bych se nedivil, kdyby po nějaké době užívání vypověděly službu. Žádné výklopné nožičky na podvozku nenajdete, což je podle mě jen dobře.

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz


zadní část ovladače

Uspořádání kláves se na GamePadu od verze 1 trochu změnilo. Stále je tu samozřejmě modrý motýlek uprostřed, který nahrazuje neergonomicky malé a vůči sobě posunuté klávesy WASD (popřípadě kterékoliv jiné) na běžné klávesnici. Ten má na klávese S malou zarážku, která má uživatele informovat o tom, na které klávese má právě prst. Samotný motýlek je celkem obyčejný, klávesy jsou pouze mírně nakloněny směrem do sebe, bez žlábků. Se žlábky jsou naopak skoro všechny ostatní klávesy, které jsou od sebe poněkud více vzdáleny. Proto nebude největší problém s překlepy, ale naopak spíše s dostupností vzdálenějších kláves. První dvě klávesy napravo od motýlka se dají dobře používat, při použití dalších dvou se to už docela plete. Dvě klávesy nalevo jsou v podstatě nepoužitelné (pokud nejste levák). Za nimi jsou umístěny velmi užitečné klávesy pro zvýšení (volume up) a snížení (volume down) hlasitosti.

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz


výškový profil Cyber Snipa Gamepadu

Dobře jsou umístěny 2 klávesy vlevo a 3 klávesy vpravo pod motýlkem, ale chybí tu jakékoliv rozlišení jedné od druhé. Přechody mezi nimi jsou pro prsty prakticky nerozeznatelné, takže lze jen "horko těžko" odhadnout, na kterém máte právě prst. Nejpoužitelnější je tedy zřejmě levé tlačítko Shift, které je přesně pod malíčkem. Tlačítka Jump (Space) a Crouch (Ctrl) jsou dobře přístupná jak pro palec, tak pro malíček. Díky vypouklému povrchu víte, že mačkáte správné tlačítko. 2 tlačítka mezi nimi jsou v podstatě úplně nepoužitelná, protože na ně ani v tom nejlepším úmyslu nedosáhne žádný z prstů. Přesuňme se ale k tlačítkům, které mají primárně sloužit pro přepínání zbraní. Ve stisku není problém, díky zajímavému tvaru je stisk přesný, i když ne právě příjemný. Problém je v tom, že se navzájem jedno druhému podobají "jako vejce vejci" a jsou tak blízko od sebe, že nemáte šanci jedno od druhého jakkoliv rozlišit. I po dvou dnech hraní s tímto ovladačem jsem stále dělal stejné přehmaty. Možným řešením by bylo přiřadit několika tlačítkům, které se pletou, stejnou funkci, ale jak jistě uznáte, tak toho řešení není právě košér. Dále tu jsou klávesy Escape, F1, F2, F3, F4 a konzole, které jsou sice umístěny až na periferii, ale mohou se hodit pro pohyb v nastavení hry.

Klávesy Cyber Snipy mají velmi tuhý stisk, takže si pořádně namasírujte svaly, zvyknout si na tak tuhý stisk chvilku potrvá. Výhodou je, že stačí překonat počáteční odpor a klávesa jde potom na dolů ochotně sama. To je zvláště dobré při hraní, na dávkování síly potřebné ke stisknutí jednotlivých kláves zkrátka není čas. Tlačítka bohužel disponují přímo fatální nevýhodu. Pokud je nestisknete přesně kolmo, tak nereagují. Tento problém mají i ty nejmenší klávesy s výjimkou pohybových kláves, takže se běžně stává, že zbraň nevyměníte. Taková chvilka zmatení mnohdy stojí život (naštěstí jen ten virtuální ;).

6 herních ovladačů v nelítostném souboji
i Zdroj: PCTuning.cz

Orientační cena: 1100 Kč

Oficiální stránky: Cyber Snipa

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama