Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee

Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee

Jan Preclík

Jan Preclík

12. 3. 2020 03:00 5

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Výhody a nevýhody mechanických klávesnic 3. Unboxing YKB 3500 Katana 4. Unboxing YKB3400 Panzer 5. Parametry obou klávesnic
6. Herní znamená podsvícená! 7. Software a Katana 8. Software a Panzer 9. Praktický test 10. Závěr

Výrobce levných herních periferií do své nabídky koncem loňského roku zařadil dvojici herních mechanických klávesnic, jejichž cena je natolik příznivá, že si je mohou dovolit i ti, kterým je líto vysolit spoustu peněz za stovku tlačítek na destičce. Obě klávesnice jsme si tedy osahali a navzájem porovnali. A oba kousky stojí za pozornost.

Reklama

Ty tam jsou doby, kdy jste za mechanické klávesnice museli platit gigantické sumy kvůli patentu z roku 1984, který v roce 2004 německé firmě Cherry MX, přednímu výrobci mechanických klávesnic, exspiroval. Na trhu se postupně začaly objevovat levnější klony těchto switchů, v posledních pár letech se s nimi však díky progamingu a zlevnění herních periferií doslova roztrhl pytel.

Zatímco celosvětově známí zahraniční výrobci jako Kingston, Adata, Razer se za své herní produkty nestydí žádat od počítačových hráčů poměrně veliké peníze, česká firma Yenkee na to jde podobně jako například Connect IT nebo Trust. Snaží se jednoduše zpřístupnit prémiové produkty i těm méně movitým hráčům. Osobně tyto firmy vnímám jako Silvercrest na poli powerbank nebo Powertools na poli kutilského vybavení. Jednoduše zpřístupňují líbivé produkty i těm chudším z nás.

Panzer a Katana – dvě herní mechaniky od Yenkee
i Zdroj: PCTuning.cz

Sám se považuji za člověka, který si nevybírá komponenty či počítače podle značky (i když výjimky potvrzují pravidlo). Kašlu na to, zda je například notebook MSI, Lenovo, HP, zda je černý, bílý nebo růžový. Pro mne vždy byl na prvním místě rozhodující poměr cena / výkon. Onehdá jsem byl v jednom nejmenovaném obchodu s výpočetní technikou svědkem telefonického rozhovoru prodejce s klientem. Konverzace probíhala stylem: „Jakou značku notebooku preferujete? HP? Lenovo?“ Otevírala se mi kudla v kapse, já bych vedl ten hovor úplně jinak. Ale tím už trochu odbíhám od tématu, takže zpátky k věci.

Od firmy Yenkee nám v redakci před nedávnem přistál balík se dvěma modely mechanických klávesnic. Levnější model Yenkee YKB 3500 s přízviskem Katana se prodává lze sehnat za pouhých tisíc korun a prodává se jak v americké verzi, tak i s českou lokalizací. Model Panzer se prodává o 900 korun dráž, i ten se dá aktuálně sehnat jak v americké, tak v české verzi. Ty se kromě absence potisku odlišují velikostí klávesy enter. Zatímco americký model nabízí enter jednořádkový, česká má enter klasický dvouřádkový. Na chuť si tak přijdou fandové obou táborů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama