Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

11. 2. 2019 03:00 13

Seznam kapitol

1. Pohodlný úvod 2. OEM silikonová 3. Cooler Master MasterAccessory WR530 XL 4. HyperX Wrist Rest
5. CONNECT IT ForHealth CI-499 6. SPEED LINK Sateen Ergonomic Wrist Pad 7. Podložka ergonomická ke klávesnici a myši, vel. 3 (podruce.cz) 8. Závěr

Kdyby člověk nebyl vynalézavý a pohodlný, patrně bychom dodnes bydleli v jeskyních a cpali se kořínky. Ale vrozená zvídavost a snaha trochu si život usnadnit nás dovedla až k dnešnímu testu. Už žádné karpální tunely do Číny nebo otlačené boule na zápěstí. Dnes se podíváme na několik polštářů, abychom vydrželi u PC hnít ještě déle.

Reklama

Pohodlný úvod

Jak moc si libujete v pohodlí? Máte u stolu kvalitní polstrovanou a ergonomickou židli, nebo sedíte na hromadě kamení? Spíte v posteli se zdravotní matrací, nebo máte dřevěnou pryčnu a pytel od brambor? Nechat válet udřené ruce na tvrdém stole při práci na PC také není kdovíjak příjemné. Obzvlášť, pokud se náplň dne skládá převážně z toho, že dřepíme a zíráme do monitoru. Hýždě zkamení, záda ochabnou, zápěstí degenerují. Nejlepším lékem je se zvednout a protáhnout tu napůl rozpadlou tělesnou konstrukci nějakým cvičením. Ovšem pokud to zdraví (nebo lenost) nedovoluje, je v pořádku si ulevit i nějakou tou pohodlnou vymyšleností.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

A protože já si na pohodlí potrpím a rovněž mě často bolí kdejaký kus mé tělesné schrány (posilovna není ani zdaleka tak zdraví prospěšná, jak se tvrdí), vyžádal jsem si několik ergonomických podložek ke klávesnici. Chtěl jsem zjistit, jestli je mezi nimi nějaký výrazný rozdíl. Používám různé polstrované vycpávky už mnoho let a ani si nedovedu už představit, že bych měl pracovat nebo hrát bez nich. Moje zápěstí si v tom libují a kromě toho, že nemám otlačeniny, se uvolní horní svaly předloktí. Pokud máte vysokou klávesnici, nutí vás mít zápěstí zalomené do výšin. Vhodná podložka tyhle jogínské praktiky omezí.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže se mi do testu sešlo celkem šest podložek. Pět z nich je tvarově a rozměrově dost podobných, ale šestý kousek prezentuje ohromnou odkládací plochu. Na tu se vejde nejen zápěstí, ale celé předloktí, dva autobusy a ještě má extra místo pro myš. Test bude snadný, jednotlivé podložky frknu před klávesnici a položím na ně své mechem obrostlé pracky. Zajímá mě hlavně měkkost podložky. Musí být tak akorát, nikoli tvrdá jako včerejší rohlík nebo naopak měkká jako pudink. Dále budu zkoumat použitý materiál, rozměry a celkové zpracování. Při prvotním vyšetřování a obhlídce se mi u některých podložek zdál povrch až moc chatrný. Trochu bych se bál, jak dlouho vydrží každodenní divočinu u klávesnice. Toť ale otázka na budoucí majitele, nám bude muset stačit zevrubné pozorování. Cenové rozpětí létá od dvou stovek až k jedenácti stovkám za koženkové letiště.

Test šesti podložek ke klávesnici: zápěstí se raduje
i Zdroj: PCTuning.cz

Menší trable jsem měl s focením, neboť vytáhlé podložky narazily na limit mé krabicové fotobuňky. Nezbylo než fotit po částech a někde si vypomoct obrázky od výrobce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama