Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

28. 9. 2016 08:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Provedení 5. Ergonomie
6. Spínače 7. Podsvícení 8. Testování 9. Závěr

Chcete trumfnout všechny své kámoše a známé svou klávesnicí? Těžký to úkol, dnes už má mechanickou kde kdo a rozdíly mezi nimi nejsou na první pohled patrné. Se Zalmanem ZM-K900M ale dostanete šanci. Ačkoli jde „jen“ o další z řady mechanik, tak právě tato má eso v rukávu: fantastické podsvícení s maximální konfigurovatelností.

Reklama

Dobré mechanické klávesnice jsou nebezpečné. Cože? No přece pro výrobce! Představte si, že vyrábíte mobily a jeden model se vám povede. Spousta lidí si ho koupí a bude ho rok, dva, tři používat. I když bude zcela v pořádku, tak ho ale po nějaké době většina lidí vymění, ať už kvůli baterce, nebo prostě zaostávajícímu výkonu.

Ale co taková mechanická klávesnice? Ta se svojí výdrží předčí většinu hardwaru i periferií a to jak po morální tak po technické stránce. Mechanické spínače prost vydrží, latence klávesnic je nízká, použité materiály relativně trvanlivé. Obzvlášť mechaniky jsou pak i mechanicky odolné, takže ji ani v záchvatu zuřivosti jen tak neodrovnáte. Vždycky do ní můžete vylít kafe, kolu nebo pivko a máte vystaráno. To se ale nezadaří tak často, takže prodejci musí hledat jiné cesty, jak přesvědčit zákazníka ke koupi nového modelu.

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz

A Zalman na to jde od lesa. K900M je mechanická klávesnice z řady Z-Machine, která představuje vrchol evoluce podsvícení klávesnic. Osobně jsem nic podobného v ruce neměl a věřím, že drtivá většina čtenářů je na tom stejně. Klávesnice totiž hraje všemi barvami a to podle toho, jak uživatel píská. A to skoro doslova, výrobce uvádí možnost připojit jako audio jako zdroj efektů podsvícení. To je ale jen jedna z mnoha možností konfigurace. Ale o tom dále.

Ať už má podsvícení nebo ne, klávesnice musí pořád splňovat svůj základní cíl: ovládání PC (případně dalších zařízení). K900M využívá spínačů Kailh, v našem testu pak ve variantě Blue – tedy ideální na psaní. Navíc slibuje plné NKRO a další vychytávky k latenci. Jak si ale vede v reálu?

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama