rfkb-5c-bezdratovy-a-zdravy-klavir
Hardware Článek RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

10. 9. 2002 00:00 12

Seznam kapitol

1. Klavír... a zase jinak 2. Komunikace s PC a závěr

Nikdy bych neřekl, že budu uvažovat o bezdrátové klávesnici. O myši, to snad ještě ano (ta je přece jen docela mobilní), ale o klávesnici? Její "drát" mi v zásadě nikdy nevadil... to však bylo do doby, než jsem si v obýváku začal pouštět filmy... A jelikož už více než rok používám bezdrátovou myš od firmy A4Tech, přivítal jsem možnost vyzkoušet si právě jejich "bezdrátový stůl" (Wireless "Anti-RSI" Desktop): rádiovou klávesnici s překvapením a myšku s kuličkou.

Reklama

S tím, že klávesnice bude bezdrátová jsem počítal, s tím že bude svým způsobem inovovaná již nikoliv. Do testu jsem totiž obdržel klávesnici v patentovaném provedení Anti-RSI (A4Tech dodává obdobnou sadu i s konvenční klávesnici). O jakou inovaci zde půjde, naznačoval již samotný obal celé sady:

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Musím říci, že jsem nepřítelem vylepšování věcí "za každou cenu" - a nějaké ty patenty mě také rozhodně nehodí na kolena. Navíc, pokud musím z nějakého důvodu pracovat na kolegově ergonomické (typ "zlomená a prohnutá") klávesnici, skončí to většinou tak, že si nakonec donesu svou vlastní.

Zatížen tímto balastem předsudků jsem se tedy dal do vybalování s přáním, aby klávesnice nebyla ve finále raději ani příliš ergonomická ani příliš inovovaná. Nebylo to zas tak strašné - až na mírně zkosené bočních hran kláves jedná se o, na první pohled, docela obyčejnou klávesnici:

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesy vytvářejí řady nejen horizontální, ale i linie tvořící strany pomyslného písmene A. Prodloužením směrů těchto stran by pak měly být ruce operátora(-ky).

Změnou tvaru kláves by se mělo snížit nebezpečí vzniku únavového syndromu zápěstí (RSI, Repetitive Strain Injury), který může vzniknout dlouhodobým psaním na běžné klávesnici při poloze rukou "souběžně" (kvůli tomu vlastně vznikly i původní "ohnuté" ergonomické klávesnice).

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz
RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

A funguje to vůbec? Musím říci že... velmi dobře. Nejenom, že upravené klávesy nevadí (což by mělo být průvodním mottem všech inovací a vylepšení), ale podle mého názoru (i podle názoru několika dalších osob / testerů z redakce) - je nová klávesnice dokonce mírně lepší než "klasika". Nově vzniklé řady při psaní všemi deseti prsty jakoby vedou, zatímco pozice kláves je víceméně obvyklá (tím je učiněno zadost i "datlům"). Pokud bych měl nové provedení hodnotit procenty, tak by tak bych mu přidělil asi 108% :-)

Provedení...

Klávesnice: Její provedení je, zejména ve srovnání s dnešními "hračkovými" klávesnicemi, poměrně (nezvykle) robustní - klávesnice je poměrně těžká, neskřípe, chod kláves je rozhodně nadstandardní. Okamžik dosednutí klávesy je zřetelný, jednotlivé klapky se prakticky neviklají (zkuste na své klávesnici). Klávesnice při psaní příliš neklape - při psaní je cca o polovinu tišší, než je běžný standart. V horní části je umístěno 12 programovatelných tlačítek. K napájení slouží dvě alkalické baterie AA (jsou součástí dodávky). Maličkou "vychytávkou" je otvor na tužku (stylus apod.) v pravé horní části klávesnice.

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Myš: Třítlačítková myš se scrollovacím kolečkem je tvarem i provedením podobná té mé - rok a půl staré bezdrátové A4-ce. Provedení je klasické kuličkové s rozlišením zvýšeným na 520dpi, design je stříbrno-šedý. Napájení obstarávají dvě alkalické baterie AAA.

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Ponechejme tvar tlačítek klávesnice stranou a zaměřme se na to, co činí tuto sadu přitažlivou, na způsob komunikace klávesnice a myši z počítačem.

Poznámka: Oficiální označení celé sady je: RFKB-5C ANTI-RSI.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama