Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry

Herní nebo profi: dvě mechanické klávesnice od Cherry

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

1. 12. 2014 03:00 11

Seznam kapitol

1. Cherry jako výrobce celých klávesnic 2. Balení 3. Design 4. Ergonomie
5. Spínače 6. Testování a dojmy z použití 7. Závěr

Mechanická klávesnice přímo od Cherry? A budeme na ní chtít hrát nebo spíše pracovat? Dočkali jsme se vysokého standardu, na který jsme si u této německé značky zvykli, nebo jde jen o řadové kusy mezi mnoha mechanickými klávesnicemi? Přesvědčí nás o koupi nízká cena? Čtěte dál a dozvíte se, jak klávesnice Cherry obstály.

Reklama

Fenomén mechanických klávesnic získal v posledních letech na síle, a tak se dnes už nikdo ani moc nepozastavuje nad klávesnicemi za několik tisíc korun. Mechanika je přece to nejlepší, nebo ne? Klávesnice založené na individuálních mechanických spínačích poskytují vlastnosti, které jsou na běžných membránových klávesnicích nedostupné. O jakých vlastnostech se vlastně bavíme, a kdo je především dokáže využít?

Mechanické klávesnice představují oblíbený cíl pro dvě hlavní skupiny zákazníků – hráči a profesionálové. Někdo by mohl namítnout, že jsou i profesionální hráči, ale ty nemáme na mysli – bavíme se zde o lidech, kteří stráví velkou část dne před klávesnicí a usilovně do ní buší kvanta znaků. Mohou to být autoři knih, časopisů, ale také programátoři. Tyto skupiny se diametrálně liší od hráčů, jak je tedy možné, že cílí na stejnou technologii?

Cherry MX-Board 3.0: je libo herní...
i Zdroj: PCTuning.cz
Cherry MX-Board 3.0: je libo herní...

Zatímco mezi klasickými membránovými klávesami si lidé vybírají spíše podle vizuálních vlastností nebo rozložení či zdvihu, tak samotný mechanismus silikonové membrány se běžně nerozlišuje. U mechanických klávesnic je situace zcela odlišná. Najednou se objevují pojmy jako typ spínače, respektive jeho „barva“. Ta určuje jeho mechanické i zvukové vlastnosti a tím i cílovou skupinu uživatelů.

...nebo raději profesionální? – Cherry G80-3000
i Zdroj: PCTuning.cz
...nebo raději profesionální? – Cherry G80-3000

Jak do toho všeho ale zapadá Cherry? Ti z nás, co se alespoň občas zajímají o hardware a periferie určitě zaznamenali, že Cherry je dominantním výrobcem mechanických spínačů typu MX. Existují i další výrobci, jako je Kailh nebo Alps, ale jejich nasazení v klávesnicích, co najdete u nás v obchodech, je spíše sporadické. Cherry je německý výrobce, který je znám pro svou kvalitu a výdrž spínačů, která se udává v desítkách milionů úhozů pro každou klávesu.

Doposud jsme viděli klávesnice různých značek, které byly osazeny spínači Cherry MX. Dnes máme novinku. Dvě klávesnice přímo od Cherry osazené pochopitelně jejich spínači z řady MX, konkrétně varianty Black a Red. Cena obou kusů se pohybuje okolo 2200 Kč, což je mezi mechanikami spíše spodní hranice. Pojďme se podívat na to, co pro nás výrobce připravil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama