saitek-pro-flight-yoke-berany-pro-poradne-letce
Hardware Článek Saitek Pro Flight Yoke - berany pro pořádné letce

Saitek Pro Flight Yoke - berany pro pořádné letce

Jan Schrenk

Jan Schrenk

9. 10. 2008 07:00 15

Seznam kapitol

1. Krabice? KRABICE! 2. Berany – ergonomie, funkce 3. Throttle Quadrant – ergonomie, funkce 4. Pro Flight Yoke v leteckých simulátorech 5. Resumé

Každý správný fanda leteckých simulátorů má doma na stole pořádnou páku, bez které se jeho vzdušný oř prostě neobejde. Pokud ale chcete létat s většími stroji opravdu na úrovni, můžete si pořídit dokonce i letecké berany a k nim pěkně i sosutavu pák na ovládání motorů. Jak se s takovým vybavením létá si přečtete v naší recenzi.

Reklama

Když jsem si přebíral do modra laděnou krabici značné velikosti, netušil jsem, jakou pozornost s ní upoutám na blízké tramvajové zastávce. Mohl jsem sledovat reakce spoluobčanů na různé krabice od joysticků, leteckých pedálů, nebo i volantů, ale tomuhle se tedy zatím nic nevyrovovnalo. Chvíli jsem nevěděl, jestli nemám spíše naruby kalhoty, nebo něco takového. Schází-li Vám pozornost okolí, vyjděte si na procházku s touto rozměrnou a bohatě potištěnou krabicí a otočí se za vámi nejedna dáma/pán všech generací :-)
V krabici najdete vlastní Yoke ("berany“), Throttle Quadrant (TQ - soustava pák k ovládání motoru) a obligátní CD se software a manuály. Instalace je jednoduchá, byť jako vždy doporučím navštívit domovský web www.saitek.com a stáhnout si nejnovější verzi ovladačů. Nicméně naprostá většina funkcí bude k dispozici i bez jakékoliv další instalace, tedy ihned po připojení do USB.

Saitek Pro Flight Yoke - berany pro pořádné letce
i Zdroj: PCTuning.cz

Extrémní rozměry – komplikované uchycení

Co si musíte uvědomit ještě před koupí, jsou extrémní rozměry celé sestavy. Viděl jsem řadu počítačových hnízdeček a jsem přesvědčený, že téměř všechna jsou pro tyto berany malá (včetně mého). Na délku přístroj zabere přes půl metru, hlavní ovládací prvek má osu asi 10 cm nad deskou stolu. Berany je nutné přichytit k hraně stolu, jiné uchycení možné není (leda byste si vyrobili vlastní úchyty). Pokud se vám to na stůl vejde, budete se systémem uchycení spokojení velice. Je jednoduché a velice pevné, nic nikam neodjíždí, jednoduše perfektní. Teď když máme berany na stole, zbývá uchytit podstatně menší TQ. Ten si stejně jako Yoke vyžádá nemálo místa pod stolem, ale není to nic hrozného. Jednoduchým přestavěním úchytů můžete zvolit dvě alternativní polohy – jedna nad deskou stolu a druhá přímo na její úrovni. Konektor od TQ zapojíte vpravo vpředu k základně beranů. Délka kabelu je možná zbytečně dlouhá, bohužel v přímém kontrastu se samotnou USB přípojkou. Dosud jsem se nesetkal s až tak extrémně krátkým kabelem, sám jsem dokonce musel trochu posunout počítač, aby se vše dalo připojit. U přístroje tak náročného na prostor bych od tvůrců očekával tedy větší velkorysost, co se týče USB. V nejhorším dokoupíte nějaký ten menší prodlužovací kabel a toto zůstane jen drobnou pihou na celkové kráse.

Saitek Pro Flight Yoke - berany pro pořádné letce
i Zdroj: PCTuning.cz

Budete také muset vymyslet, co s klávesnicí. Buď na základnu beranů, nebo na kolena. Optimální není ani jedno z těchto řešení, ale počítačovým stolům s klávesnicovým šuplíkem nepřeje systém rozměrných úchytů. Takovou menší záhadou je konektor pro připojení elektrického adaptéru, který ale přiložen není. Všchno samozřejmě funguje bez něj, pravděpodobně Saitek uvažoval o variantě  se zpětnou odezvou a nechal si připravit univerzální konstrukci. Nutno ještě dodat, že jsem viděl i fotografie tohoto přístroje bez vstupu pro adaptér. Na stejném místě je vyvedena i trojice USB vstupů a zmiňovaný konektor pro TQ.

Saitek Pro Flight Yoke - berany pro pořádné letce
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama