integrovane-graficke-akceleratory-srovnavaci-test
Hardware Článek Integrované grafické akcelerátory - srovnávací test

Integrované grafické akcelerátory - srovnávací test

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 11. 2007 01:00 58

Seznam kapitol

1. Úvod - možné komplikace při výběru 2. Testované desky - platforma AMD I 3. Testované desky - platforma AMD II 4. Testované desky - platforma Intel I 5. Testované desky - platforma Intel II 6. Plnohodnotné grafické karty pro srovnání 7. Testovací sestava a metodika
8. Výsledky testů - benchmarky 9. Výsledky testů - nové počítačové hry - 1. část 10. Výsledky testů - nové počítačové hry - 2. část 11. Výsledky testů - starší počítačové hry - 1. část 12. Výsledky testů - starší počítačové hry - 2. část 13. Výsledky testů - akcelerace videa 14. Praktické zkušenosti a závěr

Existuje mnoho lidí, kteří si chtějí pořídit nový počítač a zvažují, zda zvolit desku s integrovanou grafickou kartou nebo ne. Důvodů bývá hned několik. Buď hraní her není jejich hlavním cílem nebo chtějí ušetřit, ale jednou za čas by si rádi něco zahráli. Další chtějí mít zálohu pro případ, že by jim externí grafika odešla a v neposlední řadě o koupi uvažují ti, co jsou limitováni penězi a při upgradu si plnohodnotnou kartu prostě nemohou dovolit. Ale vyplatí se těch několik stokorun šetřit? Na to se podíváme v dnešním článku.

Reklama
Integrované grafické akcelerátory - srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jsem již naznačil, mnoho lidí trápí otázka, zda si desku s integrovaným grafickým čipem pořídit a ušetřit nebo co konkrétně – navíc za svoje peníze dostanou. Je jasné, že pokud je hlavním důvodem (nebo jedním z hlavních důvodů) koupě nového počítače hraní počítačových her, pak kupovat desku s integrovaným grafickým čipem je samozřejmě nesmysl, protože jak za chvíli uvidíte, integrovaná grafika nemá ani zdaleka takový výkon jako například nedávno uvedená nVidia GeForce 8800GT nebo ATi HD3850.

Co však v případě, že si na počítači chcete převážně vést třeba domácí účetnictví, prohlížet Internet, využívat elektronickou poštu a hry hrát jen občas a na odreagování? Pak se většina z vás jistě postaví před problém, zda koupit desku s integrovanou grafickou kartou nebo sáhnout po plnohodnotné grafice. A to je jeden z důvodů, proč jsme pro vás připravili dnešní článek, kde se podíváme na výkon, možnosti a cenu nejběžněji dostupných a nejprodávanějších čipů, které jsou integrované na základních deskách a jejich výkon a možnosti srovnáme s dvěma plnohodnotnými grafickými kartami.

Výběr platformy - Intel nebo AMD?

Integrované grafické akcelerátory - srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz


Kterou platformu? AMD nebo Intel?

Ačkoliv se tak nemusí zdát, při výběru té správné integrované grafické karty hraje mimo jiné velký vliv i volba vhodné platformy. Na poli integrovaných grafických karet (dále v textu jako IGP - Integrated Graphics Processor) je hodně Intel s jeho Graphics Media Accelerators (GMA), které jsou samozřejmě dostupné jen pro platformu Intel, tedy na deskách se socketem T (patice LGA775). Stejně tak AMD má své želízko v ohni, které je pro změnu dostupné jen pro AMD procesory, tedy pro socket AM2. Pokud se vám tedy po přečtení recenze bude líbit například nejvýkonnější IGP – ATI Radeon X1250 tak vězte, že si jej nebudete moci dopřát v kombinaci s procesory Intel Core 2. 

Možnost upgradu

Integrované grafické akcelerátory - srovnávací test
i Zdroj: PCTuning.cz

Při koupi základní desky s IGP je podle mě také velmi důležitá možnost upgradu. Přece jen výkon integrovaných grafik není největší a pokud se jednoho dne rozhodnete si z jakéhokoliv důvodu pořídit plnohodnotnou grafiku, bude jistě dobré mít ji kam umístit.

Problém chybějícího PCI Express ×16 slotu však dnes naštěstí nemá téměř žádná deska. To ale v minulosti v žádném případě nebývalo pravidlem. Osobně jsem před několika lety viděl mnoho nešťastných majitelů základních desek s čipsety nForce 2 nebo VIA KM bez AGP slotu. Ti chtěli upgradovat grafiku a zjistili, že jejich jedinou možností je buď už tehdy zastaralé rozhraní PCI nebo kompletní výměna hardware.

Jistě je tedy dobrý nápad si před koupí té či oné desky zkontrolovat, zda onen grafický slot na grafickou kartu (dnes nejlépe PCI Express ×16) opravdu má.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama