oblivion-vs-kombajny-na-grafiku
Hardware Článek Oblivion vs. kombajny na grafiku

Oblivion vs. kombajny na grafiku

Štefek Petr

Štefek Petr

4. 9. 2006 01:00 67

Seznam kapitol

1. Úvod 2. 17" a 19" LCD Monitory 1280x1024 3. 20" LCD Monitory 1600x1200 4. 23" a 24" LCD Monitory 1920x1200

Oblivion je nejnáročnější hrou dneška a dobře ilustruje potřebu opravdu výkonných grafických karet pro přicházející hry, a proto jsme vybrali všechny dostupné grafické karty a vyhodnotili ty nejlepší v daných kategoriích. Hodnotící kriterium bylo poněkud netradičně zaměřeno na typ a velikost monitoru.

Reklama

Dnešní článek o hře Oblivion jsem pojal poněkud netradičně, neboť se jedná "gamesu", která v reálném světě vypovídá o výkonu grafických karet mnohem více než například 3DMark 06, který je přece jen pouze syntetickým benchmarkem a se skutečnou herní realitou příliš nekoresponduje. Oblivion má naproti tomu všechny vlastnosti moderní hry, takže se zde objevuje HDR, rozsáhlé venkovní lokace a detailní interiéry (použit např. off-set mapping). Není bez zajímavosti, že v současné době neexistuje grafická karta, která by byla schopna rozhýbat Oblivion na nejvyšší úrovni detailů (SLI a CrossFire nevyjímaje).

Oblivion tak poslouží jako velmi dobrý benchmark, ve kterém byly otestovány všechny myslitelné herní karty (krom low-endu nevhodného pro hraní her) a vybráni vhodní kandidáti do páru k různým typům monitorů, low-endovým 17" LCD počínaje a high-endem 24" LCD monitory konče. Nezřídka se totiž nezkušeným uživatelům stane, že si pořídí LCD a do páru k němu grafickou kartu, která nezvládne obsluhovat tento monitor při hraní her v jeho nativním rozlišení (rozuměj fyzický počet bodů matrice) bez interpolace, kde je výsledný obraz výrazně zhoršený. Proto si díky vhodně zvoleným rozlišením vybereme také vhodné kombinace k těmto LCD monitorů díky nejnáročnější hře dneška, která je předzvěstí her jako Gears Of War či Unreal Tournament 2007 postaveným na Unreal Engine 3.

Tento článek je určen zejména méně zkušeným uživatelům, kteří si velmi často píší o radu při výběru grafické karty (není v mých silách odpovědět na mnoho mailů týkající se této problematiky, a tak berte tento článek jako malou omluvu). Oblivion je nejnáročnější hrou využívající nejmodernější zobrazovací technologie, tudíž jde brát jako referenční benchmark pro výběr karty, která pravděpodobně obstojí i v novějších hrách postavených na DirectX budoucích enginech.

Oblivion vs. kombajny na grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Oblivion vs. kombajny na grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Oblivion vs. kombajny na grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Oblivion vs. kombajny na grafiku
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama