ati-pohled-na-prichazejici-produkty
Hardware Článek ATi - pohled na přicházející produkty

ATi - pohled na přicházející produkty

Štefek Petr

Štefek Petr

16. 9. 2005 01:00 46

V současné době mělo ATi velký problém s uvedením svých nových sérií Radeonů, ale zdá se, že se snad podařilo počáteční problémy odstranit a společnost počátkem příštího měsíce uvede svou novou vlajkovou loď s oficiálním názvem Radeon X1800XT. Tento článek přináší informace o připravovaných produktech ATi s čipy R520, RV530 a RV515. Mainstream v podobě Radeonu X1600 se podle posledních zpráv objeví zároveň s vlajkovou lodí, což je vskutku dobrá zpráva pro většinu našinců, jelikož tento produkt bude daleko dosažitelnější jak svou cenou tak i dostupností.

Reklama

High-end alias R520

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová řada Radeonů X1800 nahradí již delší dobu přesluhující řady X850 a X800, které doposud plnily svou roli v high-endovém segmentu ATi. To se s příchodem GeForce 7800GT/GTX ovšem změnilo na boj Davida s Goliášem, a proto je pro ATi brzké uvedení nových řad Radeonů velmi zásadní věcí. Na obrázku vidíte kartu s čipem R520 (uprostřed), která byla nejspíše zcizena z výrobní linky, čemuž napovídá i dobastlený NV Silencer.

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro celou řadu Radeon X1800 alias čipu R520 bude typická podpora Shader Modelu 3.0 (DirectX 9.0c) ale také 90nm výrobní proces, který snad znamená také menší nároky energii a spotřebu materiálu při výrobě. Výhodou je také přítomnost dekodéru HDTV ATi Xilleon, který si snadno poradí se všemi formáty TV vysílaní. Dále je přítomna podpora CrossFire a H.264, což má být další posun v oblasti dekódování a kódování videa. Efektivnost nového standardu H.264 je asi 6krát vyšší než u stávajícího MPEG 2 používaného u DVD filmů. Jinými slovy můžete na DVD vměstnat asi 6krát více videa ve stejné kvalitě než u klasického DVD. S příchodem Blu-ray je tak možnost docílit kvality převyšující HDTV na jediném disku i pro ty nejdelší filmy.

Potěšující je, že nové čipsety společnosti Intel budou v sobě mít podporu pro ATi CrossFire a nVidia SLI, takže si uživatelé budou moci vybrat mezi těmito standardy úplně svobodně bez ohledu na další investice do jiné základní desky. V dnešní době jste odkázáni pouze na SLI v podobě základních desek s čipsety nVidia nForce 4 SLI.

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi s uvedením nových čipů řady R5xx a RV5xx poměrně dlouho otálelo, což nebylo způsobeno ani tak neschopností ATi tyto čipy uvést jako spíše nedoladěným 90nm výrobním procesem ve fabrikách TSMC. Konečně je vyrobeno dostatečné množství čipů, aby ATi mohla uvést své nové řady Radeonů na trh.

To vše ovšem neznamená, že nové Radeony na grafickém jádru R520 budou dostatkových zbožím, naopak očekávají se stejné problémy jaké měla společnost s čipy R423 pro top verzi řady X800 Radeon X800XT Platinum Edition nebo nVidia s čipy NV45, které díky můstku z AGP na PCI-Express nebyly schopny běžet na vysokých frekvencích.

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkou výhodou je 512-bitový (nebo 256-bit duální) paměťový řadič kartách Radeon X1800, což znamená také možnou výhodu dvojnásobné paměťové propustnosti. Existuje eventuální možnost použití 512 Mbitových čipů, které už Samsung potichu testuje a připravuje do výroby, takže některé verze Radeonů mohou mít až 1GB paměti (16x512Mbit). Osobně si myslím, že nástup 512-bitového paměťového subsystému můžeme očekávat až s příchodem čipu R580, který je hotov a podle neoficiálních zdrojů má větší výtěžnost než R520, ale paradoxně půjde do prodeje daleko později. Spekuluje se o tom, že R580 je ve své podstatě pevně nakonfigurovaný čip Xenos, čemuž nasvědčují i počty AL jednotek (16x3=48 - opět spekulace z různých zdrojů  na Beyond3D).

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se podíváme na nabídku (v tabulce níže) z řady Radeon X1800 vidíme, že počet pipelines zůstává stejný jako u starších sérií X800 a X850, což ovšem neznamená, že nové čipy ATi budou pomalé nebo technologicky nevyspělé, je tomu právě naopak. ATi muselo dosluhující architekturu Radeonu X800/X850 (základ položil už Radeon 9700Pro s čipem R300) poslat do důchodu, protože potřebovalo implementovat podporu nové verze DirectX 9.0c, což znamená odstranit tolik omílanou a diskutovanou absenci podpory Shader Modelu 3.0 v současných kartách ATi. Tato podpora totiž začne teprve nyní nabývat skutečného významu, protože se blíží nová generace enginů, kde bude právě Shader Model 3.0 alfou a omegou vizuální kvality. To co jsme doposud viděli ve FarCry či Splinter Cell: Chaos Theory (HDR Lighting) se dá bez nadsázky považovat za marketingový tah a tato podpora je do grafických enginů implementována post mortum.

Důležitá věc na čipu R520 je právě v jeho vnitřním uspořádaní, kde jsou pixel pipelines odděleny od texturovacích jednotek. Tato architektura, tak trošku redefinuje pojem pipelines jako takové, ale na přesnější přiblížení architektury si budeme muset počkat do vypršení NDA. Snad největší překvapení jsou rasterizační jednotky, které jsou schopny zpracovat více operací v jednom taktu. Jejich počet je oproti současným architekturám o mnoho nižší.

Zatím jediný grafický engine o kterém se dá už předem říci, že pošle většinu grafických karet do předčasného důchodu je Unreal Engine 3, jehož real-time renderované ukázky z Unreal Tournament 2007 vyvolávají nadšené ohlasy a připomínají často prerenderované filmy ala Final Fanatasy. Důležité je ovšem vědět, že ani příchozí generace nových čipů ATi nevymačká z toho enginu maximum, čehož důkazem je i čip ATi Xenos aka C1 v připravované konzoli Microsoft Xbox 360, ten poskytuje výkon nad hranicí současných i připravovaných čipů pro PC desktopy díky své unifikované architektuře. ATi Xenos má k dispozi 48 aritmeticko-logických jednotek, dek každé z nich můžete podle potřeby dané aplikace nebo hry přiřadit funkci libovolné shader jednotky.

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon X1800XT bude klasicky nejvýše postavenou kartou v segmentu high-endu ATi, což znamená, že bude mít jednak nejvyšší frekvence a velikost paměti tak i cenu, která je předběžně stanovena na 599$ a nám nezbývá nic, než doufat, že vysoká cena bude vykoupena vyšším výkonem než má GeForce 7800GTX. Velikost paměti je stanovena na 512MB při taktu 1400MHz, což by mohlo znamenat jistou výhodu v moderních enginech, kde bude kladen důraz téměř na všechny vlastnosti karty od geometrického výkonu po velikost paměti. Použité paměťové čipy jsou s velkou pravděpodobností Samsung s časováním 1.2ns.

Radeon X1800XL bude založen na stejném jádru a i ostatní vlastnosti předchozího modelu budou zachovány. Jedná se v podstatě pouze o podtaktovaný topmodel Radeon X1800XT. Cena je bohužel opět poměrně vysoká, ale díky možnosti dobrého přetaktování (alespoň na úroveň X1800XT) může být mnohem zajímavější než o 100 dolarů dražší kolega. Takt pro jádro je stanoven o 50MHz níže než u dražšího bratříčka a paměti si pohoršily o 150MHz.

Radeon X1800Pro si i přes zaběhnuté označení Pro, které patřilo kartám s deaktivovanou částí pixel pipelines (RX800/850Pro měl aktivních pouze 12 z 16 pixel pipelines) ponechá výhody všech pixel pipelines čipu R520. Co se však změní, je velikost paměti a také takty pro jádro a paměti. Takt jádra je stanoven na 500MHz a takt pamětí také na 500MHz, což signalizuje použití dnes již velmi levných čipů s časováním 2.0ns.

Radeon X1800LE spadá již na hranici high-endu a mainstreamu, což dokazuje i jeho cena 349$. Oproti ostatním kartám má tento model deaktivovány 4 pixel pipelines, což může znamenat i to, že byly použity čipy, které nepracovali na vyšších frekvencích nebo s plým počtem 16 pixel pipelines korektně. Možnost otevření zde samozřejmě zůstává, ale tato možnost bude díky velmi náročné výrobě 90nm spíše hypotetická, protože ATi určitě nebude plýtvat čipy, které by běžely s 16 pixel pipelines na tyto levnější karty. Takt pro jádro je stanoven na 450MHz a takt pro paměti na 900MHz. Možnost přetaktování ovšem zůstává jak u jádra tak u pamětí poměrně otevřená.

Mainstream alias RV530

Pro mainstream má ATi připraven čip RV530, který má téměř totožné vlastnosti s R520 až na počet fyzických fragment pipelines a počet texturovacích jednotek, těch je v tomto případě 12. Zájemci o koupi nové mainstreamové karty Radeon X1600 nebudou ochuzeni ani o akceleraci standardu H.264. Narozdíl od Radeonů X1800 bude mít levnější varianta pouze 256-bitové interní paměťové rozhraní se 128-bitovými paměťmi, což může naznačovat jakýsi druh duálního paměťového rozhraní. Zatím si ovšem nedovoluji ani spekulovat, jak vše funguje a tím méně osvětlit princip práce ring-bus sběrnice, která by mohla pracovat na podobném principu jako procesoru CELL.

Karty s tímto čipem nahradí dosavadní mainstream ATi v podobě různých modifikací Radeonu X800GT/GTO či Radeonu X800. Samozřejmě se to týká dnes už opravdu velmi málo zajímavé série Radeon X700.

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

*RV530 bude mít velmi pravděpodobně rozdílný počet fragment pipelines a TMU's po vzoru R580

Radeon X1600XT může být příští zajímavou mainstreamovou kartou, která bude velmi dobou konkurencí pro GeForce 6800 či GeForce 6800GT. Společnost nVidia se svými mainstremovými čipy G71 a G72 dává na čas, a tak GeForce 7600 či GeForce 7200 ještě delší dobu nehrozí. Ceny se jistě budou pohybovat podle provedení a velikosti paměti. Poměrně vysoké takty pro jádro (600MHz) a pro paměti (1400MHz) mohou způsobit, že karta bude dotahovat high-end předchozí generace v podobě Radeonu X850/X800.

Radeon X1600Pro se od předchozího modelu zásadně neliší až na o dost nižší takty pamětí, které mohou být závažných důvodem pro příplatek na model X1600XT, který bude mít velmi pravděpodobně paměťové čipy s časováním 1.2ns, což odpovídá asi 1600MHz. U toho modelu se očekávají staré dobře čipy GDDR3 s časováním 2.0ns.

Pokud se ptáte jestli má cenu čekat na příchod nových karet nebo si raději opatřit Radeon X800GTO či klasický Radeon X800, tak odpověď zní ani i ne. Samozřejmě podle taktů a nové architektury lze očekávat, že tyto karty budou rychlejší než dosavadní 12 pipelinové karty. Ovšem velkou neznámou je to, kdy se tyto mainstremové karty dostanou na trh, protože ačkoli mají čipy RV530 mnoho vyšší výtěžnost než čipy R520, tak ATi zřejmě ponechá mezi uvedením své vlajkové řady X1800 a touto mainstreamovou řadou i měsíc ticho po pěšině. Cesty a úmysly marketingových oddělení jsou ovšem stěží předvídatelné, takže je možné, že karty budou k dostání spolu s nejdražší řadou Radeonů.

Nové mainstreamové Radeony budou mít velké množství variant, a tak není vyloučeno, že se zákazník setká s variantami osazenými 128-512MB paměti a dokonce i 64-bitovým paměťovým subsystémem. Společnost ATi si kdysi dávala velmi záležet na kontrole výrobců a jejich variant a modifikací karet s čipy ATi a nastavovalo opravdu vysoké laťky kvality, bohužel to vypadá tak, že tyto doby se už nevrátí, a tak se bude muset zákazník velmi dobře orientovat, aby nepadl do léčky nějakému vypečenému marketingu některé ze společností. Ceny těchto karet budou mít také velmi široké rozpětí, což je ovšem logické. Cena Takového Radeonu X1600XT s 512MB paměti se tak může vyšplhat až k ceně Radeonu X1800LE.

Low-end alias RV515

Pokud se jedná o low-endový segment, tak ATi chystá rovněž oživení, protože z marketingového hlediska je velmi žádoucí, aby i ty nejlevnější produkty měly podporu Shader Modelu 3.0. Vzpomeňme například na GeForce FX5200, která svůj zázračně nízký výkon měla tuto podporu plně implementovánu a lidé ji bez rozmyslu kupovali, protože vidina tejných vlastností jako high-endové karty prostě láká.

Nejlevnější řada Radeonů ponese označení X1300 a je přímým nástupcem řady Radeon X300 s čipy RV370. Čip tikající v těchto kartách bude mít název RV515 a bude obsahovat pouze 4 pipelines a bude podporovat rovněž již známou technologii HyperMemory, které dovoluje adresovat určité množství systémové paměti pro potřeby grafické karty. Karty budou opět v několika variantách a je docela možné, že nejvyšší kousek Radeon X1300Pro s takty 550MHz pro jádro a 500MHz pro paměti by mohl zcela nenáročným hráčům posloužit.

ATi  - pohled na přicházející produkty
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejlepší na levných Radeonech je podpora nového standardu pro video H.264, který tak může být akcelerován i na těch nejlevnějších kartách. Troufám si tvrdit, že se tyto karty v případě kvalitního výstupu a právě širokých multimediálním schopnostem mohou stát velmi zajímavé pro domácí počítač, kde se s hraním her buď nepočítá nebo když už tak velmi okrajově a jejich primárním cílem má být přehráváním a práce s videem či kancelářská práce.

Další měsíce konečně přinesou do všech segmentů grafických karet ATi osvěžení a hlavně konečně konkurenci pro nVidii a její GeForce 7800GT/GTX. Trošku na obtíž budou pravděpodobně alespoň zpočátku vyšší ceny nových produktů a hlavně jejich dostupnost.

Zpráva čerpá ze zdrojů jako jsou weby Anandtech či HKEPC, ale součástí jsou rovněž mé vlastní spekulace, takže některé věci je potřeba brát s rezervou. Vše vyjde najevo pravděpodobně 5.10. 2005, kdy má být oficiálně uveden Radeon X1800XT s čipem R520.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama