MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio ve 23 (4K) hrách a testech
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio ve 23 (4K) hrách a testech

MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio ve 23 (4K) hrách a testech

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 11. 2017 03:00 34

Seznam kapitol

1. MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio 2. Testovací sestava 3. Balení a Specifikace 4. Představení karty 5. Syntetické testy 6. BF 1, Call Of Duty, Crysis 3, Deus Ex, Doom 7. Fallout 4, Far Cry Primal, For Honor, Gears 4, GTA V
8. Hitman, Mafia 3, Mirrors Edge, Resident 7, Witcher 3 9. Division, Titanfall 2, Tomb Raider, Warhammer, WD 2 10. Shrnutí výkonu a ceny 11. Přetaktování a teploty 12. Těžení kryptoměn 13. Závěr

Dnes se podívám na svou poslední GTX 1080 Ti nejen v tomto roce, ale nejspíš vůbec. Další už bude založená na novém jádru i architektuře. O to víc je ale tato karta zajímavá, možná jde o nejtišší 1080 Ti na trhu. Chladič má velkou rezervu, karta jde solidně taktovat a umožňuje individualizaci pomocí RGB osvětlení. 

Reklama

MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio

MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio ve 23 (4K) hrách a testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Nvidia uvedla GeForce GTX 1080 Ti na jaře letošního roku, konkrétně v březnu. To znamená, že na trhu je druhá nejvýkonnější grafická karta (hned za Titanem Xp) zhruba osm měsíců, což není zase tak dlouho. Paradoxní je, že se s ní dnes budu v podstatě loučit, jelikož je to má poslední recenze karty s tímto čipem. Už si v klidu počkáme pár měsíců na jejího nástupce, který se prý objeví za méně než rok po jejím uvedení. Dle zákulisních „drbů“ je nová generace hotová a připravená k uvedení.

Zdali to bude Volta, nebo Ampere, zatím nikdo „z venku“ nedokáže říci, ale karta jako taková existuje. Nvidia prý také poruší tradici, které se už několik let drží při uvádění produktů nové generace. Nejprve prý na trh přijde nejvýkonnější z nejvýkonnějších, neboli nový Titan (s ještě extrémnější cenou), a teprve po něm nástupce GTX 1080/1070 z vyšší (střední) třídy. Zdali tomu tak opravdu bude, se uvidí už celkem záhy, plány mají být představeny v lednu na CES.

Naše rozloučení s GTX 1080 Ti bude stylové, jelikož karta Gaming X Trio od MSI je velice povedeným modelem, který je v mnoha směrech přelomový a nový. GTX 1080 Ti jako nejvýkonnější GPU pro hráče, které se dá koupit za rozumnější cenu, existuje na trhu ve stovce modelů a variant. Každý výrobce má v nabídce několik modelů. MSI jich má možná i nejvíce, podívejme se na jejich nabídku:

MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio ve 23 (4K) hrách a testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Nebudeme se zabývat všemi modely, jelikož MSI jich má osm. Základní model v podobě „Founders Edition“, levnější řadu AERO, a dvě vodou chlazené karty SEA HAWK. Tyto karty dnes nechme stranou, zaměřme se na herní řadu chlazenou vzduchem, neboli špičku nabídky. Základní řada je ARMOR, který vůbec není špatný. Před nedávnem jsem jej testoval v sestavě Infinite X, a karta je celkem tichá a výkonově srovnatelná s dražšími modely. Klasikou je Gaming X, který s chladičem Twin-Frozr známe už řadu let. Kartu jsme také testovali a jde o jasnou špičku bez kompromisů. Pomyslným vrcholem je trojice modelů Lightning, které se liší jen frekvencemi jádra. Jde o legendární model pro extrémní taktovače. Novinkou je právě řada Gaming X Trio. Ze srovnávacího obrázku je patrné, že jde o jakýsi spojovací model mezi Lightning a Gaming X.

PCB karty je totiž shodné s verzí Gaming X, ale chladič má blíže k Lightning. Roky prověřený Twin-Frozr byl předělán na Tri-Frozr se třemi ventilátory, což sice přináší vyšší chladicí výkon a nižší hlučnost, vždy to ale zvětší rozměry karty. Tím je v podstatě řečeno vše, co o nové kartě a jejích provozních vlastnostech potřebujete vědět. Je tichá, pravděpodobně jedna z nejtišších na trhu, proti Gaming X ale její rozměry narostly, a tudíž se nebude hodit do každé skříně.

Zajímavá je také informace o ceně. Základní model ARMOR pořídíte za nějakých 19 000 Kč, což je super nabídka. Model Gaming X stojí kolem 21 500 Kč s DPH. Za Lightning Z, což je nejvýše taktovaná varianta zaplatíte 24 500 Kč. A stejně stojí také dnes testovaná Gaming X Trio. Otázkou je, proč není levnější než Lightning Z, který má ve všech režimech vyšší frekvence. Zdá se, že MSI cenu krapet přestřelilo... karta Gaming X Trio by měla být cenově mezi Gaming X a Lightning Z. Za opravdu tichý chod si tedy celkem připlatíte.

MSI GTX 1080 Ti Gaming X Trio ve 23 (4K) hrách a testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Referenční GeForce GTX 1080 Ti má frekvence 1480 MHz jako základ s typickým Boostem 1582 MHz. Z reálného testu ale víme, že u náročných her a dlouhého hraní, padá takt až na průměrných 1500 MHz. Karta MSI Gaming X Trio má základní Boost takt nastaven (režim Gaming) na 1657 MHz, což je o 75 MHz víc než reference. V OC režimu by měl být základní takt Boost 1683 MHz. To je proti referenci teoretický nárůst taktů o 101 MHz. V reálu jde ale o zcela jiná čísla, což si ukážeme. Já testuji v režimu Gaming, tedy jako po vybalení z krabice bez zásahu uživatele. Na jakých frekvencích ale běží ve hrách si povíme v další kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama